Urheilu Forssa

Forssan jäähallin joustokaukalon asennus viivästyy muutamalla viikolla

Jääharjoitukset alkavat elokuun alussa harjoitushallin puolella.
Vanha kaukalo on purettu ja kuvassa oikealla näkyvään aukkoon on rakenteilla uusi toimitsija-aitio. Kuva: Lassi Puhtimäki
Vanha kaukalo on purettu ja kuvassa oikealla näkyvään aukkoon on rakenteilla uusi toimitsija-aitio. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan jäähalliin tulossa olevan joustokaukalon valmistuminen viivästyy näillä näkymin parilla viikolla.

Urakkasopimuksen mukaan joustokaukalon piti olla valmiina tämän viikon perjantaina, mutta noin viikon kestäviä asennustöitä ei tällä viikolla edes aloiteta.

Joustokaukalon toimittajalla, ylivieskalaisella Iceprolla kesä on sesonkiaikaa, kun uusia kaukaloita asennetaan ennen uuden kauden alkua. Iceprolla on ennen Forssan kaukaloa jonossa muutama toimitus ulkomaille asti. Yhtiö on toimittanut satoja kaukaloita Etelä-Koreaa ja Espanjaa myöten.

Jo elokuussa kaksi jäätä

Joustokaukalon asennuksessa kuluu pari päivää ankkurointien porauksessa ja kolme neljä päivää itse kaukalon pystytyksessä.

Hallimestari Jani Simola selvitti maanantaina kaukalotoimittajan aikataulua.

– Työt ajoittuvat todennäköisesti parin viikon päähän heinäkuun viimeiselle viikolle. Olemme luvanneet, että jäävuorot alkavat pyöriä elokuun alusta. Sen vuoksi teemme jään harjoitushallin puolelle, Simola kertoo.

Kun päähallin joustokaukalo ja jää valmistuvat jossain vaiheessa elokuun aikana, ei harjoitushallin jäätä enää sulateta.

– Jäävuoroja on varattu sen verran, että molemmille jäille on käyttöä. Kahden jään ylläpito ei lisää varsinaisesti kustannuksiakaan. Ainoa pelko on jos elokuussa tulee hellejakso, miten vanha jäädytyskalustomme kestä kahden jään kanssa, Simola tuumii.

Joustokaukalon viivästyminen aikaisti kaukalon toimitsija- ja vaihtoaitioiden rakentamista, johon oli alunperin varattu ensi viikko. Forssalainen Valkaman Rakennetyö aloitti aitioiden rakentamisen jo viime viikolla ja valmista on tulossa tämän kuun aikana.

120 000 euron hanke

Itse joustokaukalon veroton hinta on 98 000 euroa. Aitioiden myötä projektiin on varattu noin 120 000 euroa.

Joustokaukalot ovat olleet Liigassa pakollisia vuodesta 2014. Mestistä on pelattu vain joustokaukaloissa vuodesta 2017.

Kun isku perinteisen kaukalon laitaan tuntuu seinää päin törmäämiseltä, antaa joustokaukalo sekä laidan yläreunasta että suojaplekseistä joustoa jopa 30-40 senttiä pleksin yläreunasta mitattuna.

Jousto vähentää laitakontakteissa loukkaantumisriskiä tutkimuksen mukaan jopa 80 prosenttia aivotärähdyksissä ja 60 prosenttia olkapäävammoissa.

Sivuverkot poistuvat

Turvallisuussyistä Forssan jäähallissa on yleisöä suojaavat verkot päätyjen lisäksi harvinaisesti myös pitkillä sivuilla. Sivuverkot asennettiin kaupungin määräyksestä noin seitsemän vuotta sitten, kun ylätasanteella juossut urheilija loukkaantui saatuaan jäältä lentäneen kiekon päähänsä.

Jääkiekkoliitto vaatii ensi kaudeksi sivuverkkojen poistamista sillä perusteella, että Mestis-pelejä kuvataan kolmella kameralla ja verkot haittaavat kuvausta. Simolan mukaan kaupungin on tehtävä päätös verkkojen poistamisesta.

– Joustokaukalon sivupleksit ovat pystysuoraan asennettuina nykyistä korkeampia, joten ne poistavat tuon aiemmin sattuneen onnettomuuden mahdollisuutta, Simola huomauttaa. FL

Näkoislehti

8.8.2020

Fingerpori

comic