Urheilu Forssa

Emilia Kilpisen kova työ tuo tulosta: Forssalaislupaus Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen EM-joukkueeseen Skopjeen

EM-kisat alkavat ensi viikolla Skopjessa. Suomen valttina nopeus ja tiukka puolustus.
Forssalainen Emilia Kilpinen pelaa Suomen maajoukkueessa ensi viikolla alkavissa 16-vuotiaiden tyttöjen EM-kisoissa Skopjessa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssalainen Emilia Kilpinen pelaa Suomen maajoukkueessa ensi viikolla alkavissa 16-vuotiaiden tyttöjen EM-kisoissa Skopjessa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssalainen Emilia Kilpinen myöntää, että pikkuisen jännittää. Se ei ole ihme, sillä edessä ovat 16-vuotiaiden tyttöjen EM-kisat, joissa vastaan asettuvat ikäluokan Euroopan parhaat maajoukkueet.

Kisat käydään Skopjessa Makedoniassa, jota nykyään kutsutaan virallisesti Pohjois-Makedonian tasavallaksi. Suomen joukkueen pelit alkavat torstaina ottelulla Unkaria vastaan.

FoKoPossa koripallotaipaleensa aloittanut Kilpinen on ollut ikäluokan maajoukkueringissä viime vuodesta saakka. Silti valinta lopullisen EM-joukkueeseen oli hänelle pienoinen yllätys.

– En osannut oikein odottaa valintaa EM-kisoihin, koska aiemmin kesällä pelattiin PM-kisat, enkä päässyt siihen joukkueeseen mukaan, Kilpinen kertoo.

Kova työ palkittiin, sillä Kilpinen treenasi koko ajan hyvin ja teki parhaansa maajoukkueryhmän leireillä. Hän myös avasi pistetilinsä harjoitusotteluissa, vaikkei peliaikaa kovin paljon irronnutkaan.

Suomi on Skopjessa kovassa seurassa, sillä kyseessä ovat A-sarjan EM-kisat eli maanosan parhaat pelaajat ovat vastassa. Joukkueet on jaettu neljään neljän joukkueen lohkoon. Suomen kanssa samassa lohkossa pelaavat Unkari, puolustava mestari Italia ja Venäjä.

Alkulohkon jälkeen alkavat pudotuspelit, joista vain voittajat etenevät jatkoon. Lohkon ykkönen saa vastaansa toisen lohkon nelosen, kakkonen kolmosen ja niin edelleen.

Suomen tavoitteena on selvitä ensimmäiseltä pudotuspelikierrokselta kahdeksan joukkoon. Tavoite on kova, mutta ei mahdoton saavuttaa. Suomi voitti harjoituspeleissä samoissa kisoissa pelaavan Kreikan ja hävisi alkulohkossa vastaan tulevalle Venäjälle vain kaksi pistettä.

– Meillä on muihin verrattuna pituudeltaan pieni joukkue, mutta olemme nopeita ja hyviä juoksemaan, Kilpinen sanoo.

Kilpisen mukaan Suomi pyrkii nopeisiin hyökkäyksiin, mutta hitaampikin jauhaminen onnistuu. Puolustuksessa halutaan olla aggressiivisia ja annetaan painetta pallolliselle pelaajalle.

– Joukkuehenki on tosi hyvä. Kun maajoukkueleiritys alkoi, pelaajat eivät oikein tunteneet toisiaan, mutta aika nopeasti tultiin tutuiksi. Nyt kaikki kannustavat ja tukevat toisiaan.

Kisoissa Kilpinen haluaa hoitaa oman tonttinsa mahdollisimman hyvin. Forssalaislupaus viihtyy parhaiten heittävän takapelaajan ja pienen laiturin tonteilla, mutta myös pelin tekeminen onnistuu.

– Peliaikaa en uskalla kovin paljon odottaa, kun en pelannut paljon harjoituspeleissäkään. Sen ajan minkä kentällä olen, pyrin pelaamaan mahdollisimman hyvin.

Kilpinen on nopea, kimmoisa ja kovassa kunnossa. Heittokin on parantunut.

– Puutteita on voimassa, sitä pitää saada lisää, Kilpinen kertoo. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

2.4.2020

Uusimmat