Urheilu Forssa

Forssasta Napoliin universiadeihin ja Sloveniaan tuomariklinikalle

Koripallotuomarointi työllistää Karolina Anderssonia ympäri vuoden.
Forssalainen koripallotuomari Karolina Andersson viheltää ensi viikolla universiadeissa Italiassa ja kouluttaa seuraavalla viikolla tuomareita Sloveniassa. Kuva: Tapio Tuomela
Forssalainen koripallotuomari Karolina Andersson viheltää ensi viikolla universiadeissa Italiassa ja kouluttaa seuraavalla viikolla tuomareita Sloveniassa. Kuva: Tapio Tuomela

Forssalainen koripalloerotuomari Karolina Andersson lähtee ensi viikolla jo neljänsiin universiadeihinsa, tällä kertaa eteläiseen Italiaan Napoliin.

Sieltä hän jatkaa suoraan naapurimaahan Sloveniaan kansainvälisen erotuomariklinikan kouluttajaksi.

– Täksi kesäksi oli tarjolla myös yksi nuorten EM-turnaus, mutta päätin, että kaksi viikkoa kesälomasta koripallolle riittää, Andersson toteaa.

Joka toinen vuosi järjestettävissä opiskelijoiden universiadeissa kilpailee ensi keskiviikosta alkaen Napolissa yli 8 000 urheilijaa noin 150 maasta 18 lajissa.

Universiadien koripallossa pelataan sekä miehissä että naisissa 16 joukkueen turnaukset. Suomi lukeutuu kastiin, jolla on Napolissa sekä miesten että naisten joukkueet. Suomen miehet kohtaavat alkulohkossaan USA:n, Kiinan ja Ukrainan ja naiset Kiinan, Kanadan ja Australian.

Anderssonille Italian universiadit ovat jo neljännet. Hän aloitti vuonna 2003 Etelä-Koreassa ja jatkoi 2007 Thaimaassa sekä 2009 Serbiassa.

Andersson ei vielä tiedä montako peliä hän Napolissa viheltää, mutta urakka keskittynee naisten turnaukseen.

Loppupeleihin Andersson ei ehdi, sillä hän lähtee muutamaa päivää ennen kisojen loppua Sloveniaan kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n 31 erotuomarin klinikalle tuomarien kouluttajaksi.

– Sovin Slovenian klinikan jo ennen kuin universiadit osui kohdalle, Andersson huomauttaa.

Tuomariklinikoilla toimivat kouluttajina usein aktiiviuransa päättäneet kokeneet tuomarit, mutta Andersson kertoo FIBA:n muuttaneen politiikkaansa käyttää kouluttajina nyt myös aktiivituomareita.

– Uraansa jatkavilla tuomareilla on tuorein tuntuma viheltämiseen.

Andersson reissaa pillin kanssa ulkomailla myös sarjakaudella. Hän viheltää naisten europelejä eri puolilla Eurooppaa keskimäärin kerran tai kaksi kuukaudessa.

Eniten pelejä kertyy kuitenkin kotimassa ja miesten Korisliigassa, jossa forssalaistuomarilla on alkamassa syksyllä jo 20. kausi. Andersson aloitti ensimmäisenä naistuomarina miesten Korisliigassa vuonna 2000. Seuraavana vuonna hän nousi kansainvälisten FIBA-tuomarien kastiin.

Viime vuosina Andersson on saanut miesten Korisliigaan naisseuraa, kun espanjalainen Ariadna Moreno Chueca aloitti miesten liigatuomarina toissa kaudella ja tamperelainen Elli Tyysteri viime kaudella.

Andersson laskee viheltäneensä kuluneella kaudella vajaat 30 miesten liigapeliä sekä myös jonkin verran naisten liigapelejä ja satunnaisesti alempienkin sarjojen otteluita.

– Vilkkaimmillaan oli esimerkiksi keväällä viisi peliä kahdeksassa päivässä eri puolilla Suomea Kotkasta Kauhajoelle, muistelee Andersson, joka viihtyy isojen miesten liigakahinoissa.

– Mitä parempia pelaajat ovat, sitä selkeämpää on tuomita peliä. Kovaa fyysistä peliä näkee kyllä naisissakin etenkin euroliigan peleissä.

– Itselleni ulkomaan pelit ovat siinä mielessä helpompia, kun tulen peliin tuntemattomana. Suomessa naama on jo tuttu ja sen myötä esimerkiksi yleisöllä valmiit asenteet joillakin paikkakunnilla. Toisaalta mitä enemmän pelissä on tunnelmaa ja ääntä, sitä parempi. Siinä hukkuvat yksittäiset huutelutkin, forssalaistuomari vertailee.

Andersson on miesten Korisliigan kokeneimpia tuomareita. Takana on nyt 447 miesten liigapeliä, joka on aktiivituomareista viidenneksi eniten. Listan kärjessä on omassa kastissaan toinen forssalaiskasvatti Pekka Saros, jolla on tilillään Suomen kaikkien lajien ennätyksenä yli 1 100 pääsarjapeliä.

Anderssonilla siis häämöttää 500 liigapelin haamuraja. Toinen rajapyykki on 50 vuoden ikä, joka katkaisee kansainvälisen tuomariuran, mutta ei kotimaisia liigapelejä, jos kunto riittää jokavuotisen testin läpäisemiseen.

– 500 peliä tai 50 vuotta saattavat olla tavoite, johon voisi lopettaa, aprikoi 45-vuotias Andersson, jolla nyt riittää vielä virtaa liigauransa 20-vuotisjuhlavuotena.

– On hienoa olla mukana huippukoriksessa, hehkuttaa Andersson, joka on onnistunut läheistensä avulla luovimaan ajankäyttönsä koripallotuomaroinnin, kaksilapsisen urheilevan perheen sekä Kuhalan yläasteen kotitalouden, terveystiedon ja elämänkatsomustiedon opettajana. FL