Urheilu Forssa

Alulla Korisliigan paras pelinrakentaja? Anni Mäkitalo on sähäkkä ja tehokas

Saksan Bundesliigasta paluu Suomeen ja maajoukkueeseen.
Jos en pääse vauhtiin, olen pulassa, toteaa Anni Mäkitalo.

Kuka on naisten Korisliigan paras pelinrakentaja?

Mielipiteitä lienee useita, mutta valinta keskittyy varmasti sarjan kolmen kärkijoukkueen pelinrakentajiin eli Alun Anni Mäkitaloon sekä Kouvottarien ja Peli-Karhujen amerikkalaispointteihin Ameryst Alstoniin ja Tiasha Grayhin.

Alston on kolmikosta tehokkain korintekijä ja Gray paras syöttöjen jakelija, mutta Mäkitalon voi nimittää omalle joukkueelleen tärkeimmäksi pelaajaksi. Mäkitalo on tuonut Alun peliin kaivattua sähäkkyyttä ja tehokasta pallon liikettä.

Hongan kasvatti ajelee Loimaalta Forssaan

Alun onneksi Mäkitalo palasi kolmen vuoden ulkomaan kiertueeltaan täksi kaudeksi Suomeen.

Tapiolan Hongan 28-vuotias kasvatti pelasi kaksi edelliskautta Saksan pääsarjassa eli Bundesliigassa Donau-Riesin joukkueessa aloitusviisikon pelinrakentajana. Baijerilaisseurassa on pelannut useita suomalaisia, kuten Tiina Sten, Heta Korpivaara ja tällä kaudella jatkava Heta Äijänen.

Kauden 2016-17 Mäkitalo palloili Ranskassa alemmalla sarjatasolla.

Mäkitalo aloitti ulkomaan uransa jo kahdeksan vuotta sitten kaudella Tshekin pääsarjassa. Kauden 2014-15 hän aloitti Unkarissa, mutta loukkaantui ja palasi joulutauolla Suomeen.

– Viihdyin Saksassa hyvin sekä koripallossa että itse maassa, mutta nyt tuntui siltä, että on aika palata kotiin, Mäkitalo sanoo.

Koti ei löytynyt tällä kertaa kotikaupungista Espoosta, vaan Loimaalta, jossa hänen puolisonsa Matt Gibson pelaa Bisonsin joukkueessa A-divisioonaa.

Mäkitalo ajelee Loimaalta Forssaan harva se ilta harjoituksiin ja muutamana päivänä myös aamutreeneihin.

Saksan sarjan taso vei eteenpäin

Mäkitalo on alkukauteensa pääosin tyytyväinen.

– Omassa pelissäni on ollut ailahtelua, mutta viime peleissä olen saanut paremmin rytmistä kiinni.

– Tunnen olevani nyt parempi kuin viimeksi Suomessa pelatessani. Kolme kautta ulkomailla, joista kaksi viimeistä Saksassa aloitusviisikon pelintekijänä ovat vieneet minua eteenpäin, toteaa Mäkitalo.

Pelit Saksassa kehittivät Mäkitaloa sarjan tason ansiosta.

– Suomalaisten ja saksalaisten pelaajien välillä ei juuri ole tasoeroa, mutta Bundesliigan tasoa nostaa ulkomaalaisten määrä. Amerikkalaispelaajia saa joukkueissa olla kolme, kuten meilläkin, mutta muiden ulkomaalaisten määrää ei ole rajoitettu. Esimerkiksi viime kauden Saksan mestarilla ei ollut yhtään saksalaispelaajaa. Meillä oli kuusi ulkomaalaista, joka oli sarjan pienin määrä, kertoo Mäkitalo, joka nostaa vauhtipelin valtikseen.

– Aggressiivisuus ja kova pelitempo ovat vahvuuksiani. Jos en pääse vauhtiin, olen pulassa.

Anni Mäkitalo pistää vauhtia Alun peliin. Kuva: Lassi Puhtimäki
Anni Mäkitalo pistää vauhtia Alun peliin. Kuva: Lassi Puhtimäki

 

Ainoa tavoite on mestaruus

Alulle tyrkytettiin kauden alussa kovien hankintojen vuoksi suosikin viittaa eikä asetelma ole välttämättä muuttunut, vaikka Alku on kärsinyt pari vierastappiota.

