Urheilu Forssa/Helsinki

FoKoPo-taustaisella Seagullsilla huippukausi, vaikka korona katkaisi liidon ennen pudotuspelejä

Kauden cup-mestarin kapteeni, päävalmentaja ja huoltaja pelanneet Forssan Koripojissa.
Seagullsin kapteeni Tuukka Kotti pelasi hyvän kauden helsinkiläisjoukkue. Vaikka mestaruus jäi jakamatta, ehti joukkue voittamaan Suomen cupin. Kuva: Semira Lee
Seagullsin kapteeni Tuukka Kotti pelasi hyvän kauden helsinkiläisjoukkueessa. Vaikka mestaruus jäi jakamatta, ehti joukkue voittaa Suomen cupin. Kuva: Samira Lee

Erinomaisesti pelanneessa Helsinki Seagullsissa oli tällä kaudella vankka FoKoPo-tausta.

Joukkueen kapteeni, yli 200 maaotteluakin pelannut forssalaislähtöinen Tuukka Kotti on FoKoPon kasvatteja, samoin Seagullsin päävalmentaja Jussi Laakso. FoKoPo-taustaa löytyy myös joukkueen huoltajalta Teemu Arolta, hän pelasi Koripoikien junnuissa samaan aikaan Laakson ja muun muassa Mikkolan veljesten kanssa.

Seagullsille kausi oli lähes napakymppi, vain nopeasti levinnyt koronavirus pystyi katkaisemaan joukkueen lennon. Helsinkiläisryhmä voitti tammikuun lopulla Suomen cupin kaatamalla jatkoajalle venyneessä trillerissä Vilppaan pisteellä 94–93. Korisliigassa joukkue oli erinomaisissa asemissa kärkikaksikossa koronan katkaistessa kauden.

– Harmitus on suuri, kun kausi jää näistä asemista kesken. Meillä oli upea joukkue, jossa oli hyviä pelaajia ja hyviä ihmisiä, ja saimme aktivoitua kivasti fanejakin. Pääsin kahtena edellisenä keväänä olemaan pudotuspeleissä mukana ihan tappiin asti, saman olisin halunnut tehdä tämän joukkueen kanssa, vuosina 2018 ja 2019 Suomen mestaruutta Karhun luotsina juhlinut Laakso sanoo.

– Samalla pitää sanoa, että vaikka tilanne harmittaa, kauden katkaiseminen oli ainoa mahdollinen ratkaisu. Tässä on kyse paljon isommista asioista kuin koripalloilusta, Laakso jatkaa.

Valmentajan unelmajengi

Laaksolla oli käsissään huippuporukka.

– Tämä oli valmentajan unelmajengi. Joukkueessa oli niin nuoruutta, kokemusta, itseohjaavuutta kuin epäitsekkyyttäkin. Oli hienoa työskennellä sellaisten pelaajien kuin Kotin Tuukan, Heinosen Timon, Kanervon Antin ja Huffin Shawnin kanssa. Tämä nelikko tiesi usein ilman valmentajan sanomistakin, mitä juttuja pitää tehdä paremmin. Ja kun tähän vielä lisää onnistuneet amerikkalaispelaajien valinnat, niin täytyy sanoa, että meillä oli koossa joukkue, jota oli ilo valmentaa, Laakso sanoo.

Seagulls voitti tammikuussa seurahistoriansa ensimmäisen Suomen cupin. Päävalmentaja Laakso uskoo, että joukkue olisi mennyt pitkälle myös Korisliigan pudotuspeleissä.

Hyvin heittävä ja kokenut miehistö olisi tuskin herpaantunut tiukoissa paikoissa.

– Uskon että joukkue olisi päässyt pitkälle. Meillä oli kovia ja kokeneita pelaajia, jotka ovat aiemminkin pelanneet tärkeitä otteluja ison yleisön edessä. He eivät olisi jäätyneet tiukoissa tilanteissa, vaan ennemminkin syttyneet entistä parempaan.

Jussi Laakso nautti taitavan ja kokeneen joukkueen valmentamisesta. KUVA: Samira Lee

Upea kausi

Myös joukkueen kapteenia Tuukka Kottia harmitti aikansa sarjan loppuminen ennen huipennusta. Nyt fiilikset alkavat olla paremmat.

– Tässä on nyt kyse niin isoista asioista, että harmitus kauden loppumisesta jää sen alle. Vaikka se mestaruus jäi taas haaveeksi, täytyy sanoa, että me pelasimme upean kauden, Kotti toteaa.

Joukkueen tekemisen lisäksi Kotti on tyytyväinen omaan panokseensa. Hän kokosi Korisliigassa 7,5 pisteen ja 6,1 levypallon ottelukeskiarvon. Peliaikaa tuli keskimäärin 22 minuuttia ottelussa.

– Kausi meni omaltakin osalta ihan hyvin, pystyin pelaamaan joukkueen kaikki ottelut. Meillä oli nyt niin hyvä ja laaja materiaali, ettei minun tarvinnut pelata ihan niin isoja minuutteja kuin edellisinä kausina, kertoo levypallopelissä joukkueen tehokkaimpana häärinyt Kotti.

Maaliskuussa 39 vuotta täyttänyt Kotti on hyvässä kunnossa ja aikoo jatkaa uraansa. Sopimus Seagullsin kanssa päättyi tähän kauteen, mutta FoKoPo-kasvatilla olisi halua jatkaa helsinkiläisjoukkueessa.

– Nimiä ei ole vielä paperissa, mutta jatkosta on keskusteltu. Olen viihtynyt erinomaisesti Seagullsissa ja perhe on asettunut pääkaupunkiseudulle. Mielelläni jatkan uraani täällä.

Arolla piti kiirettä

Tammelalainen Teemu Aro toimi kauden Seagullsin toisena huoltajana. Hänellä ei ole joukkueesta kuin hyvää sanottavaa.

– Tämä on yksi parhaista joukkueista missä olen ollut mukana. Tosi mukavaa porukkaa, joka otti minut hyvin vastaan.

Huoltaja nautti työstään liigan huippujoukkueen parissa, vaikka se vaati ajamista ja paljon bussissa istumista. Aro toimi tällä kaudella myös A-divisioonan LoKoKo Bisonsin huoltajana.

Kysytty Aro pysyy kiireisenä myös tulevana kesänä. Viime vuonna hän toimi pesäpallon suomensarjasta Ykköspesikseen nousseen LP:n huoltajana, ensi kaudella Aro on Superpesikseen nousseen Manse PP:n joukkueenjohtaja.

– Paljon lisää vastuuta on luvassa. On hienoa olla mukana viemässä Superpesistä isoon kaupunkiin, Aro sanoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

2.7.2020

Fingerpori

comic