Urheilu Somero

Someron Esan Tommi Holttinen lähtee ennätyskunnossa kotikilpailuun

Someron Esan hyppääjä tavoittelee seiväskarnevaaleilla Eemeli Salomäen nimissä olevaa seuraennätystä.
Tommi Holttinen puolustaa Someron Seiväskarnevaaleilla viime vuoden voittoaan. Miehen tavoitteena on hypätä Someron Esan seuraennätys, mikä tarkoittaisi vähintään tulosta 561. Kuva: Tapio Tuomela
Tommi Holttinen puolustaa Someron Seiväskarnevaaleilla viime vuoden voittoaan. Miehen tavoitteena on hypätä Someron Esan seuraennätys, mikä tarkoittaisi vähintään tulosta 561. Kuva: Tapio Tuomela

Somerolla järjestetään torstaista sunnuntaihin perinteiset Seiväskarnevaalit. Nyt 41. kertaa järjestettävien karnevaalien pääkilpailut hypätään lauantaina ja kotiyleeisöllä riittää kannustettavaa, sillä miesten kilpailun ennakkosuosikkeihin lukeutuu Someron Esan hyppääjä Tommi Holttinen.

22-vuotias Holttinen on nuoresta iästään huolimatta noussut jo Suomen seiväseliittiin. Ennätys on parantunut viime vuosina 10 senttiä kaudessa ja tällä hetkellä Holttisen ulkoratojen ennätys on Berliinissä hypätty 551. Hallissa Holttinen on ylittänyt 555.

Tänä vuonna Holttinen on hypännyt parhaimmillaan hallissa 545 ja ulkona 536. Tuohon tulokseen hän ylsi 11. kesäkuuta Turussa ja juhannusviikon torstaina Saksassa.

– Turun kisoissa pohje kipeytyi viimeisen hypyn yhteydessä. Siitä syystä Saksassa koko kilpailuun osallistuminen oli epävarmaa ja hyppääminenkin epävarmaa, vaikka jalka ei siellä vaivannut. Nyt kaikki on kunnossa ja fyysisesti olen ennätyskunnossa. Olen saanut lisää nopeutta, voimaa ja otekorkeutta, Holttinen kertoo.

 

Seiväshyppy on laji, jossa pienet asiat merkitsevät paljon. Siksi Holttinenkaan ei lupaile mitään varmoja tuloksia.

– Lähinnä kyse on siitä, pysyykö tekniikka kasassa. Pystyn ehdottomasti hyppäämään yli 550, mutta tulos on lopulta kiinni monesta seikasta. Someron kilpailussa minimitavoite on hypätä kauden toistaiseksi paras tulos. Yksi etappi on hypätä uusi seuraennätys. Esan nykyinen ennätystulos 560 on Eemeli Salomäen nimissä. Dohan MM-raja (571) puhkeaa jos on puhjetakseen, Holttinen suunnittelee.

Ennätystulosten hyppäämiseen tarvitaan aina hyppääjän hyvän kunnon lisäksi hyviä olosuhteita. Somerolle on lauantaiksi luvattu poutasäätä, eikä tuulenkaan pitäisi olla mahdottoman kova. Holttinen kehuu, että Somerolla hyvien tulosten tekeminen on mahdollista, koska siellä hyppypaikkoja voidaan muuttaa tuulen mukaan. Paras hyppytuuli Holttisen mukaan on lievä ja tasainen myötätuuli.

Kilpailuista Holttisen kauden päätavoite on heinäkuussa Gävlessä käytävät alle 23-vuotiaiden EM-kilpailut. Somerolla järjestetään karsinta Gävleen. Holttinen ja Urho Kujanpää ovat vahvoilla kisajoukkueeseen, mutta kolmannesta paikasta käydään kova kilpailu.

Kovimman vastuksen Holttiselle antanevat ennätyksen 555 ja tällä kaudella 540 hypännyt Tomas Wecksten sekä karnevaalit muutamaan otteeseen voittanut, ulkoradoilla 570 Latvian Mareks Ārents, joka karnevaalipäällikkö Kalle Pompun mukaan on luvannut saapua Somerolle tänäkin vuonna.

 

Naisten kilpailusta puuttuu kisan kestomenestyjä, Someron Esan Minna Nikkanen, joka on ilmoittanut pitävänsä seiväshypystä välivuoden. Kilpailun kiinnostavin nimi on Salon Vilppaan Wilma Murto, joka hyppäsi viime vuonna Somerolla voittotuloksen 445 torstain kilpailussa. Tällä kaudella Murto on hypännyt tammikuussa Australiassa kauden parhaansa 551. Kesäkuussa Turussa syntyi tulos 445, jolla Murto varmisti paikkansa alle 23-vuotiaiden EM-kisajoukkueessa. Saga Andersson hyppäsi samassa kisassa 415, jolla varmistui paikka 19-vuotiaiden EM-kisoissa. Andersson on hypännyt tänä vuonna tuloksen 430, ennätys on 442. Murron ennätys ulkoradoilta on 460. Dohan MM-sarja on 456, jonka ylittämiseen Murrolla on kaikki edellytykset. FL

Uusimmat