Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elokuvafanien käytössä on aarreaitta: 250 pitkää elokuvaa ja 2000 mainos- ja dokumenttifilmiä

Loppuiko katsottava televisiosta? Vanhojen kotimaisten elokuvien ja nostalgisten dokumenttien ystäville avautui joulukuussa verkossa todellinen aarreaitta. Kansallisen audiovisuaalisen instituutin, Kavin, palvelussa voi katsella ilmaiseksi esimerkiksi vanhoja uutiskatsauksia sekä studiofilmin kultakauden elokuvia erityisesti 1940 – 1960-luvuilta.

Sivustolta löytyvät kaikkien aikojen parhaaksi kotimaiseksi elokuvaksi äänestetty Komisario Palmun erehdys vuodelta 1960, Vesa-Matti Loirin näyttelijädebyytti Mikko Niskasen elokuvassa Pojat (1962) sekä Pekka Parikan

Talvisota (1989).

Vanhinta materiaalia edustaa Teuvo Puron

Sylvi vuodelta 1913.

Palvelun pohjana on Elonet-tietokanta, johon on koottu tietoja kotimaisista elokuvista ja niiden tekijöistä sekä talletettu lyhytelokuvia.

– Nyt uutta ovat pitkät elokuvat, kertoo Kavin erikoissuunnittelija Pekka Tähtinen.

”Vanhat elokuvat ovat kansallisomaisuutta”

Julkaiseminen mahdollistui kun Kavi hankki Suomi-Filmin ja Suomen Filmiteollisuuden sekä muutamien pienempien elokuvayhtiöiden levitysoikeudet. Materiaalia lisätään tietokantaan sitä mukaa kuin sitä saadaan digitoitua.

Tähän mennessä katsottavissa on noin 250 pitkää elokuvaa ja noin 2 000 mainos- ja dokumenttifilmiä.

Tähtinenpitää kansainvälisesti ainutlaatuisena, että Suomessa on tarjolla elokuvahistoriaa ilmaiseksi näin paljon. Tietokanta on liitetty osaksi Suomen museoiden, kirjastojen ja arkistojen Finna-verkkopalvelua.

– Vanhat elokuvat ovat kansallisomaisuutta. Ne tarjotaan nyt kakkien katsottavaksi, hän sanoo. elonet.fi