Urheilu Forssa

Forssan seuraava pääsarjapeluri? – Feeniks Basketin Fiia Hellsten ei jätä uraansa vain lahjojen varaan

Ensi kausi saattaa olla viimeinen, jolloin neljä äffää eli Fiia, Forssa, Feeniks ja Feeniks Basket pysyvät yhdessä.
Fiia Hellsten harjoittelee kaksi kertaa päivässä kuusi kertaa viikossa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Fiia Hellsten harjoittelee kaksi kertaa päivässä kuusi kertaa viikossa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssalaiskoripalloilija ei ole kymmeneen vuoteen lyönyt itseään läpi aikuisten SM-sarjatasolle.

Jos pitäisi arvioida kuka tuohon seuraavaksi yltää, kohdistuu veikkaus Feeniks Basketissa kuluneella kaudella kolmessa eri tyttöjen SM-sarjajoukkueessa pelanneeseen Fiia Hellsteniin.

15-vuotias Hellsten pelasi SM-sarjaa oman ikäluokkansa lisäksi 16- ja 19-vuotiaissa. SM-sarjoja olisi voinut kertyä neljäkin, kun Feeniks Basket hankki paikan myös 17-vuotiaiden SM-sarjaan. Siitä kuitenkin luovuttiin, kun muutaman muunkin useassa joukkueessa pelanneen ottelutaakkaa haluttiin keventää.

Feeniks Basketin SM-sarjajoukkueet menestyivät niin hyvin, että Forssassa alettiin elätellä toiveita koripallojuniorien 20 vuotta jatkuneen mitalittoman ajan päättymisestä. Koronan vuoksi kausi päättyi kuitenkin ennen ratkaisupelejä.

– Olimme kaikissa SM-sarjoissa tosi hyvissä asemissa. Kauden päättyminen kesken oli kurjaa, mutta terveys tuli ekana, tuumaa Hellsten, joka teki kovinta jälkeä vuotta vanhempiensa eli 16-vuotiaiden SM-sarjassa.

Hän sijoittui sarjan pistepörssissä kakkoseksi 20,9 pisteen keskiarvolla ja samalle sijalle myös tehoindeksissä.

SM-sarjojen lisäksi Feeniks Basketin 15-vuotiaat tytöt kävivät hakemassa ulkomailta kovuutta EGBL-liigasta, jossa pelasi joukkueita lähinnä Itä-Euroopasta.

Näin Hellstenille kertyi kesken jääneenkin kauden aikana pelejä kymmenittäin. Se ei kuitenkaan haitannut.

– Pelaaminen on niin kivaa.

Maajoukkueringissä

Hellstenistä saattaa tulla myös seuraava forssalainen maajoukkuepeluri. Hän lukeutuu Suomen 16-vuotiaiden maajoukkuerinkiin. Suomen kaikki tyttömaajoukkueet hankkivat ensi kertaa paikat EM-kisojen A-tasolle, mutta kaikki tulevan kesän EM-kisat peruttiin.

– Meillä oli maajoukkueleiri viimeksi helmikuussa. Seuraava on ehkä kesällä, kertoo Hellsten, joka arvioi pärjänneensä maajoukkuekuvioissa ”ihan hyvin”.

Ahkeraa harjoittelua

Laitahyökkääjänä pelaava 179-senttinen Hellsten ei ole jättänyt urakehitystään lahjakkuuden varaan. Hän nimittäin treenaa kaksi kertaa päivässä!

Sarjakaudella ohjelmaan kuuluivat päivittäiset kuntoharjoitukset ja iltaisin lajitreenit. Kauden katkettua hän on tehnyt aamupäivisin lajiharjoituksia ulkokentällä ja illemmalla juoksulenkin. Sunnuntait juniori malttaa sentään pyhittää lepoon.

– Treenaan nyt lajitekniikkaa, nopeutta, kotona puntteja ja lenkkejä. Harjoitusten välissä teen koulutyöt. Etäopetus sopii minulle hyvin.

Se sopii myös numeroiden perusteella, sillä Hellsten on paitsi koripallossa myös koulussa melkein kympin tyttö.

Kunnossa pitää pysyä

Ensi kauden tavoitteistaan peluri nostaa ykköseksi kunnossa pysymisen. Viime kesänä sattui koripalloilijan perusvamma, kun nilkan nivelsiteet ja vähän luutakin rikkoutui.

– Se tuntuu vieläkin vähän, mutta ei enää haittaa.

Ensi kausi saattaa olla viimeinen, jolloin neljä äffää eli Fiia, Forssa, Feeniks ja Feeniks Basket pysyvät yhdessä.

– Tavoitteenani on päästä ensi vuonna urheilulukioon. Märsky on ollut unelmani jo pari vuotta, kertoo Mäkelänrinteen urheilulukion Helsinki Basketball Academysta haaveileva forssalaislupaus. FL

Uusimmat

Näkoislehti

14.7.2020

Fingerpori

comic