Urheilu

HPK:n ja Pilvenmäen raviliigavarsa Eemelin ensimmäinen etappi takana

HPK:n raviliigavarsa Callela Exclusive suoritti koelähdön hyväksyttävästi ja on nyt valmis tositoimiin.
HPK:n ja Pilvenmäen raviliigavarsa Callela Exclusive suoritti koelähdön hyväksytysti Pilvenmäen raveissa. Kuva: Tapio Tuomela
HPK:n ja Pilvenmäen raviliigavarsa Callela Exclusive suoritti koelähdön hyväksytysti Pilvenmäen raveissa. Kuva: Tapio Tuomela

Lähes kaikilla jääkiekon liigajoukkueilla on oma nimikkohevosensa, joka juoksee kolme- ja nelivuotiaana raviliigakimpan nimissä kilpaa ja rahaa omistajilleen.

HPK:n ja Pilvenmäen raviliigavarsa on nimeltään Callela Exclusive, tuttavallisemmin Eemeli. Kolmevuotiaan hevosen valmentaja Ville Mäkelä huusi sen Ypäjän varsahuutokaupasta syyskuussa 2017 ja siitä asti Eemeli on ollut Mäkelän valmennuksessa, ensin Forssassa ja nykyisin Urjalassa.

Monet raviliigahevoset ovat jo aloittaneet kilpailu-uransa. Kirkkaimpana tähtenä on HIFK:n varsa Mascate Match, joka on voittanut kaikki uransa viisi kilpailua Ruotsia myöden ja ansainnut niistä 1000 omistajalleen 35 500 euroa. Syyttä Pekka Korven valmennettavaa ei pidetä yhtenä lahjakkaimpana kolmevuotiaana Suomen ravikilpailuhistoriassa.

Eemelillä on noihin saappaisiin vielä matkaa. Kiltti ja fiksu hevonen alkoi olla käsittelytilanteessa turhan vauhdikas ja itselleen tapaturma-altis, joten se päätettiin ruunata alkuvuodesta. Hevosen käytös on tämän myötä muuttunut parempaan suuntaan. Se on myös isoliikkeinen ja vaatii vielä lisää voimaa, että pystyy niin sanotusti kantamaan itseään kovemmassa vauhdissa. Siksi valmentaja ei ole kiirehtinyt sen kanssa.

Sunnuntaina Eemeli suoritti ravihevosen ensimmäisen etapin eli koelähdön Forssan raveissa hyväksytysti. Koelähtö on ravihevoselle tietynlainen inssiajo, jossa sen pitää juosta alle säännöissä säädetyn kilometriajan ja käyttäytyä muutenkin sääntöjen mukaisesti.

Kolmevuotiaiden lämminveristen pitää juosta 2100 metrin matka vähintään minuutin ja kahdenkymmenenviiden sekunnin kilometrivauhtia, jotta se saa kilpailuoikeuden. Eemeliltä tuon rajan puhkaiseminen kävi helposti, ruunan kilometriajaksi tuli 1.21,7. Valmentaja ja kokenut ohjastaja Ari Moilanen olivat tyytyväisiä Eemelin käytökseen kilpailutapahtumassa.

– Hevonen käyttäytyi moitteettomasti. Olimme ohjastajan kanssa kumpikin samaa mieltä, että treenataan hevosta nyt lisää, eikä varsinaisen kilpailemisen aloittaminen ole ihan heti ajankohtaista. Moilanenkin oli sitä mieltä, että Eemeli menee kovaa, kun se riskistyy ja pääsee rytmiin. Se olisi mennyt koelähdössä hieman kovempaa, mutta ei ollut tarkoituskaan ajaa tätä reippaampaa, Mäkelä kertoo.

Kuten ravihevosten kanssa yleensä, Mäkelä ei pysty sanomaan tarkkaa ajankohtaa, jolloin Eemeli aloittaa kilpailemisen. Valmentajan ajatuksena tallin kaikkien hevosten kanssa on, että ne pystyvät lähtökohtaisesti menestymään, kun ne tulevat kilpailemaan.

– Kolmevuotiaiden hevosten pääkilpailut juostaan syksyllä. Niihin osallistuminen riippuu monesta asiasta, sillä nuoren hevosen kehityskaari on nopea. Elämme päivä kerrallaan ja näkemykseni on, että Eemeli on nelivuotiaana parempi kuin nyt kolmevuotiaana, Mäkelä sanoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic