Urheilu Urjala

Aleksi Ojala ei anna periksi: Pajulahden alppimajasta haetaan vauhtia MM-rajan alittamiseen

Urjalalaiskävelijä aikoo alittaa Dohan MM-rajan Lappeenrannan Kalevan kisoissa. Vauhtia SM-kisaan Ojala hakee Pajulahden alppimajasta.
20 kilometrin MM-raja ei alittunut Leedsissä, mutta Aleksi Ojala käy kisarajan kimppuun vielä Lappeenrannan Kalevan kisoissa kuun vaihteessa. Kuva: Lassi Puhtimäki
20 kilometrin MM-raja ei alittunut Leedsissä, mutta Aleksi Ojala käy kisarajan kimppuun vielä Lappeenrannan Kalevan kisoissa kuun vaihteessa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Urjalan Urheilijoiden Aleksi Ojala ei anna periksi. Kovakuntoinen kilpakävelijä tähtää yhä Dohan MM-kisoihin, vaikka kisoihin vaadittava raja on rikkomatta. Katse on nyt suunnattu elokuun alkuun ja Kalevan kisoihin.

Pitkien matkojen miehenä tunnettu urjalalainen tähtäsi MM-kisoihin ensin 50 kilometrillä. Ojala yritti pari kertaa alittaa matkalla kisarajan, mutta ei siinä onnistunut.

Kesän korvalla hän muutti taktiikkaa ja siirsi tavoitteet lyhyemmälle, mutta vauhdikkaammalle 20 kilometrille. Ensimmäinen yritys 20 kilometrin MM-rajan alitukseen ei onnistunut, vaikka Ojala aivan hyvän kisan kesäkuun lopussa Englannissa tekikin. Ojala käveli Leedsissä 20 kilometrillä ajan 1.25.15.

MM-raja jäi vajaan kolmen minuutin päähän.

– Kaikki meni hyvin siihen asti, kunnes 15 kilometrin kohdalla nesteet tulivat ulos, kertoo Ojala.

Ojala oli tuolloin kisassa kolmantena kärjessä edenneen brittikaksikon jälkeen. Hän oli tuohon asti tekemässä 20 kilometrin ennätystään ja alittamassa Dohan kisarajaa.

– Pienestä se taas oli kiinni. Imeytymisongelma pilasi tuon kisan.

Ojala jatkoi maaliin asti, vaikka 2–3 kilometriä meni hitaasti oksentelun takia. Ojala oli lopulta kisan viides.

Leedsin 20-kilometrinen antoi imeytymisongelmista huolimatta uskoa Ojalalle. Hän oli 15 kilometriin asti MM-vauhdissa, vaikka Leedsin rata oli tehty turhan vaikeaksi. Kilometrin mittaisesta radasta 500 metriä käveltiin ylämäkeen ja toiset 500 metriä alamäkeen. Tämä vaikutti vauhtiin ja vaikeutti hyvän tekniikan ylläpitämistä.

Ojalalla on vielä yksi näytön paikka Dohaan. Hän aikoo kävellä 20 kilometrin MM-rajan 1.22.30 alle Kalevan kisoissa Lappeenrannassa.

Ojalan nykyinen ennätys on 1.23.16.

– Lappeenrannassa pitäisi olla hyvä rata. Se on satama-alueella, eikä siinä pitäisi olla isoja mäkiä, sanoo Ojala.

Jos MM-raja ei alitu Lappeenrannassa, urjalalaiskävelijä siirtää tähtäimen ensi vuoteen ja Tokion olympialaisiin. Hän haluaa tehdä Tokion olympialaisiin oikeuttavan tuloksen jo ensi syksynä.

Ojala leireilee lähipäivät Pajulahdessa alppimajaolosuhteissa. Tavoitteena on olla huipputikissä, kun Kalevan kisojen 20 kilometriä kilpaillaan torstaina 1. elokuuta.

Ojala majoittuu alppimajahuoneessa, jonka ilma on säädetty typen avulla vastaamaan 2 400 metrin korkeudella olevia vuoristo-olosuhteita. Treenit päästään Pajulahdessa tekemään normaaleissa hämäläisoloissa, joten harjoittelua ei tarvitse keventää.

– Fiilikset ovat korkealla. Tässä kun saadaan lisää vetoja alle, niin aletaan olla oikein kunnon kunnossa! FL

Ojala hakee vauhtia Kalevan kisoihin Pajulahden alppimajasta

Urjalalainen kilpakävelijä Aleksi Ojala hakee kisavauhtia Pajulahden alppiolosuhteista. Samaan aikaan Pajulahdessa leireilee mm. keskimatkojen juoksija Sara Kuivisto.

Pajulahteen valmistui kesäksi kahdeksan alppimajaa, joissa voidaan säätää hengitettävän ilman happipitoisuutta vastaamaan vuoristo-olosuhteita.

Alppimaja-asumisen ”korkeutta” voidaan säädellä typen avulla merenpinnatasolta 3 500 metriin asti.

Alppimajojen ja -telttojen käyttö on yleistä huippu-urheilussa maailmalla.

Suomessa alppimajoja on ollut käytössä aiemmin muun muassa Vuokatissa, Rovaniemellä ja Jyväskylän Laajavuoressa.

Korkean ilmanalan oleskelulla ja harjoittelulla parannetaan veriarvoja, lisätään hapenottokykyä ja tehostetaan harjoitteluvaikutusta.

Korkealla oleskelu ja matalalla harjoittelu on todettu yhdeksi tehokkaimmaksi harjoittelutavaksi kestävyysurheilussa.

Uusimmat

Näkoislehti

30.5.2020

Fingerpori

comic