Urheilu Forssa

Esikisameininkiä juhlavuoden alle: Tavoitteena tasokas Suvi-ilta uusilla mausteilla

Uutuutena leppoisa vitonen puistomaisemissa ja Teurolla piipahtava sadan mailin pyöräily.
Jarkko Järvenpää ja Anne-Mari Hyryläinen pitivät hyvää vauhtia viime kesän Suvi-illassa. Kuva: Tapio Tuomela
Jarkko Järvenpää ja Anne-Mari Hyryläinen pitivät hyvää vauhtia viime kesän Suvi-illassa. Kuva: Tapio Tuomela

Forssan Suvi-ilta järjestetään ensi kesäkuussa 29. kerran. Hyväksi havaittu runko säilyy entisenä, mutta tapahtuma on saanut uusia mausteita.

Uutuutena ohjelmassa ovat leppoisa viiden kilometrin lenkki kävellen tai juosten sekä sadan mailin eli reilun 160 kilometrin pyöräily. Päähilippasija Harri Merta uskoo Suvi-illan houkuttelevan Forssaan noin 2 500 osallistujaa.

– Toivon, että saamme mittakaavaa kasvatettua viime vuosista. Kunnon esikisameininkiä ensi vuotta ajatellen, jolloin on juhlavuosi, kun Suvi-ilta järjestetään jo 30. kerran, Merta sanoo.

Suvi-ilta järjestetään viikkoa ennen juhannusta, lauantaina 13. kesäkuuta.

160 kilometriä pyörän selässä

Forssan Suvi-illan pyöräilymatkat ovat viime vuosina olleet suosittuja. Nyt polkijoilla on entistä laajemmin valinnan varaa, kun ohjelmaan otettiin 35 kilometrin ja 95 kilometrin lisäksi sadan mailin pyöräily.

– Sata mailia on mukana ihan pyöräilijöiden omasta toivomuksesta. Kovakuntoisten pyöräilijöiden mukaan kunnon pyöräilykisan alaraja on juuri sata mailia.

Pisimmän pyöräilymatkan pidentäminen 140 kilometristä 160:een tuli mahdolliseksi, kun Teurontie sai vihdoin ja viimein kunnon pinnoitteen.

– Teurolla tunnutaan olevan innoissaan pisimmän pyöräilylenkin ulottumisesta kylälle. Teurolle on tulossa sadan kilometrin huoltopiste, jossa on tarjolla kahvit ja leivät pyöräilijöille, kuten myös vessapaikat, Merta kertoo.

Kaupin Kanuunat toimii taas pisimmän pyörämatkan vahdittajana. Viime vuodesta poiketen kaikki kolme erivauhtista ryhmää lähtevät samaan aikaan liikkeelle.

Vitonen ei vaadi kovaa kuntoa

Suvi-illan uusi viiden kilometrin lenkki hölkätään tai kävellään ilman aikaa. Lähtö- ja maali sijaitsevat jäähallin viereisellä nurmikentällä. Lenkki starttaa selvästi ennen muita juoksumatkoja eli jo kello 11.30 aamupäivällä.

– Tätä matkaa on toivottu jo vuosia. Kymppi on joillekin liian pitkä matka, joten halusimme tarjota heille leppoisamman vaihtoehdon. Vitonen tuli ohjelmaan yleisön pyynnöstä, Merta kertoo.

Vitosen reitti poikkeaa muista juoksumatkoista. Jäähallin kentältä suunnataan Yhtiönpuiston vehreisiin maisemiin. Reitti kulkee Loimijoen molemmin puolin ja palaa Lamminrantaan.

– Uskoisin, että uusi lenkki houkuttelee ainakin 200 kuntoilijaa, miksei jopa 300, Merta arvioi.

Nopea reitti kävisi katsastukseen

Suvi-illan kympille ja puolikkaalle Merta odottaa paitsi runsasta, mutta myös tasokasta osanottoa.

Ensi kesänä järjestetään olympialaisten lisäksi EM-kisat. EM-kisoissa ohjelmassa on puolimaraton, jossa juostaan myös joukkuekisa. Kisarajat ovat tiukat, mutta Merta uskoo, että joukkuepaikat kiinnostavat maan kärkijuoksijoita.

– Meillä on reitti, jossa on mahdollista juosta kovaa. Olisi hienoa, jos Suvi-illan puolikkaasta saataisiin katsastuskisa EM-kilpailuja varten.

Suvi-ilta houkutteli viime kesäkuussa noin 1900 kuntoilijaa juoksemaan ja pyöräilemään. Vaikka isot juoksutapahtumat ovat viime vuosina menettäneet suuren osan suosiostaan, Suvi-ilta on pitänyt hyvin pintansa.

– Suurin yksittäinen tekijä suosion takana on varmasti meidän iso ja innostunut yleisömme. Juoksijoilta tulee aina ihmettelevää palautetta, että miten ihmeessä saatte näin paljon väkeä kannustamaan reitin varrelle? Täällä on hyvä fiilis juosta, kertoo Merta ja antaa ison kiitoksen tapahtuman toimivuudesta myös talkooväelle, joka tekee joka vuosi suuren työn Suvi-illan onnistumiseksi. FL

Viisi kilometriä avaa juoksumatkat Suvi-illassa

29. Suvi-illan (13. kesäkuuta) ohjelma:

Pyöräilyt:

Klo 9 Sadan mailin (160 kilometrin) pyöräily kolmessa vauhtiryhmässä.

Klo 9.30 Koko kansan 35 kilometrin pyöräily.

Klo 10.15 Tasokas 95 kilometrin pyöräilykilpailu.

Juoksut:

Klo 11.30 Uusi leppoisa 5 kilometrin puistolenkki ilman ajanottoa.

Klo 14.30 Suvi-illan 10 kilometrin juoksu.

Klo 15 Suvi-illan puolimaraton Suomen nopeimmalla reitillä.

Klo 15 Perinteikäs Suvi-illan maraton.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

3.4.2020

Uusimmat