Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Salatut elämät -käsikirjoittaja Teemu Salonen: "Pari yllättävää pariskuntaa voi syntyä"

Salattujen elämien syksy alkaa tänään. Luvassa on jälleen yllättäviä juonenkäänteitä, jotta kiinnostus pysyy yllä. – Onni on televisiossa valitettavan tylsää, draama puuttuu, sanoo Salkkareita käsikirjoittava Teemu Salonen .

Salatut elämät kiinnostaa edelleen katsojia, vaikka tänään on vuorossa osa numero 3588.

– Sarjan hahmot ovat samaistuttavia suomalaisia tyyppejä, vaikka heille sattuu ja tapahtuu. Kyse on korotetusta realismista, Salonen sanoo. Esimerkiksi hän nostaa Ismo Laitelan ( Esko Kovero ) hahmon, jolla on ollut väkivaltainen ja muun muassa pahoinpidellyt omia lapsiaan. Ismo on päässyt asiasta yli helpommin ja nopeammin kuin oikea ihminen pääsee. Pihlajakadun asukkaiden elämää on seurattu jo vuodesta 1999. Ismo on ollut mukana alusta alkaen. Viime syksyn uusia henkilöitä olivat juristi Noel Axelsson ( Jarkko Miettinen ) ja hevosmies Tommi Juslin ( Marius Laiho ). Mitä syksyllä tapahtuu ja tuleeko mukaan uusia henkilöitä, jää nähtäväksi.

Salonen kertoo, että nyt tehdään lokakuun jaksoja, mutta paljastuksia hän ei tee. Kuulemma pari yllättävää pariskuntaa voi syntyä.

Maailman paras työ

Teemu Salosen lisäksi Salattuja elämiä käsikirjoittaa parikymmentä henkilöä.

Salonen on käsikirjoittanut sarjaa lähes kaksikymmentä vuotta, vain muutama tauko on ollut. Ne tulivat muun muassa Talent Suomesta ja MasterChef Suomesta, joita hän oli käsikirjoittamassa.

– Tarinankerronta on maailman paras työ, ei kyllästytä yhtään.

Salonen ei muista, koska häntä olisi ärsyttänyt lähteä aamulla töihin.

Käsikirjoittaminen on kurinalaista työtä, varsinkin kun tuotantotahti on kova: viisi 30 minuutin ja yksi 20 minuutin jakso viikossa.

– Joka perjantai on seuraavan viikon kuusi jaksoa oltava valmiina tai koko prosessi alkaa yskiä. Kaikki muutkin osastot kuvauksista ääni-editiin tekevät kuusi jaksoa viikossa.

Salosen ryhmässä on hänen lisäkseen kuusi muuta käsikirjoittajaa. He suunnittelevat juonenkulut yhdessä, lukevat tekstejä ristiin ja editoivat toistensa kirjoittamaa.

Vinkkejä tulee paljon

Käsikirjoittajat saavat jatkuvasti paljon ehdotuksia ja vinkkejä, mitä sarjassa pitäisi tapahtua – ja somesta löytyy lisää toiveita.

– Jos ehdotusten antaa vaikuttaa, ei pysty tekemään tätä työtä., Salonen sanoo.

Hän kuvaa kuitenkin asian monimutkaisuutta sanomalla, että vinkkien ei saa antaa vaikuttaa, mutta eivät ne voi olla vaikuttamattakaan jollain tavalla.

– Katsoja pitää pystyä yllättämään. Toisaalta katsoja nauttii myös siitä, että hän päättelee tai arvaa oikein, miten tarina etenee – keksii syyllisen. Kesäkuussa esitetyn jakson nimi oli Kirotut ja kätketyt. Tämäniltaisen osan nimi on Herran haltuun, Aaro Vaalanne. Mitä Aarolle ( Teemu Lehtilä ) tapahtuu? Ehtivä mies on jo kerran noussut kuolleista.