Urheilu Forssa

Forssa on museonsa ansainnut: Nina Pajanti-Rauduksen mukaan Forssa on juuri oikea kaupunki koripallomuseolle

Museo pitää toteuttaa laadukkaasti ja niin, että se kiinnostaa myös nuoria.
Koripallonäyttely palauttaa Nina Pajanti-Rauduksen mieleen kultaisia muistoja. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
Koripallonäyttely palauttaa Nina Pajanti-Rauduksen mieleen kultaisia muistoja. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Forssan Alun naisten kultavuosien kapteeni, reilu viikko sitten suomalaisen koripalloilun Hall of Fameen valittu Nina Pajanti-Raudus on käynyt katsomassa forssalaismarketin aulan myymälätilaan pystytetyn koripalloaiheisen näyttelyn pari kertaa.

Alku-ikonille tulee näyttelystä hyvä fiilis.

– Onhan tämä tosi hieno asia, että tällainen näyttely on tähän esille laitettu. Ei sitä itsekään tunnu muistavan, mitä kaikkea sitä on aikanaan tapahtunut, näyttelyä tutkiva kuusinkertainen Suomen mestari kertoo.

Marketissa näyttely on helposti suuren yleisön nähtävissä. Pajanti-Raudus toivoo, että mahdollisimman moni kävisi siihen tutustumassa. Tila ei ole iso, mutta kiinnostavaa nähtävää riittää Alun ja FoKoPon huippuvuosista Susijengin parhaisiin paloihin.

– Ei tämä ole pelkästään forssalaisten juttu, tässä on hyvin kuvattu myös maajoukkueen taivalta, Pajanti-Raudus sanoo.

Maistiainen museosta

Joulun yli auki oleva piennäyttely on kuin maistiainen Suomen koripallomuseosta, jota kaavaillaan sijoitettavaksi Forssaan. Meneillään on ministeriön tuella tehtävä esiselvitys, jossa tutkitaan museon perustamis- ja toimintaedellytyksiä Forssassa. Samalla selvitetään löytyykö museolle yhteistyötahoja, muun muassa muita urheilulajeja, museoita tai erilaisia kulttuuritoimijoita.

Pajanti-Raudusta ajatus Forssaan sijoitettavasta koripallomuseosta kiehtoo.

– Kuulin hankkeesta jo ennen kuin se julkistettiin. Erittäin hieno ja kannatettava ajatus. On todella hieno juttu Forssalle, jos tänne tällainen museo saadaan perustettua.

Forssa on Pajanti-Rauduksen mukaan paras paikka koripallomuseolle. Vaikka hurjimmat kultavuodet ovat takana, Forssa on yhä paljon kokoaan isompi koriskaupunki. Täällä pelataan edelleen huippukoripalloa niin naisissa kuin nuortenkin sarjoissa.

– Forssa ei olisi, vaan on se oikea paikka museolle. Forssa on ollut, ja on yhä, merkittävä koripallokaupunki, Pajanti-Raudus sanoo.

Täällä on myös vankka kaupungin tuki hankkeelle.

– Forssa on keskeisellä paikalla Suomessa, tänne on kaikkien helppo tulla. Lisäksi museo saa täällä ansaitsemansa huomion, jossain isossa kaupungissa museo saattaisi jäädä muun tarjonnan jalkoihin, Pajanti-Raudus muistuttaa.

Paikka harkittava hyvin

Forssassa on hyviä tiloja, joihin koripallomuseon voisi sijoittaa. Vaihtoehtoja on paljon ja ratkaisu vaatii tarkkaa harkintaa. On kaiken kansan kauppakeskuksia, joista löytyisi sopiva paikka museolle. On vankkaa teollisuushistoriaa ja Kehräämöalue, jossa on muutakin museo- ja kulttuuritoimintaa. On Feeniksiä, teollisuushalleja, kouluja.

– En osaa sanoa näin suoraan, mikä olisi paras paikka sijoittaa koripallomuseo. Paikka pitää miettiä tarkkaan, jotta se palvelee parhaiten tarkoitustaan. Museon pitäisi olla paikassa, johon on helppo mennä.

Hyvinvointiyrittäjänä nykyään toimiva Pajanti-Raudus toivoo, että museo toteutetaan laadukkaasti. Historiaa pitää olla esillä, mutta tavalla, joka kiinnostaa myös nuorta polvea.

– Ihan se kaikista perinteisin museo ei tässä tapauksessa on paras ratkaisu. Koripallomuseossa kannattaa hyödyntää uusia innovaatioita ja tekniikkaa. Museosta pitää tehdä niin hyvä, että sitä tullaan katsomaan kauempaakin.

Hanketta ei pidä lastata yksille harteille, vaan se pitää Pajanti-Rauduksen mukaan toteuttaa laajalla yhteistyöllä. Kaupungin lisäksi mukana on oltava Koripalloliitto, miksei myös valtio ja mahdollisia sponsoreita.

Pitkäjänteisyyttä kaivataan

Näyttelyn silmäiltyään Pajanti-Raudukselle jää toimittajan kanssa hetki aikaa pohtia koripalloilun tilaa Forssassa. Alku pelaa naisten Korisliigaa ja junnutyökin on kaupungissa vankalla pohjalla. Mutta onko Forssassa mahdollista vielä juhlia Suomen mestaruuksia, kuten Alun parhaina vuosina?

– Meillä oli aikanaan hyvä joukkue, joka oli sitoutunut tekemään paljon töitä yhteisen päämäärän eteen. Ehkä ne mestaruudet ovat vieläkin mahdollisia, mutta se vaatii pitkäjänteistä työtä. Täytyy saada kokoon hyvä joukkue, joka harjoittelee hyvin ja paljon, ja on niin pitkään yhdessä, että se hitsautuu saumattomasti yhteen. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic