Urheilu Forssa

FoSu hakee kaupungilta 70 000 euron tukea – Seuran puheenjohtaja perustaa hakemuksen tasavertaisuuteen

Seuran puheenjohtaja Jukka Rantanen näkee, että 70 000 euron rahallinen tuki hyödyttäisi myös muita seuroja ja saattaisi lisätä Forssan vetovoimaa.
Forssan Suupparit maksaa salibandyhallin käyttökuluja vuodessa noin 150000 euroa. Puheenjohtaja Jukka Rantasen mukaan kaupunki tukee seuraa hieman alle 20000 eurolla vuodessa. Kuva: Tapio Tuomela
Forssan Suupparit maksaa salibandyhallin käyttökuluja vuodessa noin 150000 euroa. Puheenjohtaja Jukka Rantasen mukaan kaupunki tukee seuraa hieman alle 20000 eurolla vuodessa. Kuva: Tapio Tuomela

Forssan Suupparit ry puheenjohtaja Jukka Rantanen esitti Forssan sivistys- ja tulevaisuuslautakunnalle subventiomallia, jossa kaupunki osallistuu lasten ja nuorten harrastemaksujen yhdenvertaistamiseen tukemalla seuraa salimaksuissa noin 70 000 eurolla vuodessa. Forssa ei pysty tarjoamaan riittävän suuria tiloja salibandyn pelaamiseen, minkä takia FoSu vuokraa tiloja yksityiseltä toimijalta.

Suupparien esityksessä Forssan kaupunki tukisi salibandyhallin käyttäjäryhmistä lasten ja nuorten harjoitusvuoroja. Rantanen korostaa, että aikuisten vuoroja rahalla ei tuettaisi, eikä pelkästään salibandyn harrastajia.

– Tällä subventiolla salibandyhallin nykyinen 70 euron tuntihinta puolittuisi, jolloin salibandyharrastajien kausimaksuista leikkaantuisi noin kolmasosa, hallin käyttöaste kasvaisi ja vuoroja voitaisiin jakaa laajemman joukon, kuten futsalin ja voimistelun harrastajien kesken. FJK olisi valmis tuomaan futsalin heti hallille, jos hinta olisi järkevä, Rantanen kertoo.

Salibandyn harrastajien salimaksut ovat Rantasen lautakunnalle tekemän esityksen mukaan merkittävästi korkeammat kuin kaupungin omistamissa saleissa pelaavien muiden lajien juniorijoukkueiden. Rantanen ei halua heikentää tai arvostella muiden lajien asemaa, mutta toivoo kaupungilta tasavertaista suhtautumista salibandya kohtaan. Suupparien taloudellinen tilanne on Rantasen selvityksen mukaan sellainen, että hallin vuokraaminen uhkaa loppua.

– Neliövuokramme on erittäin edullinen ja vuokranantajamme, Forssan Metalliovi oy:n yrittäjä Markku Lundström onkin yksi forssalaisen urheilun mahdollistajista. Vuokramme ei ole noussut kertaakaan 15 vuoden aikana, mutta kaikki muut kulut, kuten sähköt ja vesi kasvavat koko ajan. Meillä on vuodessa noin 150 000 euron kulut hallista. Kulut kasvavat joka vuosi ja ne on siirrettävä harrastajien maksettavaksi.

Rantanen sanoo, että kunnat subventoivat eli tukevat seuroja ympäri Suomen. Esimerkkinä hän mainitsee Tampereen, jossa kaupunki ostaa yksityiseltä koko hallitilan 700 000 eurolla vuodessa ja jälleenvuokraa sitä paikallisille seuroille 120 000 eurolla vuodessa.

– Järkevillä valinnoilla poliittinen johtomme voisi mahdollistaa kaikkien liikkumista. Subventiolla ei ole mahdotonta, että joku yksityinen rakentaisi kahden salin hallin vaikka lyseon viereen. Näin saataisiin uusia tiloja, joihin kaupungin rahat eivät riitä ja voitaisiin saada oikeanlaista veto- ja pitovoimaa seudulle.

Forssan sivistysjohtaja Jarmo Pynnönen aikoi viime viikolla esittää sivistys- ja tulevaisuuslautakunnalle, että kaupunki tukee FoSua loppuvuoden aikana 20 000 eurolla ja tulevina vuosina 40 000 eurolla vuosittain, jotta salibandyjuniorien maksamat kausimaksut pysyvät kohtuullisella tasolla. Pynnösen mukaan tuki tasavertaistaisi lasten ja nuorten harrastekuluja sekä säilyttäisi asianmukaisen salibandyn harjoituspaikan paikkakunnalla.

Rantasen mukaan tuolla summalla paikataan lähinnä seuran taseen loppusummaa, mutta maksuihin sillä ei olisi alentavaa vaikutusta.

Lautakunta ei Pynnösen ajatukselle lämmennyt. Niinpä Pynnönen teki kokouksessa muutetun päätösehdotuksen, jonka lautakunta myös hyväksyi. Esityksen mukaan liikuntasihteeri Pauliina Jolangin tehtävänä on valmistella kaupungin ja yhdistyksen kanssa vaihtoehtoisia mahdollisuuksia, joilla voidaan turvata salibandyn pelaaminen ja harjoitteluolosuhteet tulevaisuudessa.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että kaupungin liikuntajaosto on käynyt läpi salivuorot ja selvittänyt harjoitusjäähallin soveltuvuuden salibandyharjoitteluun.

– Mittanauhalla mitattuna eli teknisesti se onnistuisi. Emme kuitenkaan selvittäneet, olisiko se toiminnallisesti järkevää. Harjoitushalli on jääkiekkojuniorien ja ringeten pelaajien käytössä käytännössä kaikki arkivuorot ja valtaosan viikonloppuvuoroistakin. Näen, että näillä harrastajamäärille harjoitusjäähallin muuttaminen edes osittain salibandyn käyttöön olisi liian suuri heikennys, Pynnönen sanoo.

Sivistysjohtaja huomauttaa, että Forssan saleista yhdessäkään ei voi pelata salibandya täysimittaisessa kaukalossa.

– Liikunnan näkökulmasta ajatukseni on edelleen, että tuetaan salibandyn toimintaa muutaman vuoden ajan ja tarkastellaan tilannetta muutaman vuoden kuluttua uudelleen, jos ja kun ikäluokkien koot ja sitä kautta harrastajamäärien lasku jatkuu ennusteiden mukaisesti, hän jatkaa. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

28.3.2020

Uusimmat