Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

MM-Planican hiihtäjät valittu – pari tuttua nimeä jäi sivuun, mutta uusia piisaa

Nuorten MM-menestyjä Anttola pääsee 15 kilometrin vapaalle.

Suomi lähtee Planican MM-hiihtoihin 17 urheilijan joukkueella, ja mukana on myös nuorten MM-kisoissa mestaruuden ja hopean voittanut 19-vuotias Niko Anttola. Hiihtoliiton julkistamassa MM-joukkueessa on kymmenen miestä ja seitsemän naista.

Suomen ykköstoivot Sloveniassa 22. helmikuuta–5. maaliskuuta kilpailtavissa MM-hiihdoissa ovat tutut eli Iivo Niskanen, Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski.

Naisista mukana ovat Kerttu Niskasen ja Pärmäkosken ohella Jasmi Joensuu, Anne Kyllönen, Jasmin Kähärä, Johanna Matintalo ja Eveliina Piippo. Katri Lylynperä ei mahtunut MM-joukkueeseen.

Miehistä Iivo Niskasen ja Anttolan lisäksi MM-kisoihin matkaavat Ville Ahonen, Ristomatti Hakola, Perttu Hyvärinen, Remi Lindholm, Niilo Moilanen, Joni Mäki, Arsi Ruuskanen ja Lauri Vuorinen.

MM-kisojen ohjelmassa ovat perinteisen hiihtotavan sprintit, skiathlonit, vapaan hiihtotavan parisprintit, 10 ja 15 kilometrin vapaan väliaikalähdöt, viestit sekä 30 ja 50 kilometrin yhteislähtökilpailut perinteisellä hiihtotavalla.

Miehistä ehkä nimekkäin rannalle jäänyt on maajoukkueen vakiryhmään pitkään kuulunut Markus Vuorela. Hän sekä Lylynperä olivat päävalmentaja Teemu Pasasen mukaan viimeiset kisakoneesta pudonneet.

– Valinnat olivat loppujen lopuksi aika selkeät, kun selvisi, mitä matkoja kullekin tulisi kisoissa. Ainahan ne viimeiset paikat ovat vaikeimpia, ja Markus ja Katri jäivät ensimmäisinä ulos. Katsottiin, etteivät ihan tulokset tällä kaudella riittäneet (matkoja kisoissa hiihtävien) neljän joukkoon, Pasanen kertoi.

MM-tulokkaita riittää

Suomella on MM-ensikertalaisia runsaasti: miehistä Anttolan ohella Ahonen, Lindholm, Moilanen ja Ruuskanen ja naisista Kähärä.

– Aina positiivista, että uutta mukana. Aika hyvin tosiaan on nuoria mukana, kokeilemassa MM-tasoa, Pasanen sanoi.

Suomalaisen hiihdon suurlupaukseksi tituleerattu Anttola on Planicassa harvinaisuus: edellisen kerran häntä nuorempi suomalaismies arvokisaladulla nähtiin Innsbruckin olympialaisissa 1976, jolloin Risto Kiiskinen oli mukana 19-vuotiaana. Anttola täyttää 20 vuotta ensi viikolla.

– Niko on hiihtänyt todella hyvän kauden. Rukalla (kauden avauksessa) maailmancupin pisteille, ja SM-kisossa sekä nuorten MM:ssä kovat hiihdot. Hän hiihtää Planicassa 15 kilometrin vapaan kisan. Kokemusta tulee, eikä niin hirveitä menestyspaineita (päällä), Pasanen totesi nuoresta torniolaisesta.

Kaksi vuotta sitten Oberstdorfin MM-kisoissa Suomen saldoksi jäi Hakolan ja Mäen parisprinttihopea ja naisten viestipronssi. Pekingin olympialaduilla viime talvena ropisi sitten viisi mitalia, kirkkaimpana Iivo Niskasen 15 kilometrin perinteisen kulta.

– Pekingissä onnistuttiin hyvin, ja mahdollisuuksia on nytkin usealla matkalla. Helpolla ei mitaleita tule, mutta niistä taistelemaan lähdetään, päävalmentaja Pasanen päätti.