Urheilu Forssa

Aapo Huhti ei kylmää kavahda: Vauhti hurjaa altaassa ja myös talvisessa järvessä

Vesihelmen Uimaseuran huimapää kauhoi kolme mitalia talviuinnin SM-kisoista.
Kelpo saalis. Aapo Huhti voitti kaksi kultaa ja yhden pronssin talviuinnin SM-kisoista. Kuva: Tapio Tuomela
Kelpo saalis. Aapo Huhti voitti kaksi kultaa ja yhden pronssin talviuinnin SM-kisoista. Kuva: Tapio Tuomela

Vesihelmen Uimaseuran Aapo Huhti täydensi mitalikokoelmaansa Joensuun Ilosaaressa käydyissä talviuinnin SM-kisoissa. Ensi kuussa 17 vuotta täyttävä Huhti voitti Suomen mestaruuden 25 metrin ja 50 metrin rintauinnissa, 25 metrin vapaalla hän ui pronssille. Huhti kilpaili alle 20-vuotiaiden sarjassa.

Mitalisade ei tullut yllätyksenä Forssan ammatti-instituutissa opiskelevalle Huhdille, sillä hän on kokenut talviuimari ja menestynyt lajissa aiemminkin.

– Tämä oli nyt neljäs kerta, kun olin mukana talviuinnin SM-kisoissa, aiemmin olen kilpaillut Savonlinnassa, Ähtärissä ja Turussa. Voitin heti ensimmäisistä SM-kisoissani mestaruuden vapaauinnissa, Huhti kertoo.

Loimaalainen Huhti on viihtynyt hyvin talviuintipiireissä. Suomen Ladun alaisissa kilpailuissa on lämmin tunnelma, vaikka olot ulkosalla ovat hyytävät.

– Talviuintikisoissa tunnelma on paljon rennompi kuin tavallisissa uintikisoissa. Talviuinti on enemmän sellaista hauskanpitoa, talviuinnissa Turun Avantouimareita edustava Huhti vertaa.

Talviuintikisoissa veteen ei hypätä korokkeelta, vaan lähtö tapahtuu vedestä, jonne laskeudutaan portaita pitkin. Uima-asun lisäksi päähineen käyttö on pakollista.

Veden lämpötila on yleensä noin neljä astetta.

– Kisoissa jännittää niin paljon, ettei siinä ehdi tulla kylmä.

Talviuinnin ja avantouinnin SM-kilpailuja järjestetty vuodesta 1989 lähtien. Vuosittain noin tuhat uimaria kilpailee karnevaalihenkisissä kisoissa mestaruuksista 25 ja 50 metrin henkilökohtaisilla matkoilla sekä 4×25 metrin viestissä. Uintitapoina talviuinnissa on rintauinti ja vapaauinti.

Ensikosketuksen kylmiin vesiin Huhti sai vuosia sitten Vesihovin ulkoaltaassa Loimaalla. Ulkoaltaan veden lämpötila on talvisin noin seitsemän astetta.

– Olihan se kylmää, mutta huomasin, että ulkoaltaassa saa hyvin avattua paikat treenin jälkeen.

Huhti on harrastanut uintia vuodesta 2014 lähtien. Loppuvuodesta 2017 hän siirtyi Loimaan Uimaseurasta Vesihelmen Uimaseuraan Forssaan. Talviuinnissa hän on kilpaillut nelisen vuotta.

– Aapo on lahjakas sprintteri vapaauinti- ja rintauintimatkoilla. Hän on nopea ja teknisesti taitava lyhyillä matkoilla. Ja täytyy myös sanoa, että häneltä löytyy myös pitkäjänteisyyttä, eihän sitä muuten viitsisi tätä lajia kahdeksaa kertaa viikossa harjoitella, kertoo Vesihelmen Uimaseuran varapuheenjohtaja Petri Ahinko.

Ahinko on avittanut Huhtia talviuintiharrastuksessa, tavallisen uinnin puolella häntä valmentaa Heikki Puhtimäki. Valtaosa Huhdin harjoituksista on normaalia uintitreeniä, mutta ulkosallakin käydään mahdollisuuksien mukaan. Mustiala Tammelassa on tullut tutuksi, samoin Mellilänjärvi Loimaalla. FL

Terveellinen harrastus, jossa voi halutessaan myös kilpailla

Talviuintia pidetään sosiaalisena, luonnonläheisenä ja edullisena harrastuksena.

Ulkolaji tarjoaa samalla extremeä ja rentouttavaa mindfulnessia.

Talviuinti on tutkitusti terveellistä. Sen on todettu mm. lievittävän kipuja, tuottavan mielihyvää, parantavan vastustuskykyä, unensaantia ja stressinsietoa sekä vilkastuttavan aineenvaihduntaa ja vahvistavan verenkiertoa.

Talviuinnin harrastajia on Suomessa jopa 100 000, kokeilijoita yli puoli miljoonaa.

Suomessa on satoja talviuintipaikkoja. Tietoja talviuintipaikoista löytyy muun muassa liikuntapaikat.fi-sivulta.

Talviuinnissa/avantouinnissa on järjestetty SM-kisoja vuodesta 1989 lähtien. Vuosittain kisoissa on noin tuhat osallistujaa.

Kisalajeina rintauinti ja vapaauinti, matkojen pituudet 25 metriä ja 50 metriä.

Talviuinnin SM-kisat pidettiin tänä vuonna Joensuussa. Ensi vuoden SM-kisat ja samalla ensimmäiset EM-kisat Peurungassa ensi vuoden helmikuussa.

Uusimmat

Näkoislehti

2.7.2020

Fingerpori

comic