Urheilu Forssa

Forssassa vierailevan venäläisen ME-ampujan olympiahaaveet vaarassa

Sergei Kamenski kävi sovittamassa uutta ampuma-asuaan Teema Linella.
Teema Linen toimitusjohtaja Kurt Thune sovittaa uutta ampuma-asua Tokion olympialaisiin tähtäävälle venäläiselle maailmanmestarille Sergei Kamenskille. Kuva: Lassi Puhtimäki
Teema Linen toimitusjohtaja Kurt Thune sovittaa uutta ampuma-asua Tokion olympialaisiin tähtäävälle venäläiselle maailmanmestarille Sergei Kamenskille. Kuva: Lassi Puhtimäki

Jos kaikki menee nappiin, uusii venäläinen kivääriampuja Sergei Kamenski Rion kisojen olympiamitalinsa ensi kesänä Tokion olympialaisissa Forssassa valmistetussa ampuma-asussa.

Kamenski vietti tällä viikolla kolme päivää Forssassa Teema Linen ompelimossa sovittamassa uutta Venäjän lipun väreihin valmistettua ampumapukuaan.

Kolmen kiväärilajin maailmanennätystä hallussaan pitävä Kamenski saavutti jo viime vuonna Tokion olympialaisten maapaikan voitettuaan kaksi kultaa MM-kisoissa Etelä-Koreassa.

Wada saattaa sulkea venäläiset ulos

Mutta Kamenskin olympiahaaveet voivat romuttua täysin parin viikon kuluttua, kun maailman antidopingtoimisto Wada käsittelee Venäjän väitettyä dopingnäytteiden manipulointia. Jopa Venäjän antidopingtoimiston johtaja Juri Ganus uskoo, että Venäjä suljetaan neljäksi vuodeksi kansainvälisestä urheilusta. Tuomio koskisi olympialaisten osalta ensi kertaa myös venäläisiä ampujia.

Kamenski sanoo, ettei ajattele asiaa, vaikka se päässä varmasti pyöriikin.

– En voi vaikuttaa asiaan millään tavalla, joten keskityn harjoitteluun ja valmistautumiseen enkä ajattele dopingasioita.

”Ammunta puhtaimpia lajeja”

Venäläiset ovat jo joutuneet dopingin vuoksi pannaan useissa lajeissa ja kisoissa, mutta ei vielä koskaan ammunnassa.

– Olen totta kai pettynyt, jos Venäjä suljetaan kisoista. Se tuntuisi epäreilulta etenkin kun ammunta on varmasti yksi puhtaimmista lajeista. Ampujien ei tarvitse juosta eikä voimailla, joten dopingin käyttö olisi hyödytöntä. Enkä puhu nyt vain Venäjän edustajista, vaan kaikista ampujista, Kamenski korostaa.

Takavuosina ammunnassakin tapahtui dopingkäryjä etenkin sydämen sykettä rauhoittavien beetasalpaajien kanssa, mutta Kamenskin mukaan nuo keinot paljastuvat nykyään auttamatta dopingtesteissä.

Jos venäläiset todella suljetaan Tokion olympialaisista, näkee Kamenski valon pilkahduksena sen, että ampujilla on usein mahdollisuus päästä olympialaisiin useamman kerran.

– Monissa lajeissa olympialaiset osuvat uralle vain kerran, mutta ampujilla ura on usein pitempi, toteaa 32-vuotias Kamenski, joka sijoittui Rion olympialaisissa kolmiasentokilpailussa hopealle.

Teema Line voitokas Riossa

Rion kisat olivat forssalaiselle Teema Linelle menestyksekkäät, kun viidestä kiväärilajista neljän lajin kulta ammuttiin forssalaisfirman varusteilla.

Teema Linen perustajan ja toimitusjohtajan Kurt Thunen mukaan yli miljoonan euron liikevaihtoa pyörittävä Teema Line on säilyttänyt markkinaykkösen asemansa maailmalla ja Thune odottaa hyvää menestystä myös Tokiosta.

– Yli 90 prosenttia tuotannostamme menee vientiin, kertoo Thune, joka itse edusti ampujana Suomea Soulin olympialaisissa 1988 ja sitä ennen arvokisoissa synnyinmaataan Ruotsia. FL

Luitko tämän: Teema Line on Forssan seudun kansainvälisin yritys (FL 27.10.2016)

Uusimmat

Näkoislehti

14.8.2020

Fingerpori

comic