Urheilu Kauhava

Forssalainen Jere Rantaniemi kiihdytti Camaronsa Suomen mestaruuteen

"Kaudella 2021 palaamme takaisin EM-sarjaan, jos se vaan ajetaan".
Jere Rantaniemen Camaro nostaa lähdössä etupyörän ilmaan ja saavuttaa sadan kilometrin tuntinopeuden alle 20 metrin matkalla. Kuva: Pasi Uponen
Jere Rantaniemen Camaro nostaa lähdössä etupyörän ilmaan ja saavuttaa sadan kilometrin tuntinopeuden alle 20 metrin matkalla. Kuva: Pasi Uponen

Kiihdytyskauden viimeinen SM-osakilpailu, FHRA Finals 2020, ajettiin Kauhavalla. Forssalainen Jere Rantaniemi voitti kisan ja varmisti samalla kansallisen kuninkuusluokan Top Doorslammerin Suomen mestaruuden. Mestaruus on Rantaniemelle toinen.

Finaalilähdössä Rantaniemi kiihdytti Suomen ennätyksen. Aika 4,042 sekuntia on myös ripein suomalaisen ajama aika eurooppalaisella radalla. Nopeutta reilun 200 metrin matkalla ehti kertyä 313 kilometriä tunnissa..

Viikkoa ennen SM-finaalia Rantaniemen tallilla kävi kova kuhina. Edellisen kisan jäljiltä moottorin nokka-akseli oli kärsinyt vaurioita, ja uuden osan saaminen lyhyellä aikataululla oli lähes mahdotonta. Vaihtoehto uudelle oli vioittuneen korjaus. Riskialttiin korjauksen hallitseva tekijä löytyi onneksi lähipiiristä ja nokka-akseli kuljetettiin korjaukseen alkuviikosta. Myös oikutellut vaihdekeppi saatiin korjattua. Torstaina, vain kaksi päivää ennen kisan alkua, tiimi kasasi moottorin uudelleen ja pakkasi auton matkalle kohti Pohjanmaata.

– Toimivat verkostot ovat kiihdytysautoilussa elintärkeitä. Esitän suuret kiitokset kaikille yhteistyökumppaneille ja tukijoille. Ilman heidän apuaan ja tietysti oman tiimini aherrusta en olisi päässyt edes lähtöviivalle, Rantaniemi sanoo.

Hieno alku

Kisaviikonloppu alkoi hienosti, vaikka lauantain lajittelut olivat myöhässä sateen vuoksi. Iltapäivän ensimmäisellä kierroksella Rantaniemi latasi heti tauluun oman ennätyksensä 4,057 s, joka oikeutti ykkössijaan. Lauantaina päästiin ajamaan lopulta kolme aika-ajokierrosta, mutta ensimmäisen kierroksen aika jäi päivän parhaaksi. Lajittelun yllättäjäksi nousi Seinäjoen Jaakko Lauhasmaa. Hän lajitteli toiseksi jättäen taakseen Rantaniemen mestaruushaaveiden suurimman uhkaajan eestiläisen Andres Arnoverin.

Sunnuntain pudotusajoissa Rantaniemi eteni finaaliin lähes näytösluontoisesti. Vastaan asettui autonsa erinomaiseen kulkuun saanut Lauhasmaa. Vaikka Suomen mestaruus ratkesi jo Arnoverin pudottua toisella kierroksella, Rantaniemi ei finaalilähdössä paukkuja säästellyt. Hän kiihdytti voittoon uudella Suomen ennätyksellä ja jätti Lauhasmaan reilulla erolla toiseksi.

– Auto eteni ilman suurta draamaa lähdöstä maaliin asti. Neljän sekunnin aikana ehtii tapahtua yllättävän paljon, ja nopeuden kohotessa yli kolmensadan ei virheisiin juuri ole varaa. Potentiaalia meillä on mennä vielä nopeammin, mutta se saa nyt odottaa ensi vuoteen, kertoo Rantaniemi.

Komea päätös

Koronapandemia muutti Rantaniemen tiimin suunnitelmat tälle kaudelle. Tarkoitus oli ajaa EM-sarja Pro Modified -luokassa, mutta kansainvälinen kattojärjestö FIA perui koko sarjan kesäkuussa. Pettymys muuttui onneksi kun FHRA tiedotti SM-sarjan käynnistymisestä heinäkuussa.

– Tämä oli kerrassaan hieno päätös kaudelle. Kun ottaa huomioon, että koronapandemia oli lähellä estää kaikki kilpailut, suomenmestaruuspokaalin nostaminen tuntuu mahtavalta. Olen kiitollinen, että tukijat jaksoivat kanssamme näiden vaikeiden hetkien yli. Kaudella 2021 palaamme takaisin EM-sarjaan, jos se vaan ajetaan, Rantaniemi toteaa.

Uusimmat

Näkoislehti

29.9.2020

Fingerpori

comic