Urheilu Ypäjä

Golf kepittää koronan – kentät aukeamassa

Kausi käynnistyy Ypäjällä pääsiäisen tienoilla.
Loimijokigolfin toiminnanjohtaja Pauliina Pöntinen kertoo Ypäjän golfkentän olevan vuodenaikaan nähden hyvässä kunnossa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Loimijokigolfin toiminnanjohtaja Pauliina Pöntinen kertoo Ypäjän golfkentän olevan vuodenaikaan nähden hyvässä kunnossa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Golf lukeutuu ulkoliikuntana niihin harvoihin urheilulajeihin, joita koronavirus ei ole kukistanut tänä keväänä.

Ypäjälläkin päästään golfkausi käynnistämään Loimijokigolfin kentällä olemattoman talven ansiosta keskimääräistä aiemmin pääsiäisen tienoilla.

– Tarkkaa päivää ei vielä tiedetä, mutta säistä riippuen avaus on ajoittumassa pääsiäisen vaiheille. Viheriöt näyttävät tällä hetkellä vuoden aikaan nähden erittäin hyviltä ja kentän läpi kulkevan joen tulvatkin ovat ohi niin, että kenttä on päässyt hyvin kuivumaan, kertoo Loimijokigolfin toiminnanjohtaja Pauliina Pöntinen.

Talven jäätyä väliin muutama Etelä-Suomen kenttä onnistui pysymään auki lähes syksystä kevääseen. Lisäksi etenkin pääkaupunkiseudulla kenttiä avattiin jo maaliskuun puolella.

Aluksi pienemmällä porukalla

Koronavirus ei siis ole onnistunut lannistamaan golfia, vaikka kilpailu- ja valmennustoiminta ovat pysähdyksissä ainakin toukokuun loppuun asti. Harrastajille tulee kuitenkin kauden alkuun useita rajoituksia Golfliiton ohjeiden mukaisesti.

Ypäjällä esimerkiksi kenttä aukeaa aluksi vain osakkaiden ja kausipelioikeuden lunastaneiden käyttöön.

– Pelaajien määrä pidetään aluksi pienenä, jotta pääsemme testaamaan toistaiseksi voimassa olevien sääntöjen ja rajoitusten toimivuutta, Pöntinen sanoo.

– Toki toivomme, että golfin pariin löytäisivät nyt myös uudet harrastajat. Esimerkiksi uusi Päivässä golfariksi -alkeiskurssimme sopii myös tähän poikkeustilanteeseen, sillä siihen sisältyvän kirjallisen materiaalin avulla golfiin pääsee perehtymään  jo etukäteen kotona, ja itse kurssi toteutetaan kentällä turvallisesti pienryhmissä.

Useita rajoituksia

Kun Ypäjän kenttä avataan kaikkien käyttöön Loimijokigolf ottaa käyttöön myös etämaksuvaihtoehdot.

Rajoituksiin lukeutuu niin ikään pelaajaryhmän puolittaminen normaalista neljästä kahteen pelaajaan.

Range eli harjoitusalue pidetään Ypäjällä toistaiseksi suljettuna, samoin caddiemasterin toimisto ja klubiravintola.

Myös golfautot, lainakärryt ja pahviset tuloskortit ovat pois käytöstä.

– Moniin muihin harrastuksiin verrattuna golf on hyvässä tilanteessa sikäli, että sen harrastamisessa on turvallisuussäädökset mahdollista toteuttaa ja harrastusta voi jatkaa. Jotta tämä hieno tilanne voidaan säilyttää, on ensiarvoisen tärkeää, että kentät ja pelaajat sitoutuvat näihin säädöksiin. Tässä vaiheessa katsomme paremmaksi noudattaa viranomaisten antamia ohjeita mieluummin tiukasti, jotta myöhemmin voisimme lieventää niitä kentän sulkemisen sijasta, Pöntinen korostaa.

– Tämä hyvin poikkeuksellinen tilanne aiheuttaa muutoksia ja vaikuttaa toimintaan, mutta tuo toivoakin: pystymme tarjoamaan ihmisille muutakin ajateltavaa sekä turvallista harrastamista myös ulkoilusta ja luonnosta nauttien, Pöntinen painottaa. FL

Ethän kättele tai halaa pelikaveria

Golfliiton koronaohjeet:

Rajoitukset:

Jos olosi on vähääkään kipeä, flunssainen, tai perheenjäsenilläsi on ollut flunssan oireita, älä tule kentälle, vaan pysyttele kotona

Jos olet tullut ulkomailta, vietä 14vrk karanteeni kotona ja tule kentälle vasta sen jälkeen.

Yli 70-vuotiaita ja muita riskiryhmiin kuuluvia pyydetään noudattamaan valtioneuvoston toimintaohjetta (yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa, karanteenia vastaavat olosuhteet)

Juttutuokiot parkkipaikalla ja muu sosiaalinen kanssakäyminen ryhmissä pelikavereiden kanssa on jätettävä nyt välistä

Toimintaohjeita:

Pese kätesi saippualla usein ja pidä käsidesiä mukanasi.

Pelaaminen vain kahden hengen ryhmissä

Ota mukaan oma golfkärry tai kanna bägiä. Lainakärryt sekä golfautot on pois käytöstä koska ne tulisi desinfioida jokaisen käyttökerran jälkeen eikä siihen ole mahdollisuutta.

Ethän kättele tai halaa pelikaveria.

Pidä pelikavereihin vähintään viiden metrin etäisyys.

Kentällä ei ole bunkkeriharavia. Voit tasoittaa hiekkaa mailan lavalla tai jalalla.

Pallopesurit ovat pois käytöstä.

Pidä lipputanko reiässä äläkä koske siihen. Reikien pohjalle on asetettu holkit, jotta pallon saa nostettua helpommin reiästä. Ethän nosta muiden palloa reiästä.

Uusimmat

Näkoislehti

10.8.2020

Fingerpori

comic