Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kymmenet maat pyysivät KOK:lta tarkennusta sen ehdottamasta venäläisiä ja valkovenäläisiä urheilijoita koskevasta neutraalimallista

Koska tilanne ei ole muuttunut Venäjän hyökkäyssodan osalta, eivät maat näe syytä sille, että venäläisten ja valkovenäläisten pitäisi päästää takaisin kilpailuihin.

Kymmenet maat ovat pyytäneet kansainväliseltä olympiakomitealta KOK:lta tarkennusta siitä, miten venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat voisivat kilpailla neutraaleina Pariisin olympialaisissa vuonna 2024.

Venäjä ja sen liittolaismaa Valko-Venäjä on jätetty pitkälti sivuun olympiaurheilusta sen jälkeen, kun Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksensä Ukrainassa viime vuoden helmikuussa. Ukrainan pohjoisnaapuri Valko-Venäjä on antanut Venäjän hyödyntää alueitaan Ukrainaan hyökkäämiseksi.

KOK ilmoitti tammikuussa tutkivansa "polkua", jota pitkin kulkemalla venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat voisivat osallistua Pariisin olympiakisoihin neutraalin lipun alla.

Uutistoimisto AFP:n näkemässä kirjeessä yli 30 valtion hallinnot kuitenkin ilmaisevat huoltaan erityisesti venäläisurheilijoiden ja Venäjän asevoimien vahvoista keskinäisistä siteistä.

– Kannamme voimakasta huolta siitä, kuinka mahdollista on, että venäläiset ja valkovenäläiset olympiaurheilijat kilpailevat "neutraaleina" -- kun heidän valtionsa rahoittavat ja tukevat heitä suoraan, kirjeessä kerrotaan.

Kirjeessä alleviivattiin, että KOK:n pitää käsitellä kirjeessä esille tuodut huolet.

"Mikään ei ole muuttunut"

Aiemmin tässä kuussa kolmisenkymmentä maata osallistui Britannian kutsumaan etäkokoukseen keskustelemaan Venäjän ja Valko-Venäjän asemasta kansainvälisessä urheilussa. Kokoukseen osallistuivat eurooppalaisten maiden lisäksi muun muassa Yhdysvallat ja Japani. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi piti puheenvuoron etäyhteydellä.

Kokoukseen osallistunut tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen (kesk.) kertoi tuolloin STT:lle, että kokouksen viesti oli, ettei "mikään ole muuttunut" venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden tilanteessa.

Kokouksessa olleiden urheilusta vastaavien ministerien mielestä Venäjän ja Valko-Venäjän pitäisi edelleen pysyä ulkona kansainvälisistä urheilutapahtumista. Sama viesti ilmaistiin AFP:n mukaan nyt myös KOK:lle osoitetussa kirjeessä.

Koska tilanne Ukrainassa ei ole muuttunut Venäjän hyökkäyksen osalta, eivät kirjeen allekirjoittaneet maat näe myöskään mitään käytännön syytä siirtyä pois KOK:n itsensä asettamasta venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden poissulkemisjärjestelmästä.

– Niin kauan kuin näitä perustavanlaatuisia ongelmia sekä selkeyden ja konkreettisten yksityiskohtien huomattavaa puutetta toimivasta neutraaliuden mallista ei käsitellä, emme ole samaa mieltä siitä, että venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden pitäisi päästää takaisin kilpailuihin, kirjeessä summattiin.