Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö eduskuntavaaliehdokasta? Tästä pääset Forssan Lehden vaalikoneeseen

Katso video: Näin hyvin taittuu suomen kieli Forssassa vajaan vuoden asuneilta ukrainalaisilta – Kotoutumiskoulutus on portti suomalaiseen yhteiskuntaan

Maahanmuuttajat opiskelevat kieltä, työelämätaitoja ja yhteiskuntatietoutta Forssan Faktiassa.

Kotoutumiskoulutus on tarkoitettu hiljattain Suomeen muuttaneille. Koulutukseen sisältyy suomen kieltä, opiskelu- ja työelämätaitoja, tietotekniikkaa sekä yhteiskuntatietoutta ja kulttuurintuntemusta. Koulutukseen hakeudutaan TE-palveluissa. Jokainen maahanmuuttaja voi liittyä mukaan ja oppia Forssassa suomea Faktiassa.

Kolme kotoutumiskoulutuksen opiskelijaa kertoo, millaista suomen kielen opiskelu on.

Voit katsoa haastattelut myös alla olevalta videolta.

Roksolana Prokhorchuk, 30, on Ukrainasta.

”Minä tulin huhtikuussa Suomeen. Suomen kieli on minun mielestäni vaikeaa, koska se on eri kieliperhettä kuin ukraina. Äidinkieleni ei ole samanlainen kuin suomi. Suomen kielessä kaikki sanat ovat sekä kuultuna että kirjoitettuna samanlaisia.

Olen opiskellut suomea kaksi kuukautta ja tarvitsen vielä toiset kaksi kuukautta. Sitten osaan puhua paremmin.

Minua auttaa opiskelussa opettajamme, ja aloin kuunnella suomenkielisiä kappaleita. Lopetin mainosten ohittamisen YouTubessa.

Aloin kuunnella suomenkielisiä kappaleita. Lopetin mainosten ohittamisen YouTubessa.

Roksolana Prokhorchuk

Minä olen hammaslääkäri ja rakastan ammattiani ja kaipaan sitä. Pidän ihmisten auttamisesta.

Opiskelen suomea, koska minä haluan tehdä täällä töitä.”

Lilia Hurska, 40, on Ukrainasta.

”Minäkin tulin Suomeen huhtikuussa. Suomen kieli on minun mielestäni vaikeaa. Opiskelen sitä nyt kuuden kuukauden ajan.

Minua motivoi opiskelu. Haluan kommunikoida ihmisten kanssa ja saada työtä. Minun ammattini on kokki. Haluan opiskella kampaajaksi ja animaattoriksi. Haluan tehdä ihmisistä kauniita ja lapsista onnellisia.”

Ferat Demir, 43, on Turkista.

”Tulin Suomeen kaksi vuotta sitten. Minunkin mielestäni suomen kieli on vaikeaa. Olen opiskellut suomen kieltä yhden vuoden ajan. Suomenkieliset sanat kirjoitetaan samoilla kirjaimilla kuin turkin sanat.

Minua auttaa oppimisessa esimerkiksi se, kun menen kauppaan ja siellä jokainen puhuu suomea.

Minä ajattelen, että Suomi on turvallinen minulle. Nyt minä asun perheen kanssa Suomessa. Se antaa minulle motivaatioita oppia lisää suomea kieltä.

Minä tarvitsen viisi vuotta lisää, että opin kielen. Suomen kieltä voi oppia, jos sinä olet töissä ja sinulla on suomenkielisiä kavereita. Kaveri voi auttaa sinua oppimaan suomen kieltä.

Minä olen englannin opettaja. Ennen kuin tulin tänne minä olin ollut englannin opettaja eri maissa, esimerkiksi Afrikassa ja Afganistanissa.

Jos vain minä voisin, haluaisin olla englannin opettaja Suomessa. Mutta jos haluat töitä, tarvitsee suomen kieltä, siksi olen nyt suomen kurssilla.”

Kotoutumiskoulutuksessa oleva kirjoittaja on työelämään tutustumisjaksolla Forssan Lehdessä.