Urheilu Tammela

Aurinkokin kunnioitti jälleen Respect Cupia

Kaunis keli kruunasi tiistaina pelatun erityisnuorten jalkapalloturnauksen Eerikkilässä.
Tölön koulun punapaidat aloittivat rytinällä tiistaina Eerikkilässä pelatun Respect Cupin. Kuva: Lassi Puhtimäki
Tölön koulun punapaidat aloittivat rytinällä tiistaina Eerikkilässä pelatun Respect Cupin. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kevät on ollut kolea, mutta sää lämpeni juuri sopivasti, kun Eerikkilässä palloiltiin tiistaina Respect Cup neljännen kerran. Mukana olleet joukkueet pääsivät nauttimaan futiksesta urheiluopiston huippupuitteissa ja kauniissa kevätkesän auringonpaisteessa.

– Meillä on ollut käsittämätön tuuri säiden suhteen. Kelit voivat olla näin toukokuussa oikeastaan mitä tahansa, mutta joka kerta kun turnaus on järjestetty, täällä on ollut lämmintä ja aurinko paistanut, kertoo erityislapsille ja -nuorille suunnatun Respect Cupin puuhamies Jani Rothberg Turun Luolavuoren koulusta.

Respect Cup järjestettiin neljä vuotta sitten ensimmäistä kertaa kolmen joukkueen voimin, mutta sen jälkeen mukana on aina ollut kuusi joukkuetta. Tänä vuonna Eerikkilässä pelasivat joukkueet Forssan Tölön koulusta, Hyvinkään Hakalanpolun koulusta, Salon Armfeltin koulusta, Tampereen Puistokoulusta, Turun Luolavuoren koulusta sekä Vihdin Nummelan Kuoppaniemen koulusta.

Respect Cupissa kunnioitetaan turnauksen nimen mukaisesti jalkapallon peruspilareita kuten yhteisöllisyyttä ja kanssapelaajia. Palloa pelataan tosissaan, mutta muita arvostaen.

Ja tässä turnauksessa kaikki tosiaan pelaavat, kenenkään ei tarvitse jäädä kentän laidalle odottelemaan vuoroaan koko pelin ajaksi.

– Tämä ministadion on paras paikka tällaisen turnauksen pelipaikaksi. Kenttä on pieni, jolloin eritasoistenkin pelaajien on helppo osallistua pelaamiseen. Isolla kentällä käy helposti niin, että parhaat pelaajat dominoivat ja heikommat saavat seistä toimettomina. Täällä tulee paljon kosketuksia kaikille, varsinkin kun pallo pysyy lähes koko ajan pelissä laitojen takia, Rothberg kertoo.

Pallo on myös tavallista nahkaista palloa pienempi ja pehmeämpi, joten pallon osuma ei satuta vastustajaa kovankaan potkun jälkeen.

– Tämä turnaus on toimiva paketti, joten uskon, että perinne jatkuu tulevinakin vuosina. Eerikkilä tarjoaa puitteet ja yhteistyökumppani Puma pallot, pelipaidat ja mitalit pelaajille.

Forssalainen Tölön koulu on ollut mukana jokaisessa Respect Cupissa.

– Tärkeintä on nauttia pelistä ja pitää hauskaa, voitto ei ole se arvokkain juttu, kertoo joukkueen luotsi, erityisopettaja Pekka Leppälä Tölöltä.

Respect Cupilla on iso merkitys siihen osallistuville pelaajille. Pelejä varten harjoitellaan pitkään, ja joukkueeseen halutaan mukaan.

Pelien jälkeen osataan olla ylpeitä omasta joukkueesta.

– Turnauksen jälkeen jotkut mukana olleista pitävät pelipaitaa parisen viikkoa ja kulkevat koululla rinta rottingilla, Leppälä tietää.

Leppälän joukkueella oli taktiikka selvillä hyvissä ajoin.

– Kyllä se on Fair Play. Teemme parhaamme ja katsomme mihin se riittää. Pelaamme joukkueena, kukaan yksilö ei yksin voita pelejä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

8.8.2020

Fingerpori

comic