Urheilu Forssa/Vancouver

Emäntämaa Kanada ahtaalle: Puolustava mestari Suomi suosikkina MM-jäälle

FoPS-kasvatti Miranda Välisaari Suomen varakapteeni.
FoPS-kasvatti Miranda Välisaari on Suomen MM-joukkueen varakapteeni. Hän piipahti reilu vuosi sitten keväällä opettamassa lajitaitoja vanhalla koulullaan Kirkonkulman koululla Humppilassa. Kuva: Lassi Puhtimäki
FoPS-kasvatti Miranda Välisaari on Suomen MM-joukkueen varakapteeni. Hän piipahti reilu vuosi sitten keväällä opettamassa lajitaitoja vanhalla koulullaan Kirkonkulman koululla Humppilassa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Puolustava mestari Suomi kamppailee ringetten maailmanmestaruudesta lähipäivinä Kanadan länsirannikolla Brittiläisessä Kolumbiassa.

Suomi kohtaa paras kolmesta -systeemillä pelattavissa finaaleissa kisojen emäntämaa Kanadan. Ensimmäinen ottelu pelataan Suomen aikaa perjantain vastaisena yönä, seuraava ottelu käydään lauantaina. Mahdollinen kolmas ottelu pelataan tarvittaessa sunnuntaina 1. joulukuuta.

Pronssimitalista kamppailevat Tsekki, Ruotsi ja Yhdysvallat.

Kisoissa on mukana myös Suomen U21-maajoukkue. Se kohtaa nuorten finaaleissa Kanadan samoina päivinä kuin naistenkin maajoukkue. Kanada on nuorissa hallitseva mestari, Suomi hopeajoukkue.

Suomi on jo kohdannut harjoituspeleissä Kanadan sekä naisissa että nuorissa. Naiset voittivat Kanadan maalein 10–8, tytöt hävisivät 7–4.

– Suomi on naisissa kuusinkertainen hallitseva mestari ja hakee täältä seitsemättä peräkkäistä mestaruutta. Näkisin, että tätä taustaa vasten ja ehkä harjoituspelienkin perusteella Suomi on naisissa ennakkosuosikki, vaikka täällä Kanadassa ollaankin. Tytöissä taas Kanada pelaa kovalla itseluottamuksella ja on ehkä siellä hienoinen suosikki, kertoo Vancouverista tavoitettu FoPS Ringetten valmennuspäällikkö Anu Pitkänen.

Seurat tekevät hyvää työtä

Ensi vuoden alusta Suomen Kaukalopallo- ja Ringetteliiton toiminnanjohtajana aloittava Pitkänen toimii Kanadassa kansainvälisissä tehtävissä. Hän on Kansainvälisen Ringetteliiton hallituksen jäsen.

– Toivomme tasaisia ja reiluja finaaleja. Järjestäjien kannalta olisi hienoa, jos mestaruus ratkeaisi vasta kolmannessa pelissä.

Lajin emämaassa Kanadassa on ringettepelaajia noin 40 000, Suomessa 4000. Silti Suomi on pystynyt voittamaan kuusi edellistä MM-kultaa.

– Näkisin tähän syyksi suomalaisten pelaajien urheilullisuuden ja seurojen pitkäjänteisen työn. Suomalaisissa seurajoukkueissa tehdään todella hyvää työtä, Pitkänen sanoo.

Välisaari huippuluokan pelaaja

Suomen MM-kultaa puolustavassa joukkueessa pelaa FoPS-kasvatti Miranda Välisaari, omaa sukua Uusi-Kämppä. Humppilalaislähtöisellä Välisaarella on edellisistä naisten kisoista kultaa ja nuorten puolelta kultaa ja hopeaa. SM-jäiltä Välisaarella on jo useampi kultamitali Nokian Urheilijoiden riveistä.

Puolustajana MM-kisoissa pelaava Välisaari on Suomen joukkueen varakapteeni.

– Miranda on täällä näkyvässä roolissa. Kyllä Forssan seudulla saadaan olla hänestä ylpeitä, Pitkänen sanoo.

Välisaari on Pitkäsen mukaan maailmanluokan pelaaja.

– Miranda on tosi monipuolinen. Hän on hyvä luistelemaan ja erinomainen mailankäsittelijä. Puolustajana hän pelaa ahneesti ja fyysisesti, eikä päästä vastustajaa maalille. FL

Katso tästä MM-kisojen otteluohjelmat, tulokset ja linkki pelilähetyksiin.

 

Uusimmat

Näkoislehti

12.8.2020

Fingerpori

comic