Urheilu Forssa

Forssan poliitikot taas tiukassa paikassa – Isompi vai pienempi liikuntasali monitoimikeskukseen

Forssan kaupunginhallitus esittää valtuustolle pienemmän salin rakentamista uuteen monitoimikeskukseen.
Feeniks Basketin mikrotytöt harjoittelevat kolmesti viikossa Keskuskoululla. Lotta Seestie on yksi joukkueen pelaajista. Kuva: Lassi Puhtimäki
Feeniks Basketin mikrotytöt harjoittelevat kolmesti viikossa Keskuskoululla. Lotta Seestie on yksi joukkueen pelaajista. Kuva: Lassi Puhtimäki

Monikylän eli uuden monitoimikeskuksen rakentamissuunnitelmaa on veivattu poliittisessa päätöksentekokoneistossa moneen suuntaan. Forssan kaupunginvaltuusto päätti maaliskuussa, että monitoimikeskukseen rakennetaan isompi, 1 216+364 neliömetrin suuruinen liikuntasali. Samalla valtuusto päätti, että hankkeen kokonaiskustannukset saavat olla enintään 21 miljoonaa euroa (alv 0%).

Tavoitehinta-arviot laatinut NL-Rakennuslaskenta oy ilmoitti Forssan kaupungille, että monitoimikeskuksen perustamiskustannukset 1 216 neliömetrin liikuntasalilla ovat runsaat 23,7 miljoonaa euroa ja pienemmällä, 640 neliömetrin salilla runsaat 22,2 miljoonaa euroa, eli valtuuston asettama yläraja ylittyy molemmissa tapauksissa.

Viime viikolla kokoontunut sivistys- ja tulevaisuuslautakunta esitti kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuustolle, että monitoimikeskukseen rakennetaan isompi liikuntasali lisättynä tarvittavilla sosiaalitiloilla ja varastotiloilla ja kaupunki hakee valtionavustusta liikuntasalin rakentamiseksi. Lisäksi lautakunta pyysi päivitetyn perustamiskustannusarvion, johon sisältyy 1 216 neliömetrin sali ja se on päivitetty tilaratkaisujen käyttöaste ja talouden näkökulma huomioiden. Lautakunnan puheenjohtaja Vesa Niininen (sd.) jätti päätöksestä eriävän mielipiteensä.

 

Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi esitti tästä huolimatta tiistai-iltana kokoontuneelle kaupunginhallitukselle, että monitoimikeskukseen rakennetaan pienempi sali. Kaupunginjohtaja esitti myös, että valtuusto toteaa kaupungin ratkaisevan monitoimikeskuksen rakentamisen lopullisten rakennuspiirustusten perusteella. Kesäniemi perustelee päätösesitystään virkamiesvastuulla.

– Lautakunta voi esittää mitä vain, mutta virkamiesten toimintaa ohjaa työnantajamme, eli kaupunginvaltuusto. Se on määritellyt kustannusten ylärajaksi 21 miljoonaa euroa, mikä ylittyy molemmissa vaihtoehdoissa. Siksi pyydän samalla jatko-ohjeistusta, Kesäniemi toteaa.

Kaupunginjohtaja huomauttaa, että toteutuessaan pienempikin sali olisi suurempi kuin nykyinen Tölön koulun liikuntasali.

– Tölön sali on noin 500 neliömetrin suuruinen. 640 neliön saliin mahtuisi täysimittainen koripallokenttä ja se voidaan jakaa toiminnallisesti kolmeen osaan. Lisäksi isomman liikuntasalin 23,7 miljoonan kustannusten päälle tulisi vielä noin miljoonan euron lisäkulut muun muassa isomman parkkipaikan rakentamisen, lisävessojen ja ilmastointitehon nostaminen johdosta.

Kesäniemi ei halua ottaa kantaa siihen, esittäisikö hän monitoimikeskukseen isompaa vai pienempää liikuntasalia, mikäli rahaa olisi käytössä enemmän.

 

Tiistai-iltana asia sai jälleen yhden lisäkäänteen. Kaupunginhallitus päätyi esittämään ensi maanantaina kokoontuvalle valtuustolle kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti pienempää liikuntasalia, mutta vasta äänestyksen jälkeen. Ilkka Joenpalo (sd.) esitti, kaupunginhallitus hylkää kaupunginjohtajan esityksen ja luopuu monitoimikeskushankkeesta. Lisäksi Joenpalo esitti kaupungin käynnistävän Kuhalan ja Tölön koulujen sekä Kurjenpesän ja Taikatuulen päiväkotien peruskorjaushankkeen aikataulutuksineen. Joenpalo perusteli esitystään valtuuston maaliskuussa asettaman ylärajan ylittymisellä.

Joenpalo sai kannatusta Johanna Häggmanin varajäsen Sirkka-Liisa Anttilalta (kesk.) Muu hallitus asettui kaupunginjohtajan esityksen taakse. Matti Luostarisen varajäsenenä paikalla oli Sami Mattila (ps.). Timo Norri (kesk.) oli poissa, eli kaupunginjohtajan esitys voitti äänin 8-2. FL

 

Aiheesta aiemmin:

Monitoimikeskuksesta kohta luonnoskuvat – Forssan valtuuston pitäisi tehdä rakentamispäätös vielä tänä vuonna

Pedagoginen suunnittelu ohjaa Forssan monitoimikeskusta – Henkilöstöä, koululaisia ja kuntalaisia osallistetaan mukaan hankkeeseen

 

 

Uusimmat

Näkoislehti

4.6.2020

Fingerpori

comic