Urheilu

Chief Orlando starttaa lauantaina Sweden Cupissa

Tammelalaisen Tapio Mäki-Tulokkaan valmentama ori on Suomen parhaita ravureita.
Chief Orlando on tienannut Suomessa vajaassa vuodessa yli 100 000 euroa. Kuva: Hippos
Chief Orlando on tienannut Suomessa vajaassa vuodessa yli 100 000 euroa. Kuva: Hippos

Tukholman Elitloppet-viikonlopun kakkoskilpailu on lauantaina juostava Sweden Cup.

Kilpailussa on vahva sinivalkoinen edustus, sillä karsinnoissa juoksee peräti kolme suomalaishevosta. Yksi niistä on tammelalaisen Tapio Mäki-Tulokkaan valmentama Chief Orlando, joka on yksi tämän hetken parhaista hevosista Suomessa.

Viisi vuotta Mäki-Tulokkaalla työskennellyt Jenni Mäenpää on hoitanut Chief Orlandoa siitä asti, kun hevonen saapui Norjasta Suomeen viime vuoden kesäkuussa. Chief Orlandolla oli jo tullessaan hyvän hevosen maine.

– Ori tuntui heti hienolta, mutta ei sitä kukaan arvannut, miten jättihyvä se onkaan, Mäenpää kertoo.

Kuusivuotias ori on tienannut Suomessa ollessaan jo yli 100 000 euroa. Ravimenestyksensä lisäksi Chief Orlandolla on myös paljon muita hyviä ominaisuuksia.

– Chief Orlando eli Olli on tosi mukava, ja kilttikin orihevoseksi. Sen paras puoli on hyvä itseluottamus, Olli vain tietää olevansa hyvä, Mäenpää kehuu.

Elitloppet-viikonloppu on monelle hevosihmiselle unelma, ja niin myös hevosenhoitajille. Se, että oman hoitohevosen saa nähdä juoksemassa Solvallan huippuviikonloppuna, on jotain aivan erityistä. Mäenpäälle tämä on ensimmäinen kerta, kun hänen hoitamansa hevonen kilpailee kyseisenä viikonloppuna.

– Tämä on aivan huippuhienoa, ja aika jännittävääkin. Olen haaveillut pitkään siitä, että joskus pääsisin isoihin raveihin hevosen kanssa. Tämä on unelma, Mäenpää iloitsee.

Matka kohti Solvallaa alkoi Naantalista laivalla perjantaiaamuna, ja perillä hevonen oli samana iltana. Mäenpään mukaan tärkeintä matkassa on, että hevonen syö ja juo hyvin.

Erityisen tärkeää on juominen, sillä Sweden Cup on Elitloppetin tapaan kahden hiitin kilpailu. Lauantaina ajetaan kolme karsintaa, joista jokaisesta pääsee kolme parasta hevosta myöhemmin samana päivänä ajettavaan finaaliin. Sekä karsinnat että finaali ajetaan 1640 metrin matkalla.

Chief Orlando on aloittanut kautensa vahvasti. Viimeksi se sijoittui Elitloppet-osallistujien Readly Expressin ja Next Directionin takana kolmanneksi Finlandia-ajossa.

Sweden Cupin karsinnassa hevosta ohjastaa ruotsalainen Björn Goop. Kovatasoisessa kilpailussa Chief Orlandolla on kaikki mahdollisuudet finaaliin.

– Itse toivon vain hyvää suoritusta. Jos pääsemme finaaliin, tärkeää on saada hevonen palautumaan ja juomaan hyvin. Itseäni jännittää ehkä karvan verran enemmän nämä isommat kisat, täytyy välillä kääntää katsetta pois radalta lähdön aikana, Mäenpää nauraa.

Norjassa syntyneen Chief Orlandon omistavat Kari Ala-Röyskö ja vuoden hevosenomistajana palkittu Esa Himanen.

Muut suomalaishevoset Sweden Cupissa ovat Lexus Dream ja Stoneisle Ocean. Lisäksi Pastore Bob on osittain suomalaisomistuksessa.

Sweden Cupin karsinnat avaavat Elitloppet-lauantain. Ensimmäinen karsinta, johon myös Chief Orlando osallistuu, ajetaan Suomen aikaa noin kello 13.40. Finaali ajetaan lauantain ravien seitsemäntenä lähtönä noin kello 16.18. Finaalin voittaja palkitaan 600 000 kruunulla eli noin 55 700 eurolla.

Uusimmat