Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Söpöysvaroitus: Tässä esittäytyy Hämeen poliisin uusi palokoiranalku ja Virin seuraaja Bono – Lensi Suomeen Italiasta

Varsinainen kouluttaminen palokoiraksi alkaa vasta noin puolentoista vuoden jälkeen, jos hyvin käy.

Hämeen poliisilaitos on löytänyt seuraajan helmikuun alussa kuolleelle palokoira Virille.

Virin suurissa tassunjäljissä ja vanhempi konstaapeli Kalle Koskisen ohjauksessa tassuttelee Italiasta tuotu belgianpaimenkoira malinois Bono.

Hämeen poliisi julkaisi Bonosta kuvia Virin entisellä Instagram-tilillä, joka kantaa nykyisin nimeä poliisikoirabono_k9.

Poliisikoiralaitoksen johtaja, ylikomisario Pekka Kokkonen kertoo, että pentuja tuli Italiasta kerralla kaksi, joista Bono sijoitetaan Hämeen poliisilaitokselle.

Kokkonen kertoo, että he yrittävät pitää poliisikoiralaitoksella toiminnan mahdollisimman suunnitelmallisena, mutta Virin poistuma oli äkillinen ja yllättävä.

– Koiranvaihtoesitykset tulevat meille poliisilaitoksilta, joilla on viisivuotissuunnitelmat. Niissä huomioidaan poliisikoirien ikääntymiset ja vaihdot, Kokkonen kertoo.

Poliisikoiralaitos ostaa vuosittain 30–40 koiraa, joista Kokkosen mukaan 90 prosenttia tulee kotimaisilta kasvattajilta.

– Suomessa ei ole liikaa koirankasvattajia, eikä koirien hankinta ole mitenkään helppoa. Otimme yhteyttä otettiin Keski-Euroopassa olevaan verkostoon ja tässä tapauksessa valikoitui tämä Italian kontakti.

Millaista luonnetta Bonosta nyt odotetaan?

– 7–8 -viikkoisesta pennusta ei pystyt vielä tekemään pitkälle meneviä johtopäätöksiä, miten sen luonne, luusto ja fysiikka kehittyvät. Yleinen tärkeä poliisikoiran ominaisuus on kuitenkin rohkeus, Kokkonen kertoo.

Koiran tulee olla utelias, ottaa kontaktia ihmiseen ja lähteä leikkiin mukaan.

– Pennuille tehdään niin sanonut pentutestit, joissa katsotaan, miten se liikkuu laumassa. Myös eläinlääkäri tarkastaa pennut.

Ensimmäiset kaksi vuotta näyttävät, miten esimerkiksi Bonon luusto ja lonkat kehittyvät ja millainen koira siitä kehkeytyy.

Kokkonen muistuttaa, että poliisikoiranpentu elää normaalin pentuvaiheen. Koulutus alkaa normaalilla peruskoulutuksella ja varsinainen palokoiraksi kouluttaminen alkaa noin puolentoista vuoden iässä.