Urheilu Forssa

Tämä ei onnistu kovin monelta: Hurjasti kehittyneet ystävykset kiskovat kunnioitettavan määrän leukoja, tavoite ylittyi kirkkaasti

Miika Forstenin valmennuksessa leukoja noussut paljon enemmän kuin kaksikko uskalsi odottaa.
Vielä menee yksi, kannustaa Miika Forsten valmennettaviaan Outi Jaatsia ja Noora Leimania Vesihelmen salilla. Kuva: Lassi Puhtimäki
Vielä menee yksi, kannustaa Miika Forsten valmennettaviaan Outi Jaatsia ja Noora Leimania Vesihelmen salilla. Kuva: Lassi Puhtimäki

Tammelalainen Outi Jaatsi teki rohkean uudenvuodenlupaukseen vuodenvaihteessa. Judoa harrastava Jaatsi oli salilla katsellut omien sanojensa mukaan kateellisena, kun treenikaverit vetelivät useita leukoja. Leuanvedosta kiinnostunut Jaatsi päätti, että hänenkin olisi aika pystyä siihen. Hän teki lupauksen, että toukokuussa hän vetää puhtaasti kolme leukaa.

Jaatsin ystävä Noora Leiman näki Facebookista tämän antaman lupauksen. Monipuolisesti kuntoileva ja kuntosalilla käyvä Leiman tuumi itsekin, että olisi mukava pystyä vetämään leuka ja päätti lähteä projektiin mukaan.

Leuanveto on niin kova laji, että naiset päättivät hankkia itselleen kunnon koutsin. Valmentajaksi he löysivät viime vuonna toistoleuanvedon SM-kultaa M40-sarjassa voittaneen forssalaisen Miika Forstenin. Forstenin he tunsivat myös koulusta lastensa opettajana.

– Päätin lähteä mukaan, kun näin kuinka tosissaan Outi ja Noora ovat liikkeellä. Tiesin heti, että he ovat valmiita tekemään tarvittavan duunin projektin onnistumiseksi, Forsten kertoo.

Haastetta riitti, sillä molempien lähtötaso oli pyöreä nolla. Puhtaasti vedetty leuka ei alkuun kummaltakaan onnistunut.

Motivoitunut kaksikko aloitti urakan tammikuussa Forstenin johdolla, eikä siinä keskitytty pelkästään treeniin. Myös ravitsemusta mietittiin, sillä hieman kevyempänä leuat nousevat helpommin.

Työ alkoi tuottaa nopeasti tulosta. Apuliikkeistä ja kevennetyistä leuoista päästiin pian varsinaiseen leuanvetotreeniin.

Lupaukset tulivat lunastetuksi. Korkojen kera.

– Kaikki on mennyt paljon paremmin kuin kuvittelin. Ajattelin, että pystyisin vetämään kolme leukaa, mutta ennätykseni on jo kaksitoista, kertoo Jaatsi.

– Saan nyt kuusi leukaa. En ikinä voinut ajatella, että pystyn vetämään niin monta, iloitsee tammelalainen Leiman.

Onnistumiset ovat tuntuneet hyvältä. Leuanveto on rankka laji, joka ei kaikilta luonnistu. Se vaatii kovaa työtä ja luonnetta.

– Olihan aika huikea tunne, kun sai sen ensimmäisen leuan. Ja tuntuu se mahtavalta nytkin, kun saa parannettua ennätystään, ystävykset kertovat.

Kun treeni on maistunut ja ennätykset paukkuneet, Jaatsi ja Leiman ovat rukanneet rohkeasti tavoitteitaan. Leuanvetoprojekti sai uuden jännittävän käänteen, sillä kummatkin päättivät osallistua marraskuussa käytäviin toistoleuanvedon SM-kilpailuihin.

Tavoitteet ovat kovat. Leiman tähtää SM-areenalla 13 leukaan, Jaatsi hurjaan 22 leukaan.

– Olemme sitoutuneet tähän juttuun. Sillä tavalla paiskitaan hommia, että tavoitteet saavutettaisiin, ahkerasti harjoittelevat kaverukset kertovat. FL

Erinomainen treeniliike, raaka kilpailulaji

Leuanveto on vaativa lihaskuntoharjoittelun liike, jossa tangossa suorin käsin roikkuva kuntoilija vetää itsensä ylös niin, että leuka menee tangon yläpuolelle.

Vaatii mm. voimaa, tekniikkaa, vahvaa keskivartaloa ja kovaa luonnetta.

Leuanvedossa voidaan myös kilpailla. Virallisia kilpailuja järjestää Suomen Leuanveto ry, jonka kilpailijoilta edellytetään antidoping-sopimusta.

Toistoleuanvedossa kilpailija tekee yhtäjaksoisesti mahdollisimman monta leuanvetoa omalla kehonpainollaan. Tulos on hyväksyttyjen toistojen määrä.

Lisäpainoleuanvedossa kilpailija tekee yhden leuanvedon mahdollisimman suurella lisäpainolla. Kilpailijalla on käytössään kolme suoritusta ja voittajalla ylimääräinen SE-yritys. Tulos on suurin hyväksytyn suorituksen lisäpainon määrä.

Seuraavat SM-kisat järjestetään 28. marraskuuta Tampereella.

Uusimmat

Näkoislehti

10.8.2020

Fingerpori

comic