Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kevättulvat | Nähdäänkö tänä keväänä Hämeessä kunnon kevättulvia? Näin ennustaa ely-keskus

Lauha sää sulattaa paraikaa talven lumia, mikä näkyy sitten vesistöissä nousevina vedenkorkeuksina.

Hämeen alueella on lopputalvella ollut lunta keskimäärin vähemmän kuin viime vuosina. Hämeen ely-keskuksen ennusteen mukaan Hämeen alueella ei todennäköisesti saavuteta tänä keväänä tyypillisesti korkeampia kevättulvalukemia.

Loimijoen ja Puujoen korkeudet lähtivät hienoiseen nousuun jo viime viikolla, ja ne jatkavat nousuaan luultavasti vielä tämän viikon ajan. Nousu saattaa jatkua tällä viikolla aina kevään tulvahuipuksi asti.

Riihimäellä Vantaanjoen ennustetaan tällä viikolla nousevan Paloheimossa tasolle N60 +87,0 metriä. Se vastaa tyypillistä kevättulvakorkeutta ja jää alemmalle tasolle kuin tämän vuoden tammikuun talvitulvassa.

Ennusteet ovat kuitenkin herkkiä lämpötilan suhteen. Kaikissa joissa on mahdollista, että huhtikuun aikana koetaan uusi tulvahuippu, kun loput lumet sulavat.

Kokemäenjoen vesistöalueella säännösteltyjen järvien vedenkorkeudet ja juoksutukset ovat edelleen lähellä ajankohdan tavanomaisia arvoja.

Tammelan Pyhäjärven vedenkorkeus on noin 15 senttimetriä ajankohdan keskiarvotason yläpuolella. Säännösteltyjen järvien vedenkorkeudet kääntyvät nousuun juoksutuksista riippuen maalis–huhtikuun vaiheessa.

Vanajaveden korkeus Hämeenlinnan kohdalla on noin viisi senttimetriä ajankohdan keskiarvotason yläpuolella. Lammin Pääjärven vedenkorkeus on noin viisi senttimetriä ajankohdan keskiarvotason alapuolella.

Myös alueen säännöstelemättömien järvien vedenkorkeudet ovat suureksi osin ajankohdan keskimääräisen tason tuntumassa.

Ely-keskuksen ennusteen mukaan Längelmäveden ja Hauhon reitin järvien vedenkorkeudet lähteävät hitaaseen nousuun maaliskuun loppupuolen aikana.