Urheilu Forssa

Heleniuksen iskuissa on taas ruutia: "Siinä on kamala voima, kun iso mies pääsee kunnolla vetämään vastaan"

Raskaan sarjan ottelija iski nuorena amatöörinä voitokkaasti myös Isin kisoissa Forssassa.
Uransa elvyttäneelle ammattinyrkkeilijä Robert Heleniukselle on taas ovi auki rahakkaisiin kehiin. Kuva: KIMMO BRANDT
Uransa elvyttäneelle ammattinyrkkeilijä Robert Heleniukselle on taas ovi auki rahakkaisiin kehiin. Kuva: KIMMO BRANDT

Raskaan sarjan iskijän Robert Heleniuksen ura on taas suvantovaiheen jälkeen vahvassa nosteessa. 36-vuotias Helenius käänsi ammattilaisuransa kurssin, kun hän päihitti siihen asti voittamattomana otelleen Adam Kownackin neljännen erän teknisellä tyrmäyksellä maaliskuussa New Yorkissa.

Kovaiskuista Kownackia pidettiin ennen Helenius-ottelua uutena raskaan sarjan superlupauksena, jolle piti olla ovet auki MM-otteluihin asti. ”Robbe” käytti tällä kertaa tilaisuutensa ja pamautti osumillaan oman uransa nousuun. Voitto nosti Heleniuksen rankingia ja toi hänelle WBC-liiton erikoisen Gold-tittelin, jolla ei sinänsä sen isompaa merkitystä ole.

Heleniuksen voitto tulevaisuuden tähtenä pidetystä amerikanpuolalaisesta Kownackista oli yllätys myös yli 91-kiloisissa kuusi Suomen mestaruutta 1985–90 voittaneelle, yhä nyrkkeilyä tarkkaan seuraavalle Pekka Viipolle.

– Olihan se voitto yllätys, vaikka toisaalta täytyy sanoa, että Kownackin tyyli sopi kyllä erinomaisesti Heleniukselle. Siinä on kamala voima, kun iso mies pääsee kunnolla vetämään vastaan, Viippo sanoo.

Kunnon oltava rautaa

Helenius on kultatittelillään WBC-liiton kolmospaikalla Anthony Joshuan ja Manuel Charrin jälkeen. Suosittu nyrkkeilysivusto BoxRec rankkaa Heleniuksen 16. raskaassa sarjassa.

Viipon mukaan Heleniuksella on yhä mahdollisuudet nousta listoilla ja päästä mestaruusotteluihin. Se edellyttää kuitenkin sitä, että Helenius pitää itsensä kuosissa ja saa sopivia matseja. Ottelujen välistä taukoa ei kannata venyttää turhan pitkäksi, vaan tarvittaessa pitää olla valmis kohtaamaan lisää nousevia kykyjä.

Heleniuksen ammattilaisura oli vielä nykyistä paremmassa nosteessa kymmenisen vuotta sitten, kun saksalaisessa Sauerland-tallissa otellut suomalainen tyrmäsi entiset mestarit Lamon Brewsterin, Samuel Peterin ja Sergei Liakhovichin.

– Heleniuksen ura pääsi lässähtämään, kun hän lähti Sauerlandilta. Toki siinä oli monenlaista vaivaa, olkapää- ja käsiongelmaa, Viippo sanoo.

Heleniuksen kompastuskivenä on Viipon mukaan ollut kunnon riittävyys. Kun väsy iskee kesken matsin, alkaa suojauskin pudota, minkä Helenius on saanut huomata otteluissa Johann Duhaupasia ja Gerald Washingtonia vastaan.

– Heleniuksen pohjakunto ei ollut välillä yhtä hyvä kuin nyt. Tietysti tämä Kownacki-kamppailu on vain yksi matsi, mutta meininki oli ihan eri kuin vähän aikaa sitten.

Robbe nautti tunnelmasta Forssassa

Helenius iski nuorena miehenä amatöörinä myös Forssassa. 19-vuotias Helenius palkittiin vuonna 2003 Isin kisojen parhaana nyrkkeilijänä.

Pidempi ja ulottuvampi Helenius otti Forssan kehässä selvän 3–0-pistevoiton Mikael Puurulasta.

– Otin rennosti, mutta en liian rennosti. Tämä kävi hyvästä sparrista, Helenius kertoi ottelun jälkeen Forssan Lehdelle.

Isin kisojen tunnelma teki vaikutuksen tuolloin Porvoon Nyrkkeilijöitä edustaneeseen Heleniukseen.

– Siitä on aikaa kun olen ollut tämäntyyppisissä kisoissa. Tunnelma oli hieno, Robbe totesi.

