Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalit | Mediat: Tällaisista rikoksista hämäläisehdokkaita on tuomittu – Kansanedustajaehdokas löi miestä kahdesti veitsellä Forssassa

Tapon yritys, petoksia, ampuma-aserikoksia, kunnianloukkauksia, kansalaistottelemattomuutta...

Ainakin yhdeksän Hämeessä eduskuntaan pyrkivää henkilöä on tuomittu rikoksista viimeksi kuluneen kymmenen vuoden aikana.

Asiasta on aiemmin kertonut Iltalehti. Osa tuoreimmista tuomioista ei välttämättä ole vielä lainvoimaisia.

Hämäläisehdokkaista rankin rikoshistoria on Suomen kansa ensin -puolueen listoilla sitoutumattomana ehdokkaana olevalla lahtelaisella Samuel Gryningillä.

Hänet on Iltalehden mukaan viimeksi kuluneen kymmenen vuoden aikana tuomittu useista rattijuopumuksista ja huumausaineen käyttörikoksista, liikennerikoksista sekä vuonna 2018 Forssassa tapahtuneesta hätävarjelun liioitteluna tehdystä törkeästä pahoinpitelystä. Gryning oli tuolloin lyönyt miestä kahdesti veitsellä ja hänet tuomittiin teosta vuonna 2020 yli kolmen vuoden ehdottomaan vankeuteen.

Gryningin tuomioista vakavin annettiin jo vuonna 2011. Hän sai tuolloin yhdeksän vuotta vankeutta hätävarjelun liioitteluna tehdystä taposta lyötyään toista miestä veitsellä kurkkuun.

Tuorein rikostuomio on Suomen kansa ensin -puolueen lahtelaisehdokkaalla Terho Anttolaisella, joka on tänä vuonna saanut 60 päiväsakon tuomion kunnianloukkauksesta.

19-vuotias vasemmistoliiton ehdokas Oskari Päätalo on saanut kaksi pientä päiväsakkotuomiota niskoittelusta poliisia vastaan. Ensimmäinen kansalaistottelemattomuuden nimissä saatu tuomio tuli vuonna 2020 luontokatoa vastustaneesta mielenosoituksesta ja toinen vuonna 2022 järjestetystä Elokapinan mielenosoituksesta.

Perussuomalaisten hämeenlinnalainen ehdokas Mika Lartama on kymmenen vuoden sisään saanut kaksi tuomiota. Vuonna 2016 hän sai 10 päiväsakkoa ampuma-aserikoksesta ja vuonna 2013 kolmen kuukauden ehdollisen tuomion avunannosta törkeään kirjanpitorikokseen.

Entinen liigakiekkoilija on aiemmin tuomittu myös 2000-luvun alkupuolella tapahtuneesta talousrikoksesta, kokaiiniin hallussapitoon liittyvästä törkeästä huumausainerikoksesta sekä ampuma-aserikoksesta.

Aiempaa rikostaustaa on myös lahtelaisella Liike Nytin ehdokkaalla Pasi Tuomailalla, joka on vuosina 2013 ja 2014 tuomittu petoksista, omaisuusrikoksista ja huumausaineen käyttörikoksesta.

Nykyisin valtakunnallisestikin tunnettuna päihdetyöntekijänä toimiva Tuomaila on kertonut avoimesti menneisyydestään päihderiippuvaisena, narkomaanina ja vankina.

Myös neljällä muulla hämäläisehdokkaalla on tuomioita kymmenen vuoden ajalta.

Vapauden liiton hollolalainen Petra Frondelius sai vuonna 2015 kotirauhan rikkomisesta päiväsakkoja.

Vapauden liittoa edustava loppilainen Jari Vuorinen tuomittiin vuonna 2015 ampuma-aserikoksesta ja vuonna 2017 kunnianloukkauksesta päiväsakkoihin.

Perussuomalaisten ehdokkaana oleva lahtelainen lääkäri Ville Elomaa tuomittiin vuonna 2016 lääkerikoksesta päiväsakkoihin.

Tervakoskelainen Liike Nytin ehdokas Kyösti Kekki tuomittiin vuonna 2014 liikennerikkomuksesta rikesakkoon.

Uutinen perustuu Iltalehden, Svenska Ylen ja Helsingin Sanomien keräämiin ja julkaisemiin tietoihin sekä Forssan Lehden ja Hämeen Sanomien arkistoon.

Iltalehden selvityksen mukaan eduskuntavaaleissa on ehdokkaana kaikkiaan 172 rikoksesta tuomittua henkilöä.