Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nobel-juhlaa suorana Tukholmasta – ketkä kuninkaalliset saapuvat juhlaillallisille?

Nobel-juhlallisuudet Tuhkolmassa ovat näyttävää katsottavaa. Palkintojenjakoa ja juhlia voi seurata televisiosta suorana tuntikausia kuin itsenäisyyspäivän juhlintaa konsanaan. Aamupäivällä perehdytään palkintojensaajien tieteelliseen tutkimukseen Emma Fransin johdolla. Myöhemmin jaetaan palkinnot, ja illalla on vielä yli kolme tuntia kestävät juhlaillalliset. Fysiikan, kemian, lääketieteen, kirjallisuuden ja taloustieteen Nobel-palkinnot jaetaan palkintojen perustajan Alfred Nobelin kuolinpäivänä Tukholmassa. Rauhanpalkinto jaetaan Oslossa.

Palkitut tutkijat

Fysiikan palkinnon saavat maailmankaikkeuden ja eksoplaneettojen tutkijat James Peebles , Michel Mayor ja Didier Queloz . Kemian Nobel annettiin litium-ioniakkujen kehittäjille John Goodenoughille , Stanley Whittinghamille ja Akira Yoshinoille . Lääketieteessä palkitaan solututkijat Gregg Semenza , William Kaelin ja Peter Ratcliffe . Kirjallisuuden palkinnon saavat Olga Tokarczuk ja Peter Handke . Tokarczuk saa vuoden 2018 ja Handke tämän vuoden palkinnon. Taloustieteessä palkitaan kolme köyhyystutkijaa, he ovat Abhijit Banerjee , Esther Duflo ja Michael Kremer . Rauhanpalkinnon saa Etiopian pääministeri Abiy Ahmed Ali .

Keitä kuninkaallisia on mukana?

Tukholman konserttitalosta suorana lähetettävän palkintojenjaon juontaa Thomas von Heijne , ja tapahtumien keskeltä raportoi Alexander Norén .

Juhlaillallisilla Tukholman kaupungintalossa on kuninkaallista loistetta, kuningasperhe on yleensä hyvin edustettuna tilaisuudessa. Pernilla Månsson Colt vieraineen kommentoi ruokatarjoilua, asuja ja järjestelyjä.

Yle Teema & Fem: Nobelstudio klo 10.30 ja 11

Nobel 2019: Palkintojenjako, klo 17.25

Nobel 2019: Juhlaillalliset, klo 20.00