Urheilu Somero

Esan moukarijätti Henri Liipola odottaa paljon ensi kesältä: Olympiaraja, EM-kisapaikka ja uusi ennätys

Henri Liipolalla takana uransa paras talvi.
Pitkälle kaartaa. Kolminkertainen Kalevan kisojen voittaja Henri Liipola veti pitkiä siivuja lauantaina Somerolla. Kuva: Tapio Tuomela
Pitkälle kaartaa. Kolminkertainen Kalevan kisojen voittaja Henri Liipola veti pitkiä siivuja lauantaina Somerolla. Kuva: Tapio Tuomela

Kolminkertainen moukarinheiton Suomen mestari Henri Liipola on kovassa kevätkunnossa. Someron Esan mörssäri on koronavirusepidemiasta huolimatta päässyt harjoittelemaan talvikauden hyvin, mistä on paljolti kiittäminen erinomaisia olosuhteita Somerolla.

Lauantaina Liipola teki kaksi kovaa heittotreeniä Kohnamäen montulla Somerolla. Aamupäivä- ja iltatreeneissä kertyi yhteensä noin 60 heittoa.

– Lämmittelyn jälkeen teen kymmenen heittoa täysillä, sen jälkeen loput noin 80 prosentin tehoilla, Liipola kertoo.

Heitot ovat kaartaneet lupaavan pitkälle. Viime kautta varjostaneet tekniikkamurheet on saatu kuntoon. Heittäjä on terve ja nälkäinen.

– Ennätysmerkkiä on saanut siirtää jo moneen kertaan, kertoo Liipolan valmentaja Kari Pihkanen.

Montulla on hyvä rinki. Heittopaikka on myös rauhallinen ja hyvin suojassa tuulilta.

– Ainoa huono puoli on oikeastaan se, että rinne nousee. Rinki on pari metriä matalammalla kuin moukarin alastulopaikka. Toisaalta aina voi ajatella, että tasaisella olisi taas lentänyt metrin tai puolitoista pidemmälle, Liipola sanoo.

Lihapatojen ääressä

Tampereella opiskeleva Liipola harjoittelee nyt pääasiassa Somerolla. Ahkerassa käytössä on Kohnamäen montun lisäksi Esan heittäjien kunnostama sisäheittopaikka. Siellä pystyy heittoharjoitusten lisäksi vetämään vaativankin punttitreenin.

– Muutin koronatilanteen takia väliaikaisesti takaisin Koski TL:ään, josta ajelen tänne Somerolle treeneihin. Kaikki on sujunut tosi hyvin, on kiva olla taas äidin lihapatojen ääressä.

Koronatilanne olympialaisten siirtämisineen kismitti hetken Liipolaa, mutta sitten hän päätti olla murehtimatta asiaa. Moukarimies keskittyy harjoittelemaan niin hyvin kuin pystyy, ja aikoo olla kesällä kuosissa, oli kisakalenteri millainen tahansa.

Nyt ainakin kunto näyttää hyvältä.

– Viime vuoden tuloksia ollaan 2–3 metriä edellä. Eivätkä heitot karkaa enää metsään niin kuin viime kaudella.

Kovat tavoitteet

Liipolalla on selkeät sävelet ensi kesään.

– Ensimmäinen tavoite on se, etten sairastuisi.

– Toiseksi haluan heittää olympiarajan ja samalla myös EM-kisarajan ja kilpailla elokuussa Pariisissa, jos EM-kisat yleensä järjestetään.

Liipolan ennätys on 75,47 vuodelta -18. Hän uskoo pystyvänsä selvästi parempaan ensi kesänä. Olympiaraja on 77,50, EM-kisapaikka irtoaa 74,50 pitkällä kaarella.

Somerolle haetaan kisoja

Tosimielessä Liipola päässee testaamaan heittokuntoaan toukokuun lopulla Somerolla, jonne on anottu oikeutta kisojen järjestämiseen. Tarkoituksena on pitää pienet, mutta kovatasoiset alle kymmenen hengen kilpailut.

– 75 metriä pitäisi mennä heti kesän ensimmäisissä kisoissa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic