Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Someron Esan Silja Kosonen venyttää moukarikaarta nautiskellen kohti ennätyslukemia

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Forssan Lehden kesälehdessä 26.5.2021. ”Heittäminen on ollut minulle aina luonnostaan helppoa, ei ole tarvinnut pakottaa”, Suomen ennätysnainen kertoo.

Lumisadetta, kinoksista esiin kaivettu moukaririnki ja Silja Kosonen. Yhtälöstä syntyi maaliskuun alussa tulos 72,44. Suomen ennätys ja nuorten Euroopan ennätys syntyi ällistyttävällä tavalla poikkeusoloissa.

Suorituksesta löytyy 2021 vuoden digikuvaa, mutta niissä oloissa tulos olisi helpompi käsittää ja ymmärtää, jos sen näkisi rakeiselta mustavalkofilmiltä. Yleisurheilun Suomen ennätys lumihangesta ei jotenkin ole 2020-lukua.

Someron Esan Kosonen, 18, jatkoi vuoden ensimmäisessä kilpailussaan kehitystä, jota hän ei tahdo käsittää itsekään.

Viime vuoden tulostavoitteeseen Kosonen pääsi ensimmäisessä kilpailussaan, toivoi sitten ujosti 68 metrin ylitystä ja rojautti muutamaa viikkoa myöhemmin silloisen nuorten SE:n 71,34.

Nyt ennätykseen tuli reilu metri lisää. Lumisateessa.

–  Kehitystä on tullut monta vuotta. Jossain vaiheessa täytyy tulla stoppi ja jopa takapakkia, Kosonen korosti tiistaina Helsingissä.

–  Tiedostan, etten voi jatkaa näin loputtomiin, mutten voi tietää, osaanko reagoida siihen oikein. Ei saa ainakaan luovuttaa.

Heittäminen helppoa

Sitä vaaraa ei taida olla. Se käy selväksi, kun taitava Kosonen alkaa puhua heitosta ja tekniikasta.

–  Se on ihan parasta, Kosonen innostuu, kun puhe kääntyy heittämiseen.

–  Heittäminen on ollut minulle aina luonnostaan helppoa, ei ole tarvinnut pakottaa.

Heittämisen ilo näkyy suorituksessa, vaikka laji on uskomattoman konstikas. Pyörähdyksiä kiihdytetään jaloilla. Hartioiden ja käsien pitää päästää moukari mahdollisimman laajalla radalla. Vetäminen, jännitys ja yliyritys supistavat kaarta.

Neljää pyörähdystä käyttävällä Kososella on vielä erityinen kyky suorituksen loppuvaiheeseen.

–  Saatan epäonnistua ensimmäisessä tai toisessa pyörähdyksessä, mutta pystyn parantamaan suoritusta vielä lopussa. Näin valmentajat ovat kertoneet, Kosonen jatkaa.

Täksi vuodeksi Kosonen on saanut lisää voimaa ja pyörähdyksiin lisää nopeutta.

–  Kaikki osa-alueet ovat kehittyneet. Tekniikka minulla on ollut hyvä, mutta toisaalta siinä on myös aina jotain parannettavaa, Kosonen paljastaa.

Kosonen kaipaa malttia moukarin alkupyöräytyksiin. Ensimmäistä pyörähdystä ei saa aloittaa vetämällä.

–  Siinä minulla on vaihtelua ja se on kehityskohde.

Kuusi senttiä Tokioon

Kosonen on nyt kuuden sentin päässä olympiarajasta, 80 sentin päässä toisesta tavoitteestaan eli nuorten ME-tuloksesta, ja hän kilpailee lajin ME-naista Anita Wlodarczykiä vastaan Paavo Nurmen kisoissa kesäkuussa.

–  Seurasin 2019 Paavo Nurmen kisojen katsomossa Wlodarczykiä. Tuntuu hullulta ja samalla hienolta, että pääsen nyt jo kilpailemaan häntä vastaan, Kosonen ihmettelee.

–  Ajattelin silloin, että voisin päästä Pariisin 2024 olympialaisiin, jos kehittyisin nopeasti. Sekin mahdollisuus minulla on jo nyt.

Moukarin vauhtia voi kiihdyttää vain, kun sen rata on laskeva ja heittäjällä molemmat jalat maassa. Kosonen pohtii jalat maassa myös kesän tavoitteitaan ja uran tärkeysjärjestystä. –  Olympialaiset on isoimpia unelmiani ja haluaisin heittää nuorten maailmanennätyksen. Mutta tärkeintä on jatkaa kehitystä. STT