Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Niina Lahtisen kädenjälki näkyy suomalaisten lauantai-illassa – Hän kertoo, millainen Putous olisi, jos se tehtäisiin puhtaasti aikuisille

Putous on naulinnut perheitä sohvalle lauantai-iltaisin jo yhdeksän vuotta. Munamies ( Riku Nieminen ), Antsku ( Jussi Vatanen ) ja Tanhupallo ( Kiti Kokkonen ) ovat ohjelman synnyttämiä nauruhahmoja. Ohjauksesta on tällä kaudella vastannut Niina Lahtinen .

– On ollut haastavaa ja hirveän hauskaa, Lahtinen sanoo, kun ollaan tuotantokauden loppupuolella.

Lahtinen sanoo saaneensa lisätyksi ohjelmaan sitä, mitä halusikin eli musiikkia ja ajankohtaisuutta.

Putousta katsovat lapset ja aikuiset, se täytyy pitää mielessä. Huumorin on oltava lapsille käsitettävää, mutta naurattaa aikuisiakin, esimerkiksi politiikan aiheet menevät helposti lapsilta yli hilseen.

Ohjaaja pohtii, että jos Putousta tehtäisiin vain aikuisille, se olisi synkempi ohjelma kuin nyt.

Jos impro venyy, niin jotain on lyhennettävä

Työtahti on tiukka. Tiistaina, keskiviikkona, torstaina, perjantaina ja lauantaina aloitetaan harjoittelu aamuyhdeksältä.

Lauantaina on kaikilla pitkä päivä, kun myös kuvausryhmä on mukana aamusta suoraan lähetykseen saakka.

Suorassa lähetyksessä on omat haasteensa, koska ohjelma-aika ei jousta.

– Jos impro vetyy, ollaan aikataulusta jäljessä ja jostain joutuu ottamaan pois. Muutoksesta huolimatta näyttelijöiden täytyy ehtiä vaihtaa vaatteet ja tekniikan lavasteet, Lahtinen kuvaa.

Katsojat eivät saa huomata viilausta.

Kuka voittaa?

Putouksen 11. tuotantokausi on edennyt jo pitkälle. Illalla nähdään kuudes jakso 8-osaisesta kevätkaudesta. Voittaja selviää finaalilähetyksessä 4. toukokuuta. Voitosta on kilpailemassa vielä neljä hahmoa. Mukana ovat Simeoni Ala-Kääpä ( Mikko Penttilä ), Muuses Lypsäväinen ( Mikko Virtanen ), Pentti Olavi Liitikko ( Ernest Lawson ) ja Nöpö-Felix ( Christoffer Strandberg ).

Yksi heistä putoaa illan suorassa lähetyksessä. Kisan ovat joutuneet jo jättämään Jenni Kokanderin Kari Tolkku, Tosi-Täti (o.s. RuusunTappura), joka on Terhi Suorlahden hahmo ja Helmi-Leena Nummelan Lisko-Lena Vähäpätölä.

Putous on ollut joinain viikkoina MTV3:n katsotuin ohjelma. Keskikatsojamäärä on vaihdellut noin 900 000–566 000.

Tekstiin käsiksi kuin kirurgi

Lahtinen on näytellyt muun muassa Downsiftaajissa, Kimmossa ja Siskonpedissä, jota hän myös kirjoitti. Muita rooleja on elokuvista 21 tapaa pilata avioliitto ja Luokkakokous. Vastaavana käsikirjoittajana Lahtinen on toiminut muun muassa ohjelmissa YleLeaks ja Saturday Night Live.

– Kaikki on iloisesti hyrskyn myrskyn.

Lahtinen sanoo, että kaikissa kolmessa työroolissa on aina kaikki mukana. Ohjaajana hän vaikuttaa käsikirjoitukseen, samoin kuin näyttelijänä.

Putouksen jälkeen Lahtinen aloittaa toisen Heinähattu ja Vilttitossu -elokuvansa tekemisen. Luvassa on Heinähattu, Vilttitossu ja ärhäkkä koululainen. Hahmot ja tarinat perustuvat Sinikka ja Tiina Nopolan kirjoittamiin kirjoihin, jotka on kuvittanut Salla Savolainen .

Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset -elokuvassa Lahtinen näytteli Hanna Kattilakosken roolin, ja samassa roolissa hän on ärhäkässä koululaisessakin.

Putouksen ja Nopoloiden hahmojen tekemisessä ei ole oikeastaan kovin paljon eroa. Nopoloiden teksti on humoristista.

– Tekstiin ja ideaan käydään käsiksi tarkasti kuin kirurgi omassa työssään, Lahtinen kuvaa.

– Suuret haaveeni pidän salassa, Lahtinen vastaa kysymykseen, mikä olisi suurin haave uralla.