Urheilu Forssa

Hikeä säästämättä, noususta tinkimättä: Sami Kuusi ja Niko Junnila 300 kilometrin Mont Blancin -kierrokselle

Sami Kuusi ja Niko Junnila valmistautuvat 300 kilometrin urakkaan Alpeilla.
Niko Junnila ja Sami Kuusi ovat tallanneet Hunnaria ylös satoja kertoja valmistautuessaan 300 kilometrin rutistukseen Mont Blancin ympärillä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Niko Junnila ja Sami Kuusi ovat tallanneet Hunnaria ylös satoja kertoja valmistautuessaan 300 kilometrin rutistukseen Mont Blancin ympärillä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Ultrajuoksu- ja seikkailukisoissa kunnostautuneet Sami Kuusi ja Niko Junnila ovat levollisia uuden urakan edellä. Kovakuntoinen ja monissa kovissa kisoissa karaistunut kaksikko on lähdössä elokuun lopulla käytävään UTMB-kisaan eli Ultra Trail du Mont Blanc -tapahtumaan.

Viikon kestävään polkujuoksujuhlaan kuuluu monenlaista kisaa. Kuusi ja Junnila starttaavat peräti 300 kilometrin mittaiseen, maksimissaan kuusi vuorokautta kestävään PTL:ään, joka kiertää kolmen maan alueella kuuluisan Mont Blanc -vuoren massiivin ympärillä.

– Olo on luottavainen, en epäile, ettemmekö pääse kunnialla maaliin. Ainahan tietysti voi kaikenlaista sattua, mutta treenit ja muut valmistelut on tehty niin hyvin kuin on pystytty, kertoo forssalainen Kuusi.

Kuusi ja Junnila saivat idean lähteä kovaan koitokseen vuosi sitten kesällä lenkillä. Ystävykset ovat kiertäneet Suomessa oikeastaan ne pitkät polkujuoksut mitä täällä kierrettävissä on ja kaipasivat uusia haasteita.

Päästäkseen mukaan 300 kilometrin mittaiseen PTL:ään eli Petite Trotte à Leoniin piti kaveruksien lähettää järjestäjille CV:nsä eli ansioluettelonsa. Kuusella ja Junnilalla on takanaan sen verran pitkä ja ansiokas taival ultra- ja seikkailukisoissa, että järjestäjiltä tuli vuoden vaihteen jälkeen vihreää valoa osallistumiselle.

Molemmilla oli vankat pohjat, joiden päälle oli hyvä lähteä rakentamaan piikkiä pitkää vuoristokisaa varten. Töitä on tehty kovaa ja paljon, eikä kilpailun onnistuminen jää ainakaan kunnosta kiinni.

Muun treenin lisäksi kaksikko on juossut Hunnarin polkuja ylös ja alas satoja tunteja. Syytä toistoihin on, sillä Alpeilla nousut ovat toista kuin Forssassa.

– PTL:n pisin yhtäjaksoinen nousu on 2 500 metriä, tällä nousulla on mittaa 35 metriä. Onhan siinä eroa, jokioislainen Junnila toteaa.

PTL ei ole varsinaisesti kilpailu, mutta aika sillä otetaan. Maksimissaan 300 kilometrin matkaan saa käyttää reilut 150 tuntia eli rapiat 6 vuorokautta.

– Tavoitteena on edetä noin 60–70 kilometrin päivävauhtia. Välillä on helpompaa maastoa, välillä vaikeampaa. Loppua kohden vauhti väkisin hidastuu, kaksikko kertoo.

Lähtö ja maalipaikka ovat Ranskan Chamonix´ssa. Tarkka reitti ilmoitetaan 15 päivää ennen tapahtumaa. Reittiä ei ole merkitty maastoon, vaan sillä pitää pysyä omalla suunnistuksella.

Junnilan ja Kuusen ei tarvitse lähteä matkaa ummikkoina, sillä he kävivät tutustumassa kisa-alueeseen pari viikkoa sitten.

– Vaikka pidän tätä raskaampana kuin taannoista Alppi-kisaa, tutustumisreissu antoi varmuutta. Kyllä tästäkin selvitään, Kuusi toteaa.

– Toisaalta käynti herätti kunnioitusta. Rankka reissu on luvassa, Junnila täydentää. FL

Raskas taival edessä vuorilla

PTL eli Petite Trotte à Leon on osa viikon pituista Mont Blancin ympärillä järjestettävää tunnettua UTMB-polkujuoksutapahtumaa.

300 kilometrin mittaisen PTL:n selvittäminen vaatii kovaa kuntoa, suunnistuskykyä, henkistä kanttia ja rohkeutta liikkua vuoristo-olosuhteissa.

Reitille ei ole asiaa yksin, vaan matka taitetaan 2–3 hengen joukkueilla. Osallistujamäärä rajoitettu 300:aan.

Lähtö ja maali Ranskan Chamonix’ssa. Reitin matalin kohta on noin 700 metriä merenpinnan yläpuolella, korkein piste lähes 3 200 metrissä. Matkan aikana liikutaan niin Ranskassa, Italiassa kuin Sveitsissäkin.

Reitillä 25 000 nousumetriä. Läpäisemiseen on aikaa reilut 150 tuntia. Sami Kuusi ja Niko Junnila uskovat, että vain helpoimmat kohdat pystyy juoksemaan.

Reitti kulkee pääasiassa alppipolkuja pitkin. Pohja voi olla hiekkaa, kiveä tai isompaa murikkaa. Korkealla myös lunta.

Näkoislehti

27.5.2020

Fingerpori

comic