Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Halkivahan perinnepäivä kokosi kylän yhteen

Ensimmäisen kerran Urjalan Halkivahan kylän perinnepäivää vietettiin vuonna 1980, jonka jälkeen perinne on jatkunut näihin päiviin asti. Noin 300 asukkaan kylä herää henkiin kesäisin, kun kesäasukkaat saapuvat mökeillensä.

Perinnepäivä on jokaiselle halkivahalaiselle yksi vuoden kohokohdista.

-Tapahtuma on pitänyt hyvin pintansa. Sukulaiset ja entiset halkivahalaiset kokoontuvat ja tapaavat toisiaan, Halkivahan nuorisoseuran puheenjohtaja Eija Järvinen sanoo.

-Moni entinenkin halkivahalainen merkkaa tämän päivän kalenteriin hyvissä ajoin ja tänne sitten tullaan suvun voimin, Järvinen jatkaa.

Tapahtumaan osallistuu vuosittain arviolta noin 300-400 henkeä, mikä voi ylittää koko kylän asukasluvun.

-Tapahtuma ei ole juuri muuttunut 80-luvulta, paitsi ehkä kylän ulkopuolisia on suhteessa enemmän, Halkivahan Hakan puheenjohtaja Erkki Tirkkonen pohtii.

Perinnepäivä aloitettiin perinteisesti urheilukilpailuilla, joissa lajeina oli eri juoksumatkoja, kuulantyöntö, pituushyppy ja hieman eksoottisempi kottikärryviesti.

-Hilda (Puttonen) ei suostunut laittamaan juoksua varten urheiluvaatteita vaan halusi lähteä kisaan äidin tekemällä mekolla, isoäiti Eevi Korpela naurahtaa.

Korpela asuu kesät Halkivahassa ja talvet kaupungissa. Korpela pitää perinnepäivää oleellisena osana Halkivahaa.

-Joka vuosi olemme täällä käyneet ja aina on kiva tavata tuttuja ja sukulaisia, Korpela kertoo.

Urheilukilpailujen ohessa Halkivahan seurojentalolla tarjoiltiin kahvia ja ohraryynipuuroa, joka on paikallinen herkku.

-Ohraryynipuuro on ihan pakollinen. Paikallista perinneruokaa, jota kuuluu olla täällä tarjolla, Järvinen hehkuttaa.

Tarjoilujen lisäksi seurojentalolla esiteltiin Halkivahan historiaa Suomi 100 -hengessä. Urjalan Sanomat täyttää tänä vuonna myös 100 vuotta, joten Järvinen oli koonnut Urjalan Sanomista ja Punkalaitumen Sanomista juttuja koskien Halkivahan kylää.

-Joka perinnepäivän yhteydessä on joku näyttely ollut. Aina esittelemme jotain halkivahalaista eri teemoilla, Järvinen selittää.

Kylän erikoinen nimi juontaa kauas historiaan.

-Halkivahan nimi tulee haljenneesta kivestä, joka sijaitsee Punkalaitumelle päin mentäessä ja vanhalla alueen kielellä vaha tarkoittaa kiveä. Kivi on toiminut maamerkkinä monelle ratsupolkuja ja varhaisia teitä kulkeneille ihmisille kohtaamispaikkana, Järvinen valaisee.

Illalla perinnepäivän huipensi nuorisoseuran näytelmä ja Essi Leppäkoski duo.

-Tämä päivä on sekoitus kulttuuria ja urheilua. Illan näytelmä ja tanssit tekevät tästä kokonaisuuden, Tirkkonen päättää. FL