Urheilu Forssa

Feeniks Basket Forssan puheenjohtaja täyttää pyöreitä

"Minulle on mitaleita tärkeämpää se, että tarjoamme nuorille iloisia koriskokemuksia."
Kahdeksankertaisen Suomen mestarin heittotyyli on 50-vuotiaana yhä tallella Alun paidassa vuosimallia 1993. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kahdeksankertaisen Suomen mestarin heittotyyli on 50-vuotiaana yhä tallella Alun paidassa vuosimallia 1993. Kuva: Lassi Puhtimäki

Suomen mestaruuksien ja mitalien määrällä Forssan menestyksekkäimmän koripalloilijan tittelin ansaitseva Kirsi Ylösmäki täyttää torstaina 50 vuotta.

Ylösmäki on ainoa pelaaja, joka Ovaskaisena oli voittamassa Alun kaikkia kahdeksaa naisten Suomen mestaruutta. Niistä ensimmäinen tuli vuonna 1989 ja muut seitsemänä peräkkäisenä vuotena 1993-99.

Kaksi naisten maaotteluakin pelannut Ylösmäki saavutti Alussa 17 SM-sarjakautensa aikana kahdeksan kullan lisäksi kaksi cup-mestaruutta, kaksi SM-hopeaa sekä yhden pronssin. Tuo keväällä 2002 tullut pronssi on viimeisin Forssaan tullut koripallon SM-mitali. Se tuli Esan Lahden valmentamana vain kahdeksan pelaajan rungolla, jossa oli yhden amerikkalaispelaajan lisäksi peräti seitsemän forssalaiskasvattia.

Feeniks Basket elinvoimainen

Omien juhliensa jälkeen Ylösmäellä olisi keväämmälläkin aihetta juhlaan, kun Feeniks Basket Forssa täyttää toukokuussa varsin elinvoimaisena kolme vuotta.

Harvoin urheiluseuran synty henkilöityy niin paljon yhteen ihmiseen kuin Forssan yhteisen juniorien koripalloseuran syntyvaiheet. Sekä Alun että FoKoPon toiminnassa mukana ollut Ylösmäki onnistui siinä missä Forssassa oli vuosikymmeniä jahkailtu. Ylösmäen valinta uuden seuran puheenjohtajaksi tuntui itsestään selvältä.

Feeniks Basket on tällä hetkellä noin 280 pelaajan, 45 valmentajan ja kymmenien taustahenkilöiden seura.

Seura on vauhdissa etenkin tyttöjen puolella, jossa se lunasti täksi kaudeksi paikat kaikkien viiden ikäluokan SM-sarjoihin. 17-vuotiaiden SM-sarjasta Feeniks Basket päätti luopua päällekkäisyyksien vuoksi, kun moni pelaaja palloilee yhtä aikaa useammassa joukkueessa.

Feeniks Basketin joukkueet ovat ikäluokkansa SM-sarjoissa kärkituntumassa. Se nostaa odotuksia josko forssalaisjuniorien jo 20 vuotta jatkunut mitaliton kausi vihdoin katkeaisi tulevana keväänä.

– Mitalit ovat tiukassa eivätkä tule helpolla. Minulle on mitaleita tärkeämpää se, että liikutamme mahdollisimman paljon nuoria ja tarjoamme heille onnellisia elämyksiä ja iloisia koriskokemuksia. Yhteenkuulumisen tunne on se mikä jää vanhempanakin mieleen paremmin kuin menestykset. Minulla ovat varmaan nämä pehmeät arvot nousseet pinnalle ja meidän valmentajamme voivat olla tavoitteista eri mieltä, Ylösmäki naurahtaa.

Pojilla enemmän lajivaihtoehtoja

Feeniks Basket menestyy siis tällä hetkellä tyttöjen puolella. Vielä viime kaudella seuralla tosin oli edustus poikienkin SM-sarjassa.

– Meillä on tulossa pojissakin hyviä ikäryhmiä. Pojilla on kuitenkin Forssassa enemmän lajivaihtoehtoja kuin tytöillä. Se on näkynyt siinä, että meillä on enemmän tyttöpelaajia, vaikka nyt tuokin ero on tasoittumassa, Ylösmäki toteaa.

Seuran 45 valmentajan joukko kuulostaa isolta, mutta puheenjohtajan mukaan enemmänkin saisi olla valmentamistaakan tasoittamiseksi.

Ylösmäki itse jatkaa valmentamista Feeniks Basketin 14-vuotiaiden tyttöjen valmennustiimissä.

Feeniks Basket pyörittää toimintaansa Forssassa kolmessa, Tammelassa kahdessa ja Jokioisilla yhdessä salissa.

– Salitilanne on siinä mielessä tyydyttävä, että olemme saaneet harjoitusvuoroja sopiville ajoille eikä myöhäisvuoroihin.

Feeniks Basketin taustalla toimivat talkoolaiset, kuten myös Alussa ja FoKoPossa.

– Forssan kolmessa koripalloseurassa ei tosiaan ole taustalla yhtään päätoimista työntekijää, huomauttaa Ylösmäki, jonka omasta ajasta osa kuluu yrittäjänä toimimiseen ja osa seuran pyörittämiseen.

Feeniks Basketin hallitus on kolmijakoinen, kun Alulla, FoKoPolla ja Feeniks Basketilla on jokaisella hallituksessa kolme jäsentä.

Suuri sydän myös pesäpallolle

Vaikka Kirsi Ylösmäki tunnetaan siis koripalloansioistaan, on pesäpallolla sydämessä vähintään yhtä suuri sija. Ylösmäen pojat Roni Wahl ja Patrik Vartama pelasivat edelliskaudet Hyvinkään Tahkon superpesisjoukkueessa, mutta Roni siirtyi ensi kaudeksi Haminan ykköspesisjoukkueeseen.

– Vaikka johdan koripalloseuraa olen ensisijaisesti äiti.

Se on tarkoittanut sitä, että Ylösmäen pariskunta on vakiovieras Hyvinkäällä Tahkon peleissä.

– Yhden Tahkon pelin katsoin läppäriltä mökkilaiturilla, pesisäiti tunnustaa hieman häpeillen.

Ensi kaudeksi reviiri laajenee.

– Odotan innolla uutta suuntaa Haminaan.

Pesäpallon ja koripallon lisäksi Ylösmäet seuraavat perheen nuorimmaisen, Valtterin pelejä Tampereen Classicin A-poikien salibandyn SM-sarjassa. FL

Lue lisää Feeniks Basketista.

Uusimmat

Näkoislehti

9.4.2020

Fingerpori

comic