Urheilu Forssa

Arki jatkuu ravitallilla, mutta tulevaisuus herättää huolta

Hevosten valmennus pyörii kilpailutauonkin aikana.
Nelivuotias ruuna Winter's Ironman on yksi Tiina ja Juha Koskelan valmennettavista. Kuva: Tapio Tuomela
Nelivuotias ruuna Winter's Ironman on yksi Tiina ja Juha Koskelan valmennettavista. Kuva: Tapio Tuomela

Vaikka kilpailutoiminta on tauolla, työt ravitalleilla jatkuvat normaalisti. Hevoset pitää ruokkia, hoitaa ja ajaa siinä missä tavallisinakin aikoina.

Kysymyksiä on koronakriisin takia paljon, mutta hyviä vastauksia vähän. Positiivistakin luonnetta alkaa huolestuttaa.

– Onhan tämä ennennäkemätön tilanne, kun kenelläkään ei ole varmuutta siitä, mitä lähitulevaisuudessa tapahtuu, kertoo Juha Koskela Koskela Training Stablesta.

Juha Koskelalla on vaimonsa Tiinan kanssa Pilvenmäellä kymmenen hevosen lähinnä nuoriin hevosiin keskittynyt ravitalli. Kilpailutoiminnan katkaisu ei ole purrut heidän talliinsa vielä yhtä pahasti kuin joihinkin muihin, sillä tallin hevosista vasta kaksi kokeneempaa kisasi alkuvuoden aikana. Mutta jos tauko venyy, alkaa se tuntua heilläkin.

– Kymmenestä hevosestamme yhdeksän on startti-ikäistä, Juha ja Tiina Koskela kertovat.

Tallin tämän hetken ehkä nimekkäin ravuri on kuusivuotias tamma Miss Maverick, joka ravasi vuosi sitten voittoon Pilvenmäki Specialissa.

Miten käy jatkossa?

Suomen Hippos noudattelee ratkaisuissaan valtioneuvoston linjauksia. Ravien kilpailutauko on voimassa ainakin 13. toukokuuta asti.

– Olisi hyvä, jos meillä olisi tiedossa selkeä päivämäärä, jolloin kilpailutoiminta taas jatkuu, eikä edettäisi parin viikon jaksoissa. Mutta tietenkin tilanne elää ja me toimimme tällä alalla niin kuin muukin yhteiskunta, Koskelat kertovat.

Ravitallilta jää saamatta keskeytysajalta ravien palkintorahojen kymmenen prosentin valmennusprovisio. Siinä mielessä tilanne on kuitenkin hyvä, että hevosten omistajat ovat ainakin vielä halunneet pitää hevosensa tallilla valmennuksessa, vaikka ravit ovat tauolla.

Koskeloiden mukaan koronavirusepidemian todelliset kustannukset selviävät myöhemmin. Ja ne voivat käydä kalliiksi.

– Miten käy ravien palkintosummille? Veikkaukselta jää koko ajan suuret summat rahaa saamatta, Juha Koskela sanoo.

Veikkauksen voittorahoista neljä prosenttia ohjataan hevosurheilulle. Jos ja kun Veikkauksen voittopotti pienenee koronakriisin takia, on uhkana, että myös raviurheilun saama rahamäärä kutistuu.

– Ja saadaanko ihmiset jatkossa innostumaan raviurheilusta ja vaikka hevosen omistamisesta? Se on varmasti iso haaste, Koskela jatkaa.

Ehkä jotain hyvääkin

Kiperästä tilanteesta huolimatta Koskelat luottavat huomiseen.

– Olemme ihmisinä sellaisia, että uskomme meille aina löytyvän töitä, Tiina Koskela sanoo.

– Voi olla, että tästä tilanteesta seuraa jotain hyvääkin. Ainakin tämä pakottaa keksimään uusia ratkaisuja ja miettimään, voisiko jotain asioita tehdä jatkossa järkevämmin, Juha Koskela lisää. FL

Uusimmat

Näkoislehti

26.5.2020

Fingerpori

comic