Urheilu Forssa

Forssaan mutkien kautta palannut Jere Rauhansalo tuo tehoja FJK:n hyökkäykseen

FJK:n kärkimies matkasi koronakriisin takia suunniteltua aiemmin Sydneystä Forssaan.
Forssaan palanneella Jere Rauhansalolla riittää nyt aikaa harjoitteluun. Lamminrannan crossfit-alue on ahkerassa käytössä. Kuva: Tapio Tuomela
Forssaan palanneella Jere Rauhansalolla riittää nyt aikaa harjoitteluun. Lamminrannan crossfit-alue on ahkerassa käytössä. Kuva: Tapio Tuomela

Kolmosen FJK sai maalitykki Jere Rauhansalon riveihinsä monta kuukautta odotettua aikaisemmin. Sydneyssä Australiassa kolmatta vuotta hotellin johtamista opiskelleen Rauhansalon piti palata Forssaan vasta elokuussa, mutta koronakriisi pakotti miehen muuttamaan suunnitelmiaan ja ottamaan lennon Suomeen kolmisen viikkoa sitten.

Koronapandemia iski maaliskuussa Australiaan siinä missä Suomeenkin. Hotellin, jossa Rauhansalo oli töissä, käyttöaste tipahti hetkessä 95 prosentista 20 prosenttiin. Kun työt loppuivat ja opiskelutkin olivat aivan loppusuoralla, Rauhansalo teki ratkaisunsa.

– Ei kannattanut jäädä sinne maksamaan vuokria, kun ei ollut tulojakaan, Rauhansalo toteaa.

Pitkä kotimatka

Paluu Suomeen oli omanlaisensa episodi. Nopeasti kehittynyt tilanne pakotti miehen pikaisiin päätöksiin. Kun torstaille varattu lento peruttiin, Rauhansalo otti yhteyttä Suomen suurlähetystöön. Sieltä neuvottiin ottamaan ensimmäinen mahdollinen lento kohti Suomea, sillä lippujen hinnat olivat lentojen vähetessä kovassa nousussa.

– Tunti lähetystöön soitetun puhelun jälkeen olin jo lentokentällä.

Nopea toiminta kannatti, sillä seuraavaksi halvin lippu Suomen maksoikin 5000 euroa.

Rauhansalo lensi Suomeen Jakartan ja Tokion kautta. Matka välilaskuineen kesti 32 tuntia.

– Olihan se vähän outoa. Jakartassa meiltä mitattiin kuume ja laitettiin isoon halliin. Kentällä oli enemmän virkailijoita kuin matkustajia, Rauhansalo kertoo.

Suomeen päästyään Rauhansalo ei hurauttanut kentältä suoraan Forssaan, vaan ajoi 7,5 tuntia mökille Kainuuseen kahden viikon karanteenin.

Erikoista aikaa

Nyt karanteenit on takana ja Rauhansalo kotona Forssassa. Arki on asettunut rauhallisiin koronanaikaisiin uomiinsa.

– Australiassa oli niin kiire, ettei ehtinyt hengähtää. Oli työt, opiskelu ja jalkapallo. Nyt ei sitten olekaan muuta kuin aikaa.

Viimeiset puoli vuotta Sydneyssä olivat erikoiset. Ensin iskivät ennätyshelteet ja Sydneyn pohjoispuolella riehuneet tuhoisat maastopalot, jotka kattoivat seitsemän miljoonaa hehtaaria ja pilasivat ilmanlaatua Sydneyssä asti.

Palot loppuivat sateisiin, jotka eivät alettuaan hetkeen loppuneetkaan. Rankkasateet aiheuttivat alueen pahimmat tulvat 30 vuoteen.

– Oli päiviä, jolloin kauppaan olisi voinut mennä kanootilla.

Tulvien jälkeen saapuneen koronan keskeyttämät opiskelut ehtivät niin hyvälle mallille, ettei Rauhansalon tarvitse palata enää niiden takia Australiaan.

– Kaksi kuukautta oli jäljellä, pystyn ne hoitamaan täältä etänä. Täytyy vaan pysytellä öisin hereillä, Rauhansalo viittaa aikaeroon.

Jere Rauhansalo uskoo FJK:n pärjäävän tämän kauden Kolmosessa.

Maaleja luvassa

Rauhansalo päättelee nyt opintojaan ja treenaa toivottavasti jossain vaiheessa alkavaa Kolmosen kautta varten. Kärkimies on hyvässä iskussa, sillä hän pelasi Sydneyssä olleessaan paikallista sarjaa Haselbrook Hawks -nimisessä joukkueessa.

Rauhansalo muistetaan Forssassa armottomana maalintekijänä, jonka nälkää ei edes hattutemppu aina tyydyttänyt. Hyökkääjä saattoi FJK:n aikoinaan neljä maalia tehtyään kiukutella itselleen punaisen kortin, kun epäonnistui mielestään hyvässä tekopaikassa tai koki tulleensa rapatuksi.

– Samanlainen olen vieläkin, ei sitä luonteelleen taida mitään voida. Minulle jäi Australian sarjaankin pelikielto päälle, Rauhansalo hymähtää.

Tehomies viimeisteli FJK:lle kesällä 2017 Nelosessa 31 maalia.

– Ihan samaa määrää en uskalla luvata Kolmosessa, mutta eiköhän niitä maaleja tälläkin kaudella tule. Olen hyvässä kunnossa, enkä mielestäni ainakaan huonompi kuin viimeksi täällä pelatessani, 24 vuotta seuraavaksi täyttävä pelaaja sanoo.

Hyvä joukkue koossa

FJK:lla pitäisi olla koossa viime kausia kilpailukykyisempi joukkue. FJK sai vahvistusta niin alakertaansa kuin Rauhansalon paluun ansiosta kärkeenkin.

– Paperilta kun nimiä katsoo, niin kyllä meidän pitäisi pystyä hyvistä sijoituksista Kolmosessa taistelemaan. Rinki ei näin pienen futispaikkakunnan joukkueella ole kovin leveä, mutta jos kaikki pysyvät terveenä, voimme lähteä kauteen ihan hyvillä mielin. FL

Lue myös: Yhdessä, mutta erikseen – Kolmoseen valmistautuva FJK joutui miettimään treenit uusiksi

Uusimmat

Näkoislehti

16.7.2020

Fingerpori

comic