Urheilu Ypäjä

Finnderby saa kehuja kilpailijoilta, mutta katsomoon ja etenkin kisakentille toivotaan lisää väkeä

Kokenut ypäjäläisratsastaja Jukka Rantanen toivoo, että järjestäjä panostaisi enemmän markkinointiin ja oheistapahtumiin.
Sandra Lähde ratsasti Fanitalla Finnderbyn voittoon sunnuntaina. Sekä Lähde että kokenut ypäjäläisratsastaja Jukka Rantanen näkevät, ettei järjestäjän kannata luopua Suomen oloihin harvinaisesta ruohoradasta. Kuva: Lassi Puhtimäki
Sandra Lähde ratsasti Fanitalla Finnderbyn voittoon sunnuntaina. Sekä Lähde että kokenut ypäjäläisratsastaja Jukka Rantanen näkevät, ettei järjestäjän kannata luopua Suomen oloihin harvinaisesta ruohoradasta. Kuva: Lassi Puhtimäki

Finnderby oli takavuosina eräänlainen Ypäjän Holjat: Tuntui, että koko kylä odotti tapahtumaa ja varsinaisena kisaviikonloppuna väkeä liikkui pilvin pimein niin kisa-alueella kuin Ypäjän keskustassakin.

Kuten monet muut massatapahtuman, myös Finnderbyssä osallistujat ja katsojat ovat vähentyneet. Derbyviikonloppu oli tänä vuonna ilmaistapahtuma, minkä ansiosta yleisömäärä nousi järjestäjän arvion mukaan 4 000 paikkeille, mutta esimerkiksi lauantain pääkilpailun gp-kisan aikaan pääkatsomossa oli reilusti tilaa lämpimästä säästä huolimatta. Toisaalta sunnuntaina paikan päällä oli enemmän yleisöä.

Finnderby järjestettiin nyt 46. kerran ja lähtöjä tapahtui kaikkiaan 551. Etenkin esteratsastuksen pääluokissa osallistujamäärä jäi harmillisen vähäiseksi. Lauantain gp-radalle lähti kuusi ratsukkoa ja sunnuntain Finnderbyyn osallistui 12 ratsukkoa. Tosin vähäisempiäkin osallistujamääriä on nähty ja tänä vuonna moni ratsastaja jätti Ypäjän kisat väliin tulevan viikonlopun SM-kisojen takia. Myös Suomen olosuhteisiin harvinaisen ruohopohjan sanotaan pelottavan osaa potentiaalisista kisaajista.

Sandra Lähde sijoittui vuoden 2018 Finnderbyssä toiseksi ja kirkasti tänä vuonna kakkossijan voitoksi. Lähde myöntää, että noilla tuloksilla hän ei voi kuin pitää viime vuodeksi uusitusta ja helpotetusta derbyradasta.

– Viime vuonna oli todella kuivaa ja pohja oli sen johdosta kova. Se varmasti pelotti osaa ratsastajista, etenkin jos on tarkoituksena kilpailla SM-viikonloppuna kolmena päivänä. Tänä vuonna pohja oli monen muunkin mielestä hyvä, en osaa sanoa, mikä pitää osan kilpailijoista pois Ypäjältä. Osaa ruohopohja pelottaa, itsellänikin oli epävarma olo, kun ensimmäistä kertaa sille radalle menin, Lähde kertoo.

Kokenut ypäjäläinen ratsastaja Jukka Rantanen ei tänä vuonna päässyt radalle selkäkipujen takia, mutta miehellä on kompetenssia arvioida Finnderbyä tapahtumana aidan molemmilta puolilta. Rantasta harmittaa joidenkin puheet siitä, että olosuhteet Ypäjällä eivät olisi kunnossa.

– Saat mennä pitkälle Eurooppaan, että löydät vastaavia olosuhteita kuin Ypäjällä on. Syksyllä menehtynyt moninkertainen olympiakävijä Bert Romp vieraili viime vuonna Ypäjällä ja kehui paikkoja todella hienoiksi. Suomalaisilla keskustelu esimerkiksi kenttäpohjista tuntuu menneen älyttömäksi itkemiseksi. Tämän vuoden kenttää ei voi moittia, Rantanen sanoo.

Nykyään kilpailuja voi seurata kännykän kautta, mikä osaltaan on vähentänyt yleisöä paikan päällä.

Rantanen toivookin, että järjestäjä panostaisi enemmän markkinointiin ja oheistapahtumiin. Selvää kuitenkin on, että ainakin satunnaiskävijä pitkästyy, jos 15 minuuttia kestävän luokan jälkeen pidetään puolen tunnin tauko ilman minkäänlaista tapahtumaa kentällä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

26.5.2020

Fingerpori

comic