Viippo seurasi Feeniksin lehtereiltä Heleniuksen otteita.

– Kyllä sitä taidettiin tulla koko kisoihin Heleniuksen takia, vaikka hän olikin nuori mies silloin. Raskassarjalaisten matseja on hieman erilaista katsoa kuin pienempien miesten.

Viippo muistelee, että häntä yritettiin tuolloin vielä kerran houkutella palaamaan kehään.

– Saukoniemen Pertti oli huolissaan, saadaanko Heleniukselle matsi Forssassa. Hän ehdotti minulle, että olisin otellut Heleniusta vastaan. Olin lopettanut urani aikoja sitten ja jouduin sanomaan, etten enää lähde kehään pelleilemään, Viippo kertoo.

Punapaitainen Robert Helenius oli liian ulottuva Mikael Puurulalle 2003 Isin kisoissa Forssassa. KUVA: Seppo Pessinen

Joshua kovista kovin

Nyrkkeilymaailman arvostetuin julkaisu The Ring rankkaa raskaan sarjan mestariksi Tyson Furyn. Ensimmäisenä haastajana The Ring pitää IBF-, WBA- ja WBO-liittojen mestaria Anthony Joshuaa ja toisena haastajana vain Joshualle taipunutta Dillian Whyteä. Furylle WBC-liiton mestaruuskamppailussa talvella hävinnyt Deontay Wilder on listan kolmas haastaja.

Ahvenanmaalaistunutta Heleniusta ei Ringin kymppikärjestä löydy.

– Fury on ovela kaveri. En usko, että sen menestys perustuu pelkästään taitoihin, vaan hänen onnistuu jotenkin menemään vastustajan ihon alle. Hän pelleilee vähän samaan tyylin kuin Ali.

Sarjan kovimpana nyrkkeilijänä Viippo pitää kolmen liiton mestaria Joshuaa.

– Joshua on paras, vaikka erehtyi leikkimään Ruizia vastaan ja hävisi. Uusinnassa homma oli hallinnassa, eikä Joshua enää lähtenyt lyömään kilpaa.

Tysonin syytä pysyä eläkkeellä

Netissä on pyörinyt viime viikkoina ex-mestari Mike Tysonin treenivideoita, joissa ”Iron-Mike” takoo pistehankoja hurjalla temmolla. Julkisuudessa on puhuttu miehen paluusta kehiin ja spekuloitu, miten mies pärjäisi nykyisiä mestareita vastaan.

Viipon mielestä yli viisikymppisen Tysonin pitäisi jättää ottelut nuoremmille.

– Minäkin pystyn vielä lyömään kovaa pari sarjaa. On kuitenkin eri asia lyödä koko erä ja jaksaa pitkä ottelu, Viippo huomauttaa.

Oli muuten lähellä, ettei Pekka Viippo päässyt testaamaan voimiaan nousevaa tähteä Tysonia vastaan Tammer-turnauksessa 1984.

– Sairastuin angiinaan, enkä pystynyt ottelemaan Tysonia vastaan. Tyson voitti loppuottelussa niukasti Ruotsin Håkan Brockin, jonka kohtasin jokusen kerran ja voitinkin. En tiedä, miten Tysonin kanssa olisi käynyt, mutta oli ollut hienoa päästä ottelemaan hänen kanssaan. FL

Robbella kovia voittoja entisistä mestareista

Pituus 2 metriä, ottelupaino noin 113 kiloa.

Amatöörinä 144 ottelua, joista voitti 105.

Kolme SM-kultaa, EM-hopea 2006.

Ammattilaisena 33 ottelua, joissa 30 voittoa (19 tyrmäyksellä).

Tärkeimmät

voitot ammattilaisena:

TKO-voitto 8. erässä Lamon Brewsteristä 20.1.2010 ( Wladimir Klitschkon kaatanut Brewster oli WBO-liiton entinen mestari).

KO-voitto 9. erässä Samuel Peteristä 2.4.2011 (Kovaiskuinen Peter oli WBC-liiton entinen mestari).

TKO-voitto Sergei Liakhovichista 9. erässä 28.8.2011 (Liakhovich oli WBO-liiton entinen mestari).

2–1-pistevoitto Dereck Chisorasta 3.12.2011 (Euroopan mestaruusottelun tulosta pidettiin kyseenalaisena kotikehätuomiona).

TKO-voitto Erkan Teperistä 29.9.2018 (Entinen Euroopan mestari kärsi uransa ainoan tyrmäystappion suomalaiselle).

TKO-voitto Adam Kownackista 7.3.2020 (Otteluun suurena suosikkina lähteneen Kownackin ensimmäinen tappio).

Uusimmat

Näkoislehti

5.6.2020

Fingerpori

comic