Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Naisleijonat ylsi "vain" Euroopan parhaaksi ja keräsi oppia olympiatalveen

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue kukisti MM-pronssiottelussa Sveitsin.

Ensi keväänä Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueen päävalmentajan tehtävistä väistyvä Pasi Mustonen on tehnyt suojatteineen todella tasaista työtä. Vuoden 2016 MM-kilpailujen neljäs sija ja vuoden 2019 hopea ovat poikkeukset pronssisarjasta, joka jatkui keskiviikon vastaisena yönä Suomen aikaa.

Naisleijonat kukisti Calgaryssä pelattujen MM-kilpailujen pronssiottelussa Sveitsin maalein 3–1 ja oli jälleen paras eurooppalaisjoukkue.

Mustonen luotsasi Suomen mitaleille neljänsissä peräkkäisissä arvokilpailuissa. Vuoden 2014 olympialaisten jälkeen alkaneelta aikakaudelta kasassa on MM-hopea, olympiapronssi ja nyt kolme MM-pronssia, kun arvokilpailuja on kertynyt kuudet.

–  Olen erittäin tyytyväinen tähän saavutukseen. Etenkin kun ottaa huomioon, että joukkueessa oli kahdeksan arvokilpailujen ensikertalaista. Pelasimme yllättävän hyvin siihen nähden, miten paljon mukana oli tulokkaita, Mustonen summasi kisaurakkaa kansainvälisessä lehdistötilaisuudessa.

–  Pohjois-Amerikkaan ja kapeaan kaukaloon saapuminen teki homman kahta vaikeammaksi tulokkaille, mutta olen yllättynyt pelimme tasosta.

Lyhyt matka Pekingiin

Parhaan eurooppalaisen eteen voi lisätä sanan ”vain”. Mustosen aikakauden arvokilpailuissa Naisleijonat on kaatanut kahdesti Kanadan, kun himoittu temppu onnistui alkusarjassa 2017 ja välierässä 2019. Kahden vuoden takaisissa kotikisoissa Suomi hipaisi jo kultaa, mutta videotarkastus päätti juhlat ja venytti ratkaisun Yhdysvaltojen eduksi päättyneeseen voittolaukauskilpailuun.

Viime vuoden MM-kilpailut peruttiin, ja tänä vuonna arvokisamitalit ratkaistiin poikkeuksellisesti vasta loppukesästä. Calgaryssä ero pohjoisamerikkalaisiin palasi tutuksi eikä Suomi pystynyt pitämään maailman toiseksi parhaan titteliään saati kirkastamaan sitä.

Kanada voitti alkusarjassa Suomen 5–3, ja Yhdysvallat oli etevämpi alkusarjassa sekä välierässä 3–0. Tämä jättää Mustosen johtamalle valmennustiimille mietittävää.

–  Hävisimme pelejä toisissa erissä, ja ylivoimapeli oli heikkoutemme, Mustonen nosti esiin kehityskohteita.

Kokeneen päävalmentajan toistaiseksi viimeinen tilaisuus arvokilpailumestaruuden jahtaamiseen aukeaa alle puolen vuoden päästä, kun olympiamitalit ratkaistaan Pekingissä. Oppikuukaudet ovat arvokkaita maajoukkueelle, jonka sukupolvenvaihdos alkoi kotikisojen jälkeen.

–  Tulemme olemaan parempia Pekingissä. Saimme paljon informaatiota, missä pelimme pätkii. Näistä tiedoista on hyötyä olympialaisiin valmistautuessa.

Alakerta kunnossa

Eurooppalaisten joukossa Suomi oli jälleen selkeä kärkimaa, kun Naisleijonat murjoi Venäjän olympiakomiteaa, Tshekkiä ja kahdesti kohtaamaansa Sveitsiä vastaan maalieron 14–1. Ennen pronssiottelua eurooppalaisjoukkueet eivät onnistuneet tekemään maalia Anni Keisalan ja Meeri Räisäsen selän taakse.

–  Pelasimme ehjää puolustuspeliä. Keisala ja Räisänen torjuivat hienosti, Mustonen kehui.

Ensimmäistä kertaa arvokilpailuissa kunnon torjuntavastuuseen päässyt Keisala pelasi mainiot kisat ja tylsytti Sveitsin mitaliaikeet 18 torjunnalla. Ainoaksi tahraksi jäi Sveitsin toisen erän alun 1–2-kavennus.

Tanja Niskanen laukoi avausmaalin jo ottelun toisella minuutilla. Myös toisen erän alku oli terävä, kun puolusta Ella Viitasuo sivalsi lukemat 2–0:aan. Petra Nieminen teki vapauttavan 3–1-maalin erän lopussa. Päätöserässä Suomella ei ollut hätää.

–  Joukkue on erittäin hyvässä kunnossa ja kestää kuormitusta, päävalmentaja mainitsi yhden vahvuuden.