– Ei tällä joukkueella voi olla muuta tavoitetta kuin mestaruus. En sano tätä ylimielisesti, mutta en toisaalta myös pelkää sanoa sitä.

– Emme ole vielä pelanneet täydellä kokoonpanolla. Esimerkiksi Kouvottarien vahvuutena on varmasti se, että heillä on pitkälti sama rosteri kuin viime kaudella. Tietyt joukkueet tulevat parantamaan peliä kevättä kohti, Mäkitalo toteaa ja uskoo Alun lukeutuvan näihin joukkueisiin.

Gradua vaille valmis

Mäkitalon kausi Forssa-Loimaa akselilla ei ole pelkkää koripalloa. Hänellä on Jyväskylän kauppakorkeakoulussa markkinoinnin opiskelu loppusuoralla eli gradua vaille maisteriksi.

Mäkitalo työskentelee markkinointitehtävissä loimaalaisessa raskaan metalliteollisuuden automaatioratkaisuja valmistavassa Pemamekissa.

– Teen kaksi ja puoli päivää viikossa juuri oman alani töitä.

Seuraavaksi leirille Portugaliin

Tällä viikolla Mäkitalo ei ajele Forssaan, sillä naisten maajoukkue aloitti maanantaina valmistautumisen vuoden 2021 EM-karsintoihin. Parin päivän leirin jälkeen joukkue matkustaa torstaiksi avausotteluun Portugaliin ja kohtaa sunnuntaina Espoossa Belgian.

Leiriryhmään valittiin 16 pelaajaa, joista 12 muodostaa varsinaisen maajoukkueen. Kaiken järjen mukaan Mäkitalo ottaa maajoukkueessakin paikan aloitusviisikon pelinrakentajana.

39 naisten maaottelua pelannut Mäkitalo tekee paluun maajoukkueeseen, sillä edellisestä maaottelusta on aikaa vajaat kaksi vuotta. Ensimmäisen naisten maaottelunsa Mäkitalo pelasi jo 18-vuotiaana vuonna 2010.

– On tosi kiva palata maajoukkueeseen. Kovia pelejä on tulossa EM-karsinnassa, jonka systeemi on aika katkonainen, Mäkitalo tuumii.

EM-karsinnat pelataan kolmessa osassa, joista seuraavat pelit ovat vasta vuoden kuluttua ja viimeiset vuoden 2021 alussa. Suomen kolmas karsintavastustaja on ensi vuonna Ukraina.

Suomi kohtaa siis torstaina Portugalin, jonka Mäkitalo arvelee tulevan vastaan melko nuorella joukkueella.

Sunnuntaina Espooseen tuleva Belgia on viime vuosien sensaatiojoukkue, jolla on vuodelta 2017 EM-pronssi, viime vuodelta MM-kisojen nelossija ja viime kesältä EM-kisojen viides sija.

Belgian 193-senttistä tähtipelaajaa Emma Meessemania pidetään tällä hetkellä jopa maailman parhaana naispelaajana.

– Hänen lisäkseen Belgialla on viisikollinen naisten euroliigan pelaajia, Mäkitalo huomauttaa. FL

Anni Mäkitalo

28 v. 175 cm pelinrakentaja

Kasvattiseura: Tapiolan Honka

Pelannut ulkomailla kaudella 2011-12 Tshekissä, 2014-15 Unkarissa, 2016-17 Ranskassa ja 2017-19 Saksassa.

Naisten SM-sarjassa/Korisliigassa nyt yhdeksäs kausi Espoossa, Lappeenrannan Catzissa, Hyvinkään Pontevassa ja Alussa.

Kolme naisten Suomen mestaruutta Espoo Teamissa ja Catzissa, 1 SM-hopea ja kaksi pronssia.

Maaotteluita yhteensä 95, joista 39 naisten maajoukkueessa.

Uusimmat

Näkoislehti

12.8.2020

Fingerpori

comic