Urheilu Forssa

Hurriganes soimaan ja rautaa tankoon: Kunnon autotallisali on nyt arvossaan

Jompin kotisalilta löytyy kaikki tarvittava hyvään treenin.
Jomppi Mäkeläinen kyykkytreenissä kotisalilla. Tuula-vaimo ja poika Justus varmistamassa nostoa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Jomppi Mäkeläinen kyykkytreenissä kotisalilla. Tuula-vaimo ja poika Justus varmistamassa nostoa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssalainen pitkän linjan voimailija Jorma ”Jomppi” Mäkeläinen rakensi viitisen vuotta sitten punttisalin omakotitalonsa autotalliin Paavolassa. Jompin sali on ollut ahkerassa käytössä alusta asti, mutta koronavirusepidemian takia Mäkeläinen on katsonut viisaimmaksi siirtää nyt kaikki punttitreeninsä kotiin.

Elokuussa pidettäviin SM-kilpailuihin tähtäävä Mäkeläinen tekee neljä voimaharjoitusta viikossa. Pari penkkitreeniä ja pari yhdistettyä veto- ja kyykkyharjoitusta.

– Ennen tein viikossa kaksi harjoitusta kuntosalilla ja kaksi täällä kotona. Nyt teen ne kaikki täällä. Ihan varmuuden vuoksi, koska eihän kukaan tiedä mihin tämä tilanne tästä kehittyy, Mäkeläinen kertoo.

Kun kunnalliset kuntosalit vähän aikaa sitten suljettiin, alkoi Mäkeläisen puhelin soida. Jomppi on tehnyt voitavansa, mutta ei tietenkään pysty auttamaan kaikkia treenipaikkansa menettäneitä voimailijoita.

Pääasiassa autotallisalilla treenaa Mäkeläisen oma perhe. Isä Jompin lisäksi tänä vuonna 17 vuotta täyttävä Justus-poika on innostunut voimanostosta, ja käy vaimo Tuulakin kerran viikossa vetämässä kunnon treenit.

– Tämä sali on tälle perheelle henkireikä. Nuorimmainenkin, 8-vuotias Jolle käy täällä aina silloin tällöin. Ei toki painoja nostamassa, vaan sähkörumpuja paukuttamassa.

Kaikki löytyy

Jorma’s Natural Gymiksi eli JNG:ksi ristityllä kotisalilla on kaikki tarvittava hyvää voimanostotreeniä varten. Lämmitetystä ja eristetystä tallista löytyy räkki, penkki, kolme tankoa ja riittävästi levykiekkoja. Tämän lisäksi salilla on monitoimilaite, erikoistankoja ja lämmittelypainoja.

Ja tietysti riittävän tehokas musiikkilaite.

– Minun mielestäni salilla pitää olla musiikkia. Itse tykkään kuunnella Hurriganesia, poika taas soittaa mielellään vanhaa Slayeriä. Joskus kun on vähän letkeämpi treeni menossa, Justus laittaa jotain räppityyppistä, huokaa Mäkeläinen, jonka suosikki Hurriganes-tuotannosta on vuoden 1976 rouhea Hot Wheels -levy.

Isä ja poika mahtuvat samaan saliin, vaikkei musiikkimaku kahdella polvella oikein kohtaakaan.

– Porrastamme usein treenejä niin että sovimme molemmat hyvin tänne. Minun pitää tässä isässä lämmitellä paljon enemmän kuin pojan, Mäkeläinen naurahtaa.

Isä-Jomppi tekee ohjelmat Justus-pojalleen ja toimii tämän valmentajana. Nuori mies on parissa vuodessa kehittynyt nopeaa vauhtia ja nostaa selvästi enemmän kuin isänsä samanikäisenä.

– Tuntuu, että voima tarttuu poikaan ovista ja ikkunoista.

Justus Mäkeläinen nostaa enemmän kuin isänsä samanikäisenä.

Penkin kautta kyykkyyn ja vetoon

Jomppi Mäkeläinen on nostanut puntteja jo yli 30 vuotta.

– Sieltä se alkoi, kaverin taloyhtiön kellarista Tölöltä, Mäkeläinen muistelee.

Jomppi ei seurannut isoveljeään Petriä salibandykentille, vaan pysyi raudan parissa. Pitkään hän pumppasi monen nuoren miehen tapaan lähinnä penkkipunnerrusta, mutta kiinnostui myöhemmin myös kyykystä ja vedosta.

Ensimmäiset kilpailunsa hän kävi Valdur Paavilaisen kisoissa Vesihelmen alakerrassa. Jossain vaiheessa Mäkeläinen menetti innostuksensa kilpailemiseen, kun varustepuoli alkoi paisua, eikä hän tuntenut varusteilla nostamista oikein omakseen.

 

Vielä pystyy parantamaan

Raw-kisojen yleistyessä Mäkeläinen sai uutta intoa nostamiseen. Nyt vähän päälle nelikymppisenä hän on elämänsä kunnossa.

– Kyllä tässä vielä pystyy kehittymään. Tavoitteenani on parantaa yhteistulostani viisikymppiseksi asti. Ei sitä yhteistulosta tietenkään hirveästi lisää tule, ehkä kymmenen kiloa vuodessa, Mäkeläinen arvioi.

Jomppi ja Justus kisaavat seuraavan kerran luultavasti elokuun SM-kisoissa. Kisat käydään raw-tyylillä eli ilman tukevia varusteita.

– Pyrin 650 kilon yhteistulokseen. Kyykyssä pitäisi mennä 240 kiloa, penkissä 170 ja mavesta nousta 240 kiloa, kertoo alle 100 kilon painoluokassa kisaava Mäkeläinen.

Kovat ovat myös Justuksen tavoitteet 16–17-vuotiaiden alle 100 kilon sarjassa. 200 kilon kyykky, 130 kilon penkki ja 220 kilon veto ovat isoja rautoja nuorelle miehelle. FL

Näkoislehti

29.5.2020

Fingerpori

comic