Urheilu Urjala

Hitaasti kiiruhtaen kohti kärkeä – Aleksi Ojala aikoo tykittää Tokion olympiakisojen 50 kilometrin kisan jälkipuoliskon ensimmäistä kovempaa

Toisissa olympialaisissaan kilpaileva urjalalaiskävelijä tietää, että liian kova alkuvauhti kostautuu Sapporon kuumissa ja kosteissa oloissa.
Urjalan Urheilijoiden Aleksi Ojala lähtee Tokion olympialaisiin hyvässä kunnossa, kevään selkävaivoistakin on päästy eroon. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
Urjalan Urheilijoiden Aleksi Ojala lähtee Tokion olympialaisiin hyvässä kunnossa, kevään selkävaivoistakin on päästy eroon. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Tokion olympiakisojen 50 kilometrin kävelyyn valitulla Aleksi Ojalalla alkaa olla jännät paikat. Urjalalaiskävelijä starttaa Japanin-matkalle sunnuntaina ja varsinainen kisasuoritus on edessä paikallista aikaa varhain perjantaiaamuna 6. elokuuta.

– Mikäs tässä on ollessa? Olo on vielä levollinen, mutta jos kysyisit tunnelmia 5. elokuuta, niin silloin alkaisi jo olla päällä kisajännitystä, Ojala kertoo.

Ojala kilpailee Tokiossa toista kertaa olympialaisissa. Hän oli mukana vuonna 2016 Riossa, silloin osaksi tuli diskaus epäpuhtaan kävelyn takia.

Urjalan Urheilijoiden kävelijä pääsee Tokion kisoihin hyvässä kunnossa. Valmistautuminen on sujunut hyvin, kunto on kohdillaan ja tekniikkakin kuosissa.

Olympialaisten kävelyt kisataan Hokkaidon saarella Sapporossa, Japanin viidenneksi suurimmassa kaupungissa. Ennen matkaa kisakylään Ojala viettää pari viikkoa valmistautumisleirillä Sobetsun pikkukaupungissa noin 50 kilometrin päässä Sapporosta.

– Se on Urjalaa pienempi 2 500 asukkaan pikkukylä järven rannalla, joten luulen, että tunnen oloni siellä kotoisaksi. Sieltä haetaan virettä kisaan ja totutellaan aikaeroon ja kuumaan keliin, Ojala sanoo.

Maltti on nyt todella valttia

Ojala ei ole asettanut itselleen sijoitustavoitteita, mutta tiedossa on, että hyvän päivän sattuessa hänellä on mahdollisuuksia korkealle. Urjalalainen on 50 kilometrin kauden maailmantilastossa 17. sijalla toukokuussa Tshekin Podebradyssä kävelemällään ajalla 3.48.25. Edellä on muun muassa kuusi japanilaiskävelijää, joista vain puolet pääsee kisoissa viivalle.

– Pitkän ajan ennuste näyttää Sapporoon noin 30 asteen päivälämpötiloja, aamulla pitäisi olla jo 25 astetta. Kosteusprosenttikin on yli 80, joten aika murhakeli on siellä luvassa.

Noissa oloissa maltti on raastavalla matkalla valttia. Moni mitalinnälkäinen kävelijä saattaa lähteä liian kovaa matkaan.

– Minun tavoitteenani on tehdä negatiivinen splitti, eli kävellä viimeiset 25 kilometriä lujempaa kuin ensimmäiset 25. Kun tutkii arvokisojen tilastoja, niin huomaa, että ne ovat pärjänneet, joilla on ollut nouseva vauhdinjako. Eli maltilla liikkeelle ja pikkuhiljaa hivuttaa vauhtia lisää, Ojala kertoo taktiikasta.

Se mihin Ojalan vauhti riittää, tiedetään Suomessa aamuyön tunteina perjantaina 6. elokuuta.

– Olen tyytyväinen, jos pystyn antamaan kisassa kaiken sen, mitä sen päivän kunnolla on annettavissa.

Viimeistä kertaa ohjelmassa

Tokion olympialaissa brutaaliksi väitetty 50 kilometriä kävellään viimeisen kerran. Jatkossa kilpaillaan 20 kilometrillä ja 35 kilometrillä.

Olympialaisten 50 kilometrin kisan viimeinen kymppi kuumassa ja kosteassa tulee olemaan hurja puristus.

– Pieni haikeus on tullut jo mieleen, kun tietää, että edessä on nyt se viimeinen 50 kilometrin kilpailu. FL

Kilpakävelijä lähtee toisiin olympialaisiinsa

28 vuotta, 180 senttiä, 62 kiloa.

Edustaa Urjalan Urheilijoita, aiemmin Turun Weikkoja ja Teivo Stayersiä.

Valmentaja Veli-Matti Ranta, aikaisemmin muun muassa Jani Lehtinen, Antti Kempas, Juha Kinnunen ja Reima Salonen.

Kalevan kisoista neljä kultaa, kolme hopeaa. Maantiekävelyssä kaksi SM-kultaa, hopea ja pronssi.

Kahdet aikuisten MM-kisat, yhdet olympialaiset ennen Tokiota ja yhdet EM-kisat. Paras saavutus Lontoon MM-kisojen 50 kilometrin 14. sija ajalla 3.47.20 vuonna 2017.

Ennätykset: 5000 metriä: 19.38,37, 10000 metriä: 39.54,30 (-20), 20000 metriä: 1.23.49,70 (-20), 20 km: 1.23.16 (-17), 30 km: 2.12.07 (-19), 35 km: 2.34.00 (-21), 50 km: 3.46.25 (-16).

50 kilometrin kauden paras aika 3.48.25.

Uusimmat

Fingerpori

comic