Urheilu Humppila

Helinille kauden paras työntö, Oksanenkin iskussa Humppilassa

Uusi kuularinki työntäjien mieleen.
Moninkertainen Suomen mestari Suvi Helin työnsi kauden parhaansa keskiviikkona Humppilassa. Kuva: Kai Sandberg
Moninkertainen Suomen mestari Suvi Helin työnsi kauden parhaansa keskiviikkona Humppilassa. Kuva: Kai Sandberg

Humppilan keskiviikkoisissa kisoissa käytiin hyvätasoiset kuulakilpailut. Humppilalaislähtöinen, Loimaan Voimaa edustava Nico Oksanen pukkasi komeasti 17,40 ja naisissa Tampereen Pyrinnön Suvi Helin paransi kauden parastaan 15,14:ään.

Kokenut Helin teki Humppilan ringissä tasaisen laadukasta työtä, hän astui vain yhden yrityksen yli. Yli 15-metrisen ohella hän työnsi kaksi kertaa yli 14,80.

– Ei tämä vielä mikään herranjestas-työntö ollut, mutta kauden paras kuitenkin. Ihan voin olla tyytyväinen, Helin kertoi.

Kuusi Suomen mestaruutta voittanut Helin jäi Kalevan kisoissa tänä vuonna viidenneksi tuloksella 14,33. Humppilassa tekeminen oli paljon parempaa kuin viikonloppuna Lappeenrannan SM-ringissä.

– Minulla on kyynärpäässä irtopala, joka vaikuttaa työntämiseen. Tänään se pala oli hyvässä paikassa, Helin naurahti.

Humppilan uusi rinki oli naisen mieleen.

– Hieno kenttä ja hyvä rinki. Tulemme tänne varmaan toistekin, kertoi Helin, jonka työntöjä olympiavoittaja Arsi Harju seurasi sivusta taas tarkasti.

Helin on kauden kotimaisessa kuulatilastossa neljäntenä. Mieli tekisi kuun lopulla käytävään Ruotsi-otteluun, mutta paikka ei ole varma.

– Olisi se kiva päästä maaotteluun, se olisi minun 15:s Ruotsi-otteluni.

Humppilalaislähtöinen, nykyään Kaarinassa asuva Nico Oksanen astui suurimman osan työnnöistään yli. Viidennellä lensi 17,40, minkä Oksanen kelpuutti.

– Ei tällainen melkein 18 metrin mies viitsi mittauttaa 16 ja puoli metrisiä, ei niillä tee mitään, Loimaan Voimaa edustava Oksanen sanoi.

Kisa vanhalla kotikentällä tuli miehelle hyvää saumaan.

– Kalevan kisojen jälkeen tulee yleensä tehtyä huono kisa, mutta nyt siihen nähden ihan hyvin.

Humppilan uusittu urheilukenttä näytti hyvältä entisen humppilalaisen silmään. Ringistä ei ole liikoja työnnetty, mutta se tuntui silti hyvältä.

– Rinki on ihan hyvä. Tänään oli ihan miehestä kiinni, ettei mennyt pidemmälle.

Oksanen otti viikonvaihteessa Lappeenrannassa SM-hopeaa ennätyksellään 17,88. Hän uskoo, että värkeissä on varaa parempaan.

– Tekniikka sakkaa, voimasta ja nopeudesta se ei ole kiinni. Jos saisin hyvän rennon työnnön onnistumaan, kuula menisi pitkälle. Uskon vielä tällä kaudella työntäväni 18–19 metriin.

Miesten kuulantyöntö on ollut muutaman vuoden alamaissa Suomessa. Tällä kaudella kukaan ei ole päässyt lähellekään 20 metriä.

25-vuotias Oksanen uskoo, että laji nousee alhosta.

– Meillä on monta hyvää työntäjää, mutta ne ovat nysvänneet tämän kauden, eivätkä ole saaneet kuulaa lentämään. Uskon kuitenkin, että kuulantyöntö nousee ja menee muutamassa vuodessa ohi keihään kotimaan ykkösheittolajiksi, kertoo Oksanen, joka haluaa ensi vuonna 20 metrin kerhoon.

Naisten kuula sen sijaan osoittaa jo piristymisen merkkejä. Helin on tasonnoususta mielissään ja uskoo itsekin pystyvänsä parantamaan, kunhan saa käden kuntoon.

– Ennätykseni on 15,96. 16 metriä on kutkutellut useamman vuoden. Niin kauan teen tätä kuin tämä on mukavaa, Helin sanoi. FL

Uusimmat

Näkoislehti

5.6.2020

Fingerpori

comic