Urheilu

Hitaasti esteiden yli kohti huippua

Estejuoksija Topi Raitanen sijoittui viime kesänä EM-kisoissa kahdeksanneksi ja paransi ennätystään yhdeksän sekuntia. Kaikki merkit viittaavat siihen, että ennätykset paukkuvat taas tänä kesänä.
Topi Raitanen harjoitteli talvella yhteensä noin kolme kuukautta vuoristo-olosuhteissa. Kuva on otettu Font Romeun maisemissa Ranskassa. Kuva: Topi Raitasen kotialbumi
Topi Raitanen harjoitteli talvella yhteensä noin kolme kuukautta vuoristo-olosuhteissa. Kuva on otettu Font Romeun maisemissa Ranskassa. Kuva: Topi Raitasen kotialbumi

Estejuoksija Topi Raitanen oli viime kesänä yksi suomalaisen yleisurheilun harvoista ilonaiheista.

Raitanen voitti EM-kisoissa oman alkueränsä ennätysajallaan (8.28,48) ja sijoittui finaalissa kahdeksanneksi. Ruotsi-maaottelun päätöslajissa 1500 metrillä Raitanen rynnisti loppukiritaistelussa ykköseksi ja vei Suomen miehet yllätysvoittoon.

Taustat huomioiden Raitasen viime kesä oli lupauksia antava. 21-vuotiaaksi asti hänen päälajinsa oli suunnistus.

Viime kesänä hän paransi ennätystään 3000 metrin estejuoksussa yhdeksällä sekunnilla.

Nyt takana on vasta toinen talvi, kun Raitanen on panostanut kaikkensa yleisurheiluun. Millaista kehitysharppausta penkkiurheilijoilla on häneltä tänä kesänä lupa odottaa?

– Tavoite on parantaa 3000 metrin estejuoksussa ennätystä tasolle 8.22–8,23 sekä alittaa 1500 metrillä 3.40.

– Ajatus ei ole, että räjäytän tänä kesänä pankin. Kestävyysjuoksu on pitkäjänteisyyttä vaativa laji. Olen 23-vuotias ja parhaat vuodet ovat vielä edessä. Tarvitsen lisää kovia harjoitusvuosia, Raitanen sanoo.

Lokakuussa Dohassa järjestettävien MM-kisojen tulosraja 8.29. Olympiaraja Tokion vuoden 2020 kisoihin on 8.22.

– MM- ja olympiakisojen finaalissa ei yleensä monta eurooppalaista ole, ehkä kaksi tai kolme. Sinne vaaditaan 8.18–8.22 aikaa.

– EM-tasolla on kuitenkin tavoite taistella mitalisijoista, jopa mestaruudesta, vuosina 2020–2022.

Taustastaan johtuen Raitasella on vähemmän yleisurheilukisoja takanaan kuin ulkomaalaisilla kilpakumppaneillaan.

– Se näkyy esimerkiksi siinä, että en välttämättä vielä pysty tekemään kahta kovaa juoksua peräkkäin. Näin kävi viime kesän EM-kisoissa. Olin alkuerän jälkeen tosi väsynyt.

Miten viime kesän läpimurtokausi vaikutti Topi Raitasen elämään urheilijana?

– Sain muutamia uusia yhteistyökumppaneita, eikä minun tarvitse tehdä valmentautumisessa kompromisseja. Siinä mielessä tilanne on jo nyt optimaalinen.

– Olisi helpompi kehittyä taustalla, mutta viime kauden jälkeen olen ollut enemmän valokeilassa. Siihen on vaikuttanut varmasti se, että Suomella ei ole tällä hetkellä kovia yleisurheilutähtiä, potentiaalisia arvokisamitalisteja. En ota asemastani kuitenkaan paineita. Itse en edes koe, että olen vielä huipulla. Matka on kesken.

 

Raitanen on rakentanut talvella kuntoaan noin kuukauden pituisilla vuoristoleireillä Ranskassa, Yhdysvalloissa ja Etelä-Afrikassa. Kesäkuussa hän lähtee neljäksi viikoksi St. Moritziin Sveitsiin.

Sitä ennen hän avaa ulkoratakautensa.

– Ennen Sveitsin-leiriä on neljä starttia. Varsinainen pääkilpailukausi on heinäkuun puolesta välistä elokuun loppuun. Tämän jälkeen on ohjelmassa perusharjoittelua, jolla rakennetaan uusi kuntohuippu lokakuulle, jolloin Dohan MM-kisat ovat.

Hallikaudella Raitanen juoksi kaksi 3000 metrin sileää kilpailua. Ensimmäisessä kisassa hänen entinen ennätyksensä parani 15 sekuntia ja toisessa vielä yli viisi sekuntia lisää.

Ne tuskin jäävät Raitasen vuoden viimeisiksi ennätysjuoksuiksi.

– Jos pysyn terveenä, Paavo Nurmi Gamesissa kesäkuussa on tarkoitus rikkoa MM-tulosraja ja tehdä oma ennätys. Yleensä paras tuloskuntoni on tullut esiin kuitenkin vasta kauden loppupuolella, Raitanen toteaa.

Entinen päälaji suunnistus ei ole sekään kokonaan pois ohjelmasta.

– Suurviestit eli Tiomila ja Jukola ovat näillä näkymin kauden ainoat kilpailut. Suunnistukseen suhtaudun nykyään enemmän harrastuksena. FL-LM

 

Topi Raitanen

Ikä: 23 (s. 7.2.1996)

Asuu: Jyväskylässä ja Tuusulassa.

Seurat: HKV ja Helsingin Suunnistajat.

Ammatti: Urheilija. Opiskelee liiketalousopistossa Helsingissä.

Saavutuksia: 3000 metrin estejuoksussa kaksi SM-kultaa (2017, 2018) ja kahdeksas sija EM-kisoissa (2018). Suunnistuksessa nuorten maailmanmestari viestissä (2015).

Ennätykset: 3000 metrin esteissä 8.28,48. 1500 metrillä 3.41,88. 3000 metrillä (halli) 7.55,71.

Alkukauden kisaohjelma: 22.5. Bergen (3000 m), 25.5. Bryssel (3000 m esteet), 5.6. Lahti (1500 m), 11.6. Turku (3000 m esteet).

Uusimmat

Fingerpori

comic