Urheilu Forssa

FPS:n taloushuolet kovemmat kuin koskaan – Seura käynnistää Pelasta Palloseura -kampanjan

Jääkiekkoseuralla on yli 200 000 euroa velkaa. FPS käynnistää Pelasta Palloseura -kampanjan, jossa toivotaan erimuotoista tukea yksityishenkilöiltä ja yrityksiltä.
Pellilisesti FPS:n kausi oli yksi sen Suomi–sarja-historian parhaista, mutta taloushuolia se ei poistanut. Kuva: Tapio Tuomela
Pellilisesti FPS:n kausi oli yksi sen Suomi–sarja-historian parhaista, mutta taloushuolia se ei poistanut. Kuva: Tapio Tuomela

Ei ole mikään suuri salaisuus, että Forssan Palloseura ry on ollut pitkään enemmän ja vähemmän talousvaikeuksissa. Mutta tällä hetkellä FPS:n talous on kurjemmassa kunnossa kuin koskaan. Seuran hallituksen Forssan Lehdelle lähettämässä tiedotteessa todetaan, että jopa seuran tulevaisuus on vaakalaudalla.

FPS:llä on velkaa yli 200 000 euroa. Seuran hallituksen puheenjohtaja Juha-Matti Vuorela korostaa, että velka on muodostunut pitkältä ajalta jo paljon ennen nykyisen hallituksen aikaa. Tämän vuoden osalta FPS on pääsemässä lähelle nollatulosta.

Forssan kaupunki suurin velkoja

Suurin velkoja on Forssan kaupunki, jolle Palloseura oli ennen kauden alkua velkaa noin 63 000 euroa. Vuorelan mukaan velka on lyhentynyt tämän kauden aikana, mutta tarkkaa summaa hän ei ole kaupungilta vielä saanut.

– Maksamme joka kuukausi kaupungille jäävuoroista etukäteen 3 000 euroa. Jos jäävuoromme maksavat todellisuudessa vaikka 2 000 euroa, loppu 1 000 euroa käytetään velan lyhennykseen. Myös kaupungilta saatu vuosittainen tuki 2 000 euroa on käytetty velkojen lyhennykseen, Vuorela kertoo.

– Jollemme olisi tällaista sopimusta kaupungin kanssa saaneet aikaan, koko Suomi–sarja-kausi olisi jäänyt pelaamatta. Sopimus on kaupungilta hieno teko, mutta meille raskas hoidettavaksi, hän jatkaa.

Koronavirus söi FPS:n tämän vuoden tuloksesta muutaman tuhat euroa, mutta sen syyksi seurassa ei nykytilannetta laiteta.

Ei konkurssiuhkaa

Myös muiden isompien velkojien kanssa FPS on löytänyt yhteisymmärryksen velkojen lyhentämiseen. Vuorela ei näe sellaista uhkakuvaa, että joku velkojista hakisi seuraa konkurssiin.

Verovelkaa Palloseuralla ei ole yhtään. Jos olisi, Jääkiekkoliitto ei myöntäisi sille sarjalisenssiä. Vuorela näkee, ettei seuralla ole ongelmia saada lisenssiä ensi kauden Suomi-sarjaan, jos se niin haluaa.

Mutta nykyisessä taloustilanteessa FPS:n hallitus joutuu tarkasti miettimään, onko sillä rahkeita jatkaa kolmanneksi ylimmällä sarjatasolla. Takaraja lisenssin hakemiselle on 15. huhtikuuta.

Vuorela korostaa, että FoPS Juniorit ry ei liity FPS:n velkoihin mitenkään, eikä junioreiden vanhempien maksamista kausimaksuista päädy edustusjoukkueelle euroakaan. Päinvastoin, edustus antaa ilmaiseksi noin 400 kausikorttia juniorijoukkueille.

– Junioreilla on oltava joku tulevaisuuden näkymä, tavoite ja päämäärä eli haave pelata FPS:n edustusjoukkueessa, Vuorela näkee.

Hätähuuto seuran puolesta

Jotta jatko Suomi-sarjassa olisi mahdollista, FPS aloittaa ensi viikolla Pelasta Palloseura -kampanjan. Sen tarkoituksena on houkutella seuran toimintaan mukaan yksityishenkilöjä ja yrityksiä matalalla kynnyksellä. Vuorela kuvailee, että kyseessä on hätähuuto kiekkoväen ja muunkin kansan suuntaan.

– Pari kautta olleeseen kausikortti-kampanjaamme lähdettiin erittäin hienosti mukaan – kiitos siitä kaikille. Se loi meille uusia ulottuvuuksia, muttei ihan riittävästi. Se myös herätti vanhoja velkojiamme, sellaisia, joista emme hallituksessa olleet kuulletkaan, Vuorela kertoo.

Tällä hetkellä FPS:ssä tiedetään tarkkaan, paljonko ja mihin seura on velkaa, joten vastaavaa riskiä Vuorela ei pidä kovinkaan suurena.

Vuorela muistuttaa, että Pelastakaa Palloseura -kampanjan ajatuksena ei ole pelkkä rahankeruu, vaan seura hakee myös esimerkiksi lisää ammattimaisia osaajia hallitukseensa ja myös ruohonjuuritason talkoolaisia, joista nykyaikana on pulaa.

– Forssassa on paljon potentiaalia pelastaa paikallisen jääkiekon säilyminen kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla. Toivomme mukaan ihan uusiakin tekijöitä, koska kyse ei ole mistään pienen piirin kerhosta. Mutta toivomme myös kiekkoihmisten käyttävän kontaktejaan yritysmaailmassa ja haastavan heitä mukaan.

Vuorela ei uskalla tässä vaiheessa sanoa, millainen rahasumma kampanjan avulla tarvitaan, jotta jatkaminen Suomi-sarjassa olisi järkevää. Hänen mukaansa se selviää kampanjan edetessä. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic