Urheilu Forssa

Forssalainen Jari Lehti on matkalla kohti Suomen ennätystä ja SM-kultaa

Forssalainen Jari Lehti aikoo rikkoa ensi vuonna penkkipunnerruksen Suomen ennätyksen ja ottaa SM-kultaa.
Jari Lehden tavoitteena on voittaa Suomen mestaruus ja rikkoa raw-penkkipunnerruksen Suomen ennätys omassa ikäluokassaan. – Mestaruus on se ykköstavoite. Sitä ei veisi minulta kukaan koskaan, Lehti sanoo. KUVA: Lassi Puhtimäki Kuva: Lassi Puhtimäki
Jari Lehden tavoitteena on voittaa Suomen mestaruus ja rikkoa raw-penkkipunnerruksen Suomen ennätys omassa ikäluokassaan. – Mestaruus on se ykköstavoite. Sitä ei veisi minulta kukaan koskaan, Lehti sanoo. KUVA: Lassi Puhtimäki Kuva: Lassi Puhtimäki

Kaikki alkoi lähes 28 vuotta sitten. Jari Lehti täytti tuolloin 12 vuotta, pelasi koripalloa ja painoi 57 kiloa, vaikka oli ikäisekseen pitkä poika. Isä osti pojalle syntymäpäivälahjaksi painonnostopenkin, jota nuori mies hinkkasi autotallissa ahkerasti.

– Nostin yhdeksännellä luokalla penkistä 135 kiloa. Jatkoin penkkaamista armeijaan asti, mutta sen jälkeen tuli 12 vuoden tauko.

– Pelasin nuorena myös salibandya ja jalkapalloa. Molempien polvien ristisiteet jäivät salibandyhallin pukukoppiin. Viimeiset 8-9 vuotta olen tehnyt punttitreeniä säännöllisesti. Tosin kolme vuotta sitten kolme vuotta sitten rintalihakseni repesi, halkesi ja irtosi treenatessa niin, että minulle sanottiin, etten tule enää ikinä nostamaan sellaisia painoja kuin ennen loukkaantumista, Lehti taustoittaa.

Masters-kisat edessä ensi vuonna

Kilpailuhenkinen mies hukkasi välillä motivaationsa, mutta Henri Hakalan houkuttelemana Lehti osallistui seitsemän vuotta sitten ensimmäistä kertaa penkkipunnerruskisoihin. Yleisessä sarjassa hän tietää jäävänsä 110-kiloisten sarjassa selvästi kärkinostajien tasosta, joten Lehti on pitkään harjoitellut tähtäimessään 40–44-vuotiaiden Masters-sarjan voitto. Niissä taso laskee kärjen osalta, koska pitkään hurjia painoja nostaneiden kavereiden kropat eivät tahdo kestää nostamista enää ikämiessarjoissa. Masters-kisat ovat edessä ensi vuoden elokuussa.

–  SM-kisoja ennen on tarkoitus rikkoa Suomen ennätystulos ravintola Iloisen Härän raw-penkkipunnerruskisoissa Turussa maaliskuussa. FPO-liiton Suomen ennätys sarjassani on 180 kiloa. Jos pysyn ehjänä, se ei ole niiden kisojen jälkeen enää voimassa. Nostan enemmän kuin nykyinen SE, mutta joku muu voi nostaa vielä enemmän kuin minä. SM-ksoissa tavoitteena on olla vielä kovemmassa kunnossa, lokakuussa 40 vuotta täyttävä Lehti lupaa.

Forssalainen voimamies pudottelee sanansa harkitusti, vailla ylimääräistä uhoa. Puheille on katetta, sillä Lehti on nostanut treeneissä 170 kiloa hyväksytyllä tekniikalla ja kilpailuissa kolmesti 165 kiloa. Lehti sanoo, että hänen painoluokassaan ja vartalon rakenteella 190 kiloa on maksimitulos. Jokaisen penkkaajan unelma on nostaa 200 kiloa, joten se lienee Lehdenkin haaveena.

Tulokset ovat kovia kenelle tahansa, mutta erityisesti nostajalle, jonka kropan malli ei ole penkkipunnerrukseen ideaali.

– Penkkipunnerruksessa lapojen ja takapuolen on oltava kiinni penkissä, mutta selkä saa olla vaikka kuinka paljon kaarella. Joillakin kilpailijoilla nostomatka voi olla jopa vain 12 senttimetriä, lyhyellä nostajalla yleensä 20 senttiä. Jarilla nostomatka on 50-60 senttiä, kertoo viime joulukuusta asti Lehteä valmentanut Marko Mäkilä.

Harjoittelu uuteen uskoon

Joulukuussa Lehden harjoittelu laitettiin Mäkilän johdolla totaalisesti uuteen uskoon. Oteleveyttä muutettiin, treenikertoja vähennettiin ja laatuun panostettiin.

– Olen koittanut rauhoitella Jarin treeni-intoa. Meillä on nyt selkeä kolmen kuukauden jaksoihin jaettu treenisuunnitelma. Jakson lopulla kokeillaan maksimitulosta ja sen jälkeen lähdetään taas alusta erilaisella treenillä, itse juniorina SM-pronssia nostanut Mäkilä kertoo.

– Urheilu on minulle ollut aina tapa purkaa paineita. Aiemmin harjoittelin 6-7 kertaa viikossa, joskus jopa kahdesti päivässä. Nykyisin treenaan 4 kertaa viikossa, Lehti sanoo.

Lisäkiloja kaksikko hakee SE-mies Timo Heinosen laatiman, marraskuussa käyttöön otettavan treeniohjelman avulla.

Lehden voi nähdä kilpailemassa myös Forssassa, sillä hän aikoo olla mukana Valdur Paavilaisen järjestämissä kilpailuissa Forssan Vesihelmessä.

– En lähde siellä hakemaan mitään maksimitulosta, vaan otan kisat lähinnä harjoituksena. Mutta haluan olla mukana siksi, että joku viitsii täällä järjestää kisoja. Kylillä on minua vahvempiakin nostajia, tulkaa mukaan kisoihin. Kaipaisin etenkin nuoria nostajia mukaan, hän kannustaa.

Olosuhteille ja yhteisölle kiitokset

Vesihelmen treeniolosuhteet saavat Lehdeltä kiitosta. Kahden salin lisäksi käytössä on sauna, kylmäallas ja lämpimämpiä altaita, joissa Lehti hoitaa venyttelyt.

Kiitosta häneltä saa myös voimanostoyhteisö, jota Lehti pitää tiiviinä ja toisia kannustavana. Siksi miehen treenaaminen ei pääty, vaikka ensi vuodelle asetetut tavoitteet täyttyisivät.

– Ihan sama minkä verran nostat, porukka kehuu ja kannustaa toisiaan. Tapahtumat ovat sosiaalisia ja olen saanut kavereita lajin parista ympäri Suomea. Jatkan salilla käymistä niin kauan kuin elän, Lehti lupaa. FL

Kolmiosaisessa juttusarjassa seurataan Jari Lehden matkaa kohti ensi vuoden elokuussa järjestettäviä raw-penkki-punneruksen SM-kilpailuja.

Uusimmat

Näkoislehti

11.7.2020

Fingerpori

comic