Urheilu Forssa

Hynttyyt yhteen: Feeniks Basketin yhteistyöjoukkueet tähtäävät SM-sarjaan

Maakuntarajat ylittävät yhteistyöjoukkueet kovat piipussa kauteen.
Feeniksin Basketin U14-yhteistyöjoukkueen treeneissä on menoa ja meininkiä. Kuva: Tapio Tuomela
Feeniksin Basketin U14-yhteistyöjoukkueen treeneissä on menoa ja meininkiä. Kuva: Tapio Tuomela

Paikalliset koripallojuniorit siipiensä suojaan koonnut Feeniks Basket Forssa tekee alkavalla kaudella yhteistyötä myös Someron ja Loimaan suuntaan.

U14-ikäluokassa Feeniks Basket on koonnut yhdessä somerolaisen Arska-Basketin kanssa joukkueen, jossa osa pelaajista on Forssasta ja osa Somerolta. Joukkue pelaa Feeniks Basketin nimellä. Somerolaispelaajat koripalloilevat Feeniks Basketissa liiton myöntämällä rinnakkaislisenssillä.

U16-sarjassa yhteistyöjoukkue pelaa LoKoKo Feeniks -nimellä. Viisi pelaajista on Loimaalta, viisi Forssasta ja yksi Somerolta.

– On ihan kiva, että saimme koottua tällaiset yhteistyöjoukkueet. Tämä mahdollistaa poikien harrastamisen lajin parissa hyvällä tasolla, kertoo Feeniks Basket Forssan puheenjohtaja Kirsi Ylösmäki.

Ylösmäen mukaan Feeniks Basket pitää vuosittain Loimaan ja Someron seurojen kanssa palavereja, joiden pohjalta tämäkin yhteistyö saatiin vauhtiin.

Feeniks Basket lähtee U14-ikäluokan sarjoihin tohinalla. Koossa on 20 pojan ryhmä, josta osa pelaa 1. divisioonaa ja osa hieman rennompaa 2. divisioonaa.

– Meillä on tavoitteena pelata syyskauden karsinta niin, että pelaamme keväällä SM-sarjaa. Se on kova, mutta realistinen tavoite, kertoo yhteistyöjoukkuetta valmentava Jussi Varjus. Somerolaisen Varjuksen kanssa ryhmää luotsaa FoKoPon miehissä tällä kaudella pelaava Muhamed Haji.

Varjuksen mukaan hänellä on käsissään potentiaalinen porukka.

– Meillä on urheilullinen joukkue, jossa on mukana tosi pitkiä poikia. Pystymme pelaamaan halutessamme kahdella sentterillä.

Varjus painottaa, ettei 1. divisioonajoukkueelle ei kasata paineita. Joukkueella on eväitä pitkälle, mutta se riittää, että tekee parhaansa treeneissä ja peleissä.

– Jos pelaamme hyvin ja joku toinen joukkue on vielä meitä parempi, niin sille ei voi mitään, Varjus muistuttaa.

Varjuksen ja Hajin ryhmä treenaa neljästi viikossa. Treenit ovat Someron monitoimitalon remontin takia Forssassa.

Kevään SM-sarjaan tähtäävälle joukkueelle vedetään paljon puolustuksen ja hyökkäyskuvioiden harjoittelua, kakkosdivisioonajoukkueelle painotetaan enemmän perustekniikkaa.

Varjuksen mukaan myös SM-sarjaan yrittävä joukkue saa varautua perusjuttujen hiomiseen.

– Arskassakin teemme paljon perustekniikkaa. Olen sen koulukunnan valmentajia, että haluan panostaa perustaitoihin. Kun taidot ovat hallussa, kentällä voi tehdä melkein mitä vain, Varjus muistuttaa.

Konsta Mastomäki luotsaa Seppo Taatilan kanssa LoKoKo Feeniksin valtakunnalliseen 1. divisioonaan kovat piipussa. U16-joukkueen tavoitteena on pelata paikka ensi kaudeksi U17-ikäisten SM-sarjasta. Divarin kaksi parasta pääsee keväällä karsimaan SM-sarjan heikoimpien kanssa mestaruussarjapaikoista.

– Yhteistyöjoukkueen kasaaminen oli järkevä ratkaisu. Feeniksillä oli hyvä viisikko, samoin LoKoKolla. Yhdessä meillä on hyvä kymmenen pelaajan rosteri, kertoo Mastomäki.

LoKoKo Feeniks saa jalkeille isokokoisen ja taitavan joukkueen.

– Meillä on pitkiä pelaajia, mutta pystymme myös juoksemaan kenttää. Heittovoimaakin riittää, isotkin miehet osuvat kaaren takaa, Mastomäki kertoo.

Isoin tekeminen on Mastomäen mukaan siinä, että eri alueelta tulevat pelaajat oppivat tuntemaan toisensa ja pystyvät pelaamaan hyvin yhteen joukkueena.

Feeniks Basket Forssan puheenjohtaja Kirsi Ylösmäki kertoo seuran saavan alkavalle kaudella parisenkymmentä joukkuetta. Määrä on melkoinen ja mahdollistaa moneen ikäluokkaan tasojoukkueiden luomisen. Ne juniorit, jotka haluavat treenata kovaa ja paljon, voivat pelata niin sanotussa ykkösjoukkueessa. Ne, joille riittää vähempikin harjoittelu ja haluavat hieman rennompia pelejä, voivat jatkaa harrasteryhmässä.

– Olen erityisen iloinen siitä, että tänä vuonna meillä on paljon tyttöjä vanhemmissa ikäluokissa. Se mahdollistaa kilpajoukkueen lisäksi harrastejoukkueen kokoamisen. Pystymme lunastamaan seuraa perustettaessa tehdyn lupauksen, että pelaajilla on mahdollisuus jatkaa lajin harrastamista, vaikka eivät haluasi treenata ja pelata enää niin tosissaan, Ylösmäki painottaa. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

6.4.2020

Uusimmat