Urheilu Forssa/Helsinki

Forssan Koripoikien kasvatti Tuukka Kotti jatkaa uraansa kausi kerrallaan

Ensi vuonna 40 täyttävä FoKoPon kasvatti odottaa maajoukkuepelejä ja Korisliigakauden alkua luottavaisena ja innoissaan.
Tuukka Kotti (vas.) nähtiin FoKoPon paidassa viimeisen kerran viime vuoden keväänä, kun hän osallistui FoKoPon 50-vuotisjuhlassa pelattuun retropeliin yhdessä muun muassa Jyrki Perälän, Esa Mäki-Tulokkaan ja Jukka Katajan kanssa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Tuukka Kotti (vas.) nähtiin FoKoPon paidassa viimeisen kerran viime vuoden keväänä, kun hän osallistui FoKoPon 50-vuotisjuhlassa pelattuun retropeliin yhdessä muun muassa Jyrki Perälän, Esa Mäki-Tulokkaan ja Jukka Katajan kanssa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Pelattiin kautta 1998-99. FoKoPo voitti 37 pelaamastaan SM-sarjaottelusta vain 3. Tästä huolimatta FoKoPon edustusjoukkueen rinkiin kuului sarjan tulokkaaksi valittu pelaaja. Tuukka Kotti täytti kesken kauden 18 vuotta, pussitti peliä kohden 8,5 pistettä ja otti 4,0 levypalloa.

Pitkän matkan on Kotti on kulkenut sen jälkeen, kun siirtyi FoKoPosta Salon Vilppaan pelaamaan yliopistokoripalloa USA:han. Mies on pelannut ammattilaisena useammassa joukkueessa Italiassa pääsarjassa toisella sarjatasolla. Ammattilaisuraan ovat kuuluneet vuodet myös Ranskassa ja Saksassa ja Suomessa Joensuun Katajan ja Loimaa Bisonsin riveissä.

Vuodesta 2017 lähtien Kotti on edustanut Seagullsia ja keväällä koronapandemian keskeytettyä kauden Kotti solmi jatkosopimuksen helsinkiläisseuran kanssa.

Uran yksittäiseksi henkilökohtaiseksi kohokohdaksi voidaan nostaa vuoden 2013 EM-kilpailujen hyökkäyslevypallokuninkuus, joka Kotin mittaiselle (205 cm) nykykoripallossa lyhyelle sentterille oli huikea saavutus. Kotti on pelannut eniten maaotteluita (226) Suomen edustusjoukkueessa.

Ensi vuonna mittariin tulee 40 vuotta, mutta Kotti on yhä iskussa. Hän ei ole asettanut uransa kestolle aikarajaa, vaan aikoo jatkaa kausi kerrallaan.

– Kun liike ei riitä, laita tossut naulaan. Tällä hetkellä riittää intoa ja pelaaminen on mukavaa. Mikään ei nyt houkuttele enempää kuin pelaaminen, mutta vuoden kuluttua tilanne voi olla eri, Kotti sanoo.

Intoa ja motivaatiota tuovat varmasti ainakin kaksi asiaa. Keväällä kauden keskeyttänyt korona ja miehen terveystilanne, joka on hyvä.

– Kauden loppuminen kuin seinään jätti oudon fiiliksen. Olo oli tyhjä ja olisi ollut kiva lähteä pelaamaan mahtavalla porukalla pudotuspelejä, mutta syy kauden keskeytymiseen oli niin merkittävä, että se oli helppo hyväksyä.

Positiivista puolta koronasta Kotti löytää perhe-elämän osalta. Vaimolle ja 4- sekä 1,5-vuotiaille lapsille jäi nyt aikaa enemmän kuin normaalisti kauden aikana.

Kotti ei ole uransa aikana kovin pahoista vammoista kärsinyt, vammat ovat lähinnä peräisin kontaktitilanteista. Viimeiset pari kautta mies on pystynyt pelaamaan säännöllisesti.

Hän on kiinnittänyt iän myötä enemmän huomiota lepoon, palautumiseen ja ennen kaikkea syömiseen.

– Alle kolmekymppisenä en paljon syömistä miettinyt. Nyt olen ottanut ruokavalioon enemmän kasviksia, mutta kokonaan kasvisruokaan en ole siirtynyt. Olen perso leivonnaisille ja syön joskus korvapuustin, mutta sokerijuomat olen jättänyt pois, mikä auttaa paljon. Yritän junioreillekin opettaa, että mitään ei tarvitse jättää kokonaan pois, mutta vähentää kannattaa.

Kesäkuun alkuun asti FoKoPon kasvatti harjoitteli omatoimisesti ilman palloa. Ohjelmaan kuului ulkotreeniä, kuten rantapunttia ja lenkkeilyä. Maajoukkueen avoimet harjotukset alkoivat kesäkuun alussa, mutta pakollisia treenit eivät vielä ole. Kotti on käynyt herättelemässä pääkoppaa ja kroppaansa. Juhannuksen jälkeen on tarkoitus siirtyä kovempaan treeniin.

Kotin tavoitteena on olla maajoukkueenkin mukana niin pitkään kuin hän pystyy joukkuetta auttamaan.

– Henkka (päävalmentaja Dettmann) toivoo, että pääsisimme pelaamaan harjoitusotteluita elokuussa. Vuoden 2022 EM-kilpailujen ensimmäisen karsintaikkunan pitäisi käynnistyä marraskuussa.

Seurajoukkueen tilannetta Kotti kuvailee hyväksi. Viime kauden kotimaisesta rungosta kaikki ovat Antti Kanervoa lukuun ottamatta jo tehneet jatkosopimuksen. Kotti uskoo, että viime kaudella keskeytysvaiheessa sarjaa yhdessä Vilppaan kanssa johtanut Seagulls menestyy tulevallakin kaudella, mikäli jenkkien osalta palaset loksahtavat kohdilleen.

Muutamalla Korisliiga-joukkueella ei ole vielä ainuttakaan pelaajasopimusta. Kotti toivoo, että kaikki pääsarjaseurat saavat joukkueen jalkeille. Moni toivoo, että sarjaa supistettaisiin, mutta Kotti on päinvastaista mieltä.

– Laajemmalla sarjalla mahdollisimman moni nuori pelaaja saisi kovia pääsarjapelejä. Itsellenikin nuo tulokaskauden pelit olivat tärkeitä, vaikka hävisimmekin valtaosan peleistä, hän perustelee.

Peliuran jälkeistä aikaakin Kotti on jo ehtinyt pohtia.

– En näe itseäni ainakaan vielä ammattimaisena valmentajana, en usko että kiinnostus riittää siihen vielä. Mutta ehkä junnupuolella voisin toimia. Henkinen puoli ja mentorointi ovat aina kiinnostaneet, ehkä voisin antaa nuorille toimintamalleja, Kotti pohtii. FL

Maaotteluhai

Syntynyt 18.3. 1981 Forssassa

Asuu Helsingissä yhdessä vaimonsa ja 4- sekä 1,5-vuotiaiden lastensa kanssa.

Edustaa Seagullsia.

Korisliigan vuoden pelaaja 2010 ja 2018.

SM-hopeaa 2015, SM-pronssia 2014 ja 2018.

Pelannut enemmän aikuisten maaotteluita (226) kuin yksikään toinen suomalaispelaaja.

Voitti vuoden 2013 EM-kilpailuissa turnauksen hyökkäyslevypallokuninkuuden.

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic