Urheilu

Dohan MM-kisojen avauspäivänä kilpailee kahdeksan suomalaista eli kolmannes koko joukkueesta

Dohan MM-kisojen avauksessa esiintyy vilisemällä suomalaisia, kun radalla, kentällä ja maantiellä kilpailee kahdeksan suomalaista yleisurheilijaa. Kuva: EPA

Dohan MM-kisojen avauksessa esiintyy vilisemällä suomalaisia, kun radalla, kentällä ja maantiellä kilpailee kahdeksan suomalaista yleisurheilijaa. Päivä näyttää vahvasti suuntaa koko joukkueelle, koska MM-puntarissa on reilu kolmannes 22 urheilijan joukkueesta.

Moukarinheittäjä Krista Tervo, seiväshyppääjä Wilma Murto, korkeushyppääjä Ella Junnila, keskimatkojen juoksija Sara Kuivisto, estejuoksija Camilla Richardsson ja kolmiloikkaaja Simo Lipsanen tavoittelevat illalla jatkopaikkoja kenttälajien karsinnoissa ja ratamatkojen alkuerissä.

Anne-Mari Hyryläinen ja Alisa Vainio joutuvat helteen armoille vasta puolita öin alkavalla maratonilla.

Murto aloittaa suomalaisurakan seiväskarsinnassa kello 17.30. Kilpailu alkaa 420:sta. Seuraavat korotukset ovat 435, 450, 455 ja karsintaraja 460.

–  Maailmalla on niin paljon 470:n ylittäjiä, että 460 ehkä myös tarvitaan, Murto veikkaili karsinnan aattona.

Se edellyttäisi Murrolta oman ulkorataennätyksen sivuamista. Hän ylitti keväällä Australian suvessa 451 ja kotimaan kesässä on ylittynyt 445.

–  Tekemiseni on ollut kuitenkin parempaa kuin tulokset, ja valmistautumisjaksoni oli tosi hyvä. Olen saanut teknisiä juttuja kasaan, Murto kertoi.

Tervo heittää MM-kisoissa moukaria kello 18.10 alkavassa B-karsintaryhmässä. Karsintaraja on 72,00, ja finaalipaikka edellyttäisi Tervolta kohennusta Suomen ennätykseensä 70,18.

Kuva: EPA Kuva: EPA

Rima nousee korkealle

Junnila tavoittelee finaalipaikkaa kello 18.40 alkavassa korkeuskarsinnassa. Karsinta alkaa 170:stä ja jatkuu korotuksin 180, 185, 189, 192 ja 194.

–  En ole aiemmin hypännyt kilpailussa, jossa on kymmenen sentin korotus, Junnila kertoi ja ennusti hitaita alkukierroksia.

Junnilan valmistautumisjakso Dohaan venyi seitsemään viikkoon jalkavamman takia. Nilkka on kunnossa, mutta se teipataan Dohan kilpailuhyppyihin.

–  Edellisestä kovasta kilpailusta on jo aikaa. Siinä mielessä tunnelma on kuin kilpailukauden avauksessa, Junnila kertoi.

Lipsanen loikkaa täyteen vauhtiin

Lipsasen loikkakarsinta alkaa kello 19.25. Arvokisafinaaleja jo kokenut loikkaaja uskoo, että hänen täytyy parantaa kesän parastaan 16,76 päästäkseen loppukilpailuun.

–  Finaalipaikka edellyttää lähemmäksi 17 metrin tulosta, Lipsanen veikkasi.

–  Olen viime harjoituksissa hakenut esiin huippusuorituskykyä. Se tarkoittaa lyhyitä, teräviä harjoituksia ja lepoa. Harjoituskuorma on vähentynyt, kun olen herkistellyt kuntoa.

Lipsasen loikka elää vauhdista ja varsinkin viimeisistä askelista lankulle.

–  Vauhtireserviä täytyy nyt löytyä. Täysiä vaan, sillä nyt ei ole vara antaa tasoitusta, Lipsanen kuvasi asennettaan.

–  Viimeisten vauhtiaskeleiden pitää olla sähäköitä ja aktiivisia. Pitää saada hyvä imu lankulle. Lopun rytmi ja asento lankulle ratkaisevat paljon.

Ennätysvauhdilla ratamatkoille

Kuivisto starttaa 800 metrille kello 17.10 alkavissa alkuerissä ja Camilla Richardsson esteissä kello 19.00. Molemmat odottavat, että alkuerissä pitää juosta ennätysvauhtia.

–  Uskon, että alkuerässä juostaan kohtuu hyvää vauhtia. Jatkopaikka vaatii varmasti ennätyksen, Kuivisto ennakoi alkuerää.

Richarssonille sopisi tasaisesti kiihtyvä veto alle oman ennätysajan 9.35,27.

–  Erässäni riittää vauhdinpitäjiä, koska mukana on kolme alle 9.10:n juoksijaa. Odotettavissa on 9.25–9.35:n alkuvauhtia, Ricchardsson pohdiskeli alkueräänsä torstaina.

Uusimmat

Näkoislehti

29.9.2020

Fingerpori

